Ez a szörny ne szólítson!
2017. március 03. írta: thedirector

Ez a szörny ne szólítson!

Szólít a szörny

A Monster Calls

2017

Juan Antonio Bayona bevállalós, bátor fickó. A Jurassic World 2 előtt bemelegített kicsit a CGI területen. Ugyanakkor az biztos, hogy lehet abban akármennyi effekt és menő kutyulék dínó, ebben az egyszem szörnyre felhúzott dráma-fantasyban legalább van annyi szájtátanivaló Botorság összehasonlítani, főleg azért, mert következő filmje szórakoztatási célból készült, addig a Szólít a szörny egy valódi terápiás film.

a-monster-calls-conor-falling_0.jpg

Egy álmos angol kisvárosban járunk – feltehetőleg a jelenben -, főhősünk pedig Conor a tizenéves kamasz fiú. Osztálytársai szekálják, de sokkal súlyosabb problémái is akadtak: Fiatal édesanyja súlyos beteg (Felicity Jones), és sokadszor kell bevonulnia a kórházba. Conor által nem túl kedvelt nagyanyja (Sigourney Weaver) vigyáz rá, aki elég szigorúan áll a neveléshez. A fiú a képzeletébe menekül és 12.07 perckor megjelenik neki egy fa alakú szörny. A fiúnak három mesét ígér, majd a harmadik mese után vár egy negyediket a fiútól.  Conor elsőre megijed, nem érti a belső valóságában mi zajlik. Viszont kíváncsisága nagyobb a félelménél, ezért újra és újra várja és szóba áll a szörnnyel.

a-monster-calls-movie-felicity-jones.jpg

Aki abban reménykedik, hogy egy kellemes, életigenlő fantasyt fog kapni a pénzéért óriásit fog csalódni. A film rendkívül nyomasztó, szomorú. Egyedül talán a három mese, ami animációs (konkrétan akvarell) technikával készült talán ad valami kis felszabadítást, de összességében ezek is szomorú dolgokról beszélnek. A három mese kb. a bő 1,5 órás játékidőből 10 percet tesz ki, így a arányosan elosztva nagyjából félóránként jelenik meg a szörny. A történetei egyre inkább kezdenek egy konkrét jelentéstartalmat átadni Conornak, aki úgy érzi, róla is szólnak, de nem teljesen tudja összerakni.

banner_1.jpg

Nem titkolom: A Szólít a szörny rendkívül tipikusan giccses és átszellemült. Ellenben pont megáll annál a határnál, amikor már nem kezd el a saját nagyszerű okosságának fényében tündökölni. Sőt meglepően bátran mer támaszkodni a nézői befogadásra. Borzasztó sok mindenről (de nem túl sokról) akar beszélni: Segítenek a mesék és a saját képzeletünk? Vagy jó, ha a gondok elől magunkba temetkezünk? Gonosz mindig az, aki elsőre annak tűnik? A legfontosabb mégis az, hogy mennyi erőt követel meg egy embertől (jelen esetben pláne egy tizenévestől), amikor a szerettéből fokozatosan fogy el az élet, és mindenbe belekapaszkodik, amibe beletud. Mit vár el az élet ilyenkor a másiktól? Kitartást? Beletörődés vagy elengedést? Nem mondom meg, de nagyon szép végkifejlettel tudjuk meg.

monster.jpg

Nem véletlen írtam, hogy nagyon nehéz film, ami tényleg borzasztóan szigorú hangulattal dolgozik. Nem gyerekkel nézős film. Viszont nehéz is belőni a célközönséget. Pont a fantasy mivolta miatt nem feltétlen az idősebb korosztálynak való, gyermeknek, kamasznak túl nagy falat. Talán a legpontosabb meghatározás az lehet, hogy azoknak, akik már nem gyerekek, de még nem felnőttek. Technikai oldalról csúcs a film. Nyilván nem versenyez a Bosszúállók effektjeivel és büdzséjével, de tisztességes munka. A hangkeverése pedig Oscar díj alapanyag. A színészek egytől egyig zseniálisak. Mind Felicity Jones, mind Weaver és mind a talán kissé ismeretlen Lewis MacDougall, Conor szerepében. Én azért még jobban örültem volna, ha picit a giccsből lentebb adnak, a soundtrack minőségéből pedig fentebb.

Összegzés: Bayona megcsinálta a maga Faun labirintusát, kissé gyengébb kivitelben. Viszont így is sok olyan embernek lesz a kedvence, akinek szüksége van a terápiára egy halálos beteg ismerős elvesztése, vagy annak elvesztésének lehetősége miatt. Sötét és borongós alkotás, de a fény és a megváltás ott pislákol, csak kérdés, észre akarjuk-e venni.

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr9312310535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása