[Klasszikus Film] Moulin Rouge
2019. április 23. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Moulin Rouge

Moulin Rouge!

2001

Az új évezred hajnalán Baz Luhrmann filmjénél kevesebb megosztó darab volt. Rengetegen rugdosták, hogy mi az, hogy licencelt dalokat alkottak újra egy musicalben? Meg mi ez a hihetetlen tömény giccs? Kitérek ezekre, de hogy milyen nehéz jó musicalt alkotni arról tessék csak megkérdezni Rob Marshallt (Chicago, 9 nő, Vadregény, Marry Poppins visszatér), hiszen csóri faszi 20 éve próbálkozik vele, és még mindig nincs egy vállalható munkája sem.

mr01.jpg

Különösen jó összehasonlítás a Chicagoval, ami 1 évvel a Rouge! után jött ki. Ez az a film, amiben nincs átmenet. A két véglet, hogy „fullasztó giccsparádé, túltolt színészi játékkal, pocsék zenékkel”, vagy „zseniális, példaértékű film, kifogástalan látvánnyal, parádés zenékkel”. Itt neked kell eldönteni mennyire vagy vevő az ilyen típusú filmekre. Azt mindenképp le kell szögezni, hogy a film első félórája nem jó. Olyannyira nem jó, hogy kis túlzással nézhetetlen. Én is elkerekedett szemekkel néztem, ahogy Nirvana Smells like teen spiritje eurodancere remixelve fut a Lady Marmalade (anyám mennyit forgott ez anno a MTV-n) mashup, miközben epilepsziát előidéző vágásra táncolnak derék kurtizánjaink. Ez azt gondolom gyorsan eldönti maradsz e a filmmel. De egyébként is Ewan McGregor legbárgyúbb vigyorával keresi a helyét a vásznon, Nicole Kidman pedig néhol karriergyilkos megmozdulást ad elő, miközben a vágás itt is döbbenetes szar. Aztán félóra után történik valami.

mr02.jpg

Elkezd filmként működni a Moulin Rouge!. Sőt! Egyre másra jönnek a nagyjelenetei. A zenéi elkezdenek működni. Nicole Kidman néhol jobb, mint a következő évben Oscart nyer Az órákban. McGregor is megtalálja a góllövő cipőjét és Luhrman is begyújtja a rakétákat. Sorra váltják egymást a jobb zenék, a piszok látványos koreográfiák és iszonyú jó ruhák, táncok. Persze nem idegen stílus ez a rendezőtől, már az 1996-os Rómeó és Júlia is mutatott újat, amit itt még tovább fejlesztett (és a 2013-as Great Gatsbyben vitt el a végletekig), színházi múltját le sem tagadhatná. De kik is a főhőseink és mit akarnak? 1900-ban egy fiatal költő (McGregor), Christian érkezik Párizsba. Azonnal megfogja a város bujasága, forgataga, és az élet úgy hozza, hogy a Moulin Rougeban, a város legnevesebb mulatójában kell egy színdarabot elkészíteni a csodás kurtizán Satine (Kidman) főszereplésével. Fiataljaink rögtön egymásba szeretnek. A baj, hogy egy nyegle herceg, aki történetesen épp komoly pénzekkel támogatja a showt, szintén fülig szerelmes a lányba és nemesi származási jogán előjogot tart a kurtizánra.

mr03.jpg

Érthető, aki szerint fojtogatóan giccses a film, de kérdem én? Milyen legyen a századforduló idején működő leghangosabb, legszínpompásabb mulatójának életét (is) bemutató darab? Persze, hogy folyamatosan tömény giccset kapunk, de ami  jó hír,hogy ezt felvállalja Luhrmann az első perctől fogva. Sőt játékos hülyeségekkel még rá is tesz a már amúgy sem könnyen beszippantható látványra. Itt bizony minden színes, még a színtelen is, minden játékos, pompás, buja és rikító. Ezentúl a sokat kritizált zenei betétek és remixek, kutyulások is működnek az esetek többségében. Nem csak azért, mert baromi nehéz ám ilyen dalokat összeolvasztani, hanem mert nem az eredeti formájukban kapjuk vissza, hanem musicalleseítve, operába hajlóan vagy rapszódiába. Queen, Police, Nirvana, Kiss vagy Madonna? Jöhet, mert Luhrmannék előtt nincs lehetetlen. Sőt ajánlom figyelmetekbe a tündér cameot.

Összegzés: Bajban lennék, ha ajánlanom kellene valakinek a filmet, de azt javaslom tegyétek félre a prekoncepciótokat, úgysem vagytok készen rá, aki meg már látta, tegye be ezt az éppen idén nagykorúvá előlépett parádés, színpompás történetet.

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr10014782424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása