Szex, vér, erőszak
2018. október 21. írta: thedirector

Szex, vér, erőszak

A bosszú

Revenge

2017

r00.jpeg

Vajon mivel tud egy szerencsesütis cetlin elférő történet, ízig vérig csúcsra járatott panelek segedelmével, papírmasé karakterekkel kiemelkedő filmet eredményezni? Nyilván hangulattal és stílussal. Coralie Fargeat pedig ha mást nem is (és tényleg nem!) ezt makulátlanul hozza.

r02.jpg

A bosszú is feliratkozik arra a listámra, amin azok a filmek vannak, amik mindegy hogy tetszettek vagy sem, de el nem fogom felejteni, valószínűleg sosem. Író-rendezőnk fogott egy nagyon ismerős sztorit, hozzádobott egy már már thrashbe hajló „rape n revenge” sztorit álá Köpök a sírodra. Mellédobta a sablonos,karikatúra szerű gonosz fickókat, hetvenes évek szinti zenéjét, és mérhetetlenül sok mocskos, erőszakos, véres jelenetet és voilá: Kész az újabb Pokoljárás, A bosszú.

r03.jpg

Dimitri Stan és Richard együtt mennek vadászni. Az utóbbi férfi patinás pecójában találkoznak, annak nőjével, Jennel (Matilda Lutz). A kacér és nyilvánvalóan kívánatos lány fogalmazzunk úgy, hogy egy kis baráti széthúzást okoz, aminek végül ő issza meg a levét. A lányt alaposan helybenhagyják, de mégis túléli. Bosszút akar állni a férfitársaságon, lehetőleg minél véresebben.

r04.jpg

Ez utóbbi a film legellentmondásosabb része. Az expoitation egy nehéz műfaj. Nagyon öncélú, nagyon véres, de csak akkor igazán működőképes, ha képes magán nevetni, ironizálni. A mainstreamebb rendezők közül Rodriquez vagy akár Tarantino vonzódása egyértelmű a műfajhoz.  A vérben tapicskolás meg egyértelműen a francia horror rendezők felségterülete. Hát Fargeat eléggé jól csinálja mind a kettőt. Minden túlzás nélkül brutálisan erőszakos  és véres az egész bosszúállás.

r05.jpg

Azt mindenesetre kár lenne rámondani, hogy a rendezőnk megelégedett annyival, hogy legyen véres és dögös a filmje (végig nagyon idegesítő de ideillő szintifutamok dübörögnek). Rakott bele épp annyi szimbolikát, hogy azért komolyan lehessen venni (kezdve a csábítással, az almába harapással, a főnix tetkóval, a #metooval vagy akár az ágon való pózon). A karakterek kibontása hagy kívánnivalót. Sokat nem tudunk meg senkiről. Annyit igen mondjuk, hogy a filmben egy pozitív férfi karakter sincs, de azt legalább –remélem direkt – csapnivalóan rossz színészek keltik életre.

Összegzés: Aki szereti az exploitation, rape and revenge filmeket, annak igazi csemege ebben a vérben, szexben, erőszakban tobzódó, önmagát csak néha komolyan vevő alkotás. Akit már egy egy lábon lövés vérző látványa is kiborít, az nagyon messzire kerülje el. Ja, meg egészségügyi szakon tanulók/végzettek is.

7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr1814313797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása