Most nem vigyorgunk akkorát, mint három éve
2017. május 07. írta: thedirector

Most nem vigyorgunk akkorát, mint három éve

A galaxis őrzői vol 2.

Guardians of the Galaxy vol 2.

2017

Könnyen le lehetne tudni annyival a GotG-t, hogy tipikus második rész, annak minden erényével és hibájával felvértezve, de nyilván nem teszem. Egyrészt, mert valahol nagyon becsülöm a Marvelben a próbálkozást és azt, hogy immár egyhuzamban kitudja mióta (talán 2014-es Winter Soldier óta) nem csináltak egy rossz filmet sem. Az viszont kiderült, hogy a duplázók közül nem véletlen a Russo tesók kapták meg a „végső” film rendezésének jogát. Ugyanis ők voltak az egyetlenek, akik megugrották a lécet, de minimum tartani tudták. Övéké volt, az említett Winter Soldier és a Civil War.

got.jpg

Sem Whedon, sem a Galaxis őrzőit készítő James Gunn nem tudta a szintet tartani. Sajnos a Guardians 2-ben nem volt annyira nagy töltet, mint amennyire előzetesen lehetett számítani. Pedig olyan nevekkel erősítettek a móka terén, mint Kurt Russel és Sylvester Stallone. De, hogy pontosítsam magamat, leginkább 137 perc nem volt ebben a történetben. Ami kb. annyiból áll, hogy mindenféle apró kis feladatokat vállalnak el kedvenceink. Pont az egyik ilyennel indul a film. Vágatlan, háttérben zajló  akciót látunk, míg a kép előterében Baby Groot táncikál. Zseniális cold open. Aztán, ahogy várható elcseszik az akciót és menekülni kénytelenek. Nem csak ennek a feszültsége, hanem a csapaton belüli (főleg Starlord és Rocket között) törések is meglátszanak.

got3.jpg

James Gunn tudta, hogy a második részre már nem lehet előhozakodni a csapat egyesítés mókás jeleneteivel, ezért inkább a családdá kovácsolást választotta témaköréül. Összességében működik az egész. Jók és érthetők is többé-kevésbé az indokok, a problémák. Egy Blockbusterhez képest egész korrektül. A legnagyobb gond az volt, hogy azt gondolták, hogy Gamora, Drax, Groot, Starlord, Rocket mellé csatlakozó Nebula, Yondu és Ego vannak annyira jó karakterek, hogy akármeddig elnézzük őket, alibi sztoriba hajítva. Ez viszont nem jött be teljesen. Tök egyértelmű, hogy a kémia működik nagyon. Mindenkinek van saját szála, minden szál tökéletesen kibontva, átívelve, oda-vissza mozgatva is érthető és működőképes. Csak közben elfelejtik, hogy ez egy film, amiben elvárható módon és főleg egy sci-fi akció kalandnál, ritmusosan, izgalmasan és hangulatosan dolgoztassák meg őket. Ez viszont sokszor nem megy Gunnéknak ezúttal. Csapongunk és kb az első óra körül jó félórára úgy leültetik a filmet, hogy először régóta elkezdtem nézni az órámat, hogy mennyi van még?

got5.jpg

Szerencsére azért, a végére nagyon összekapták magukat és mentik a filmet. Érzelmes, szép és meglepő. Ez persze korántsem igaz az egész filmre, hiszen mégis csak egy Marvel film, amiben azért a csavarok egészen messziről látszanak. A film szépsége egyébként a fényképezésben és az effektekben is tetten érhető. Csodás képek és látványrendezés. A CGi viszont néhol kilóg és súlytalan, de ez már lassan megszokott Marveléknál. A zene meg világbajnok, mi más lehetne egy awesome mix?!

got4.jpg

Összegzés: Közel sem hibátlan, az első résznél valamivel gyengébb és unalmasabb lett az Őrzők második etapja, de még mindig veszett szórakoztató és vicces. Főleg mert felvállaltan lüke, szentimentális és néhol túl cuki. Ez a szint náluk viszont már a minimum. Az igazán örvendetes lenne, ha hagynák kint az űrben őket. Szerintem ott tud igazán működni a csízió.

További hírek a mafabon

8.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr6212486825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása