Mit csinálnak állatkáink, míg nem vagyunk otthon?
2016. augusztus 09. írta: thedirector

Mit csinálnak állatkáink, míg nem vagyunk otthon?

A kis kedvencek titkos élete

The Secret Life of Pets

2016

Az már egészen biztos, hogy az Illumination Entertainment filmjei ellen be vagyok oltva. Sem a Gru-k, sem a Hop nem tetszett. A Minyonoktól pedig egyenesen lúdbőrzik a hátam. Ha epekedve nem is, de azért kíváncsi voltam, mihez kezdenek a sárga halandzsázó izék nélkül.

gopro-secret-life-of-pets-2-1500x1000.jpg

Nem láttuk már?

Az első pofon rögtön itt jött, hiszen egy totál infantilis kis rövid filmet meg kellett néznem róluk, mielőtt érdemben elindult volna az alig 80 perces film. A marketingben arra hivatkoztak, hogy "Mit csinálnak a házi kedvenceink, amikor nem vagyunk otthon". Tök jó narratíva. Fel lehet rá húzni a marketinget. Engem is érdekel. Ahhoz viszont, hogy ez a téma kitöltsön majd másfél órát, baromi pengének kell lenni. Az Illumination viszont továbbra is egy stabilan közepes alkotásokat, megbízhatóan szállító csapat marad.

maxresdefault_54.jpg

Max a gazdi szeme fénye. Alig engedi el reggel és alig várja haza este. Aztán az idillt megszakítja Duke, egy másik kutya érkezése. Kb. eddig a pontig volt szuper a film. Az első negyedóra- húsz percben csak úgy sorakoznak a bődületes jó poénok és az ironikus kikacsintások. Legyen az egy kövér macska, vagy egy kismadár, aki Hitchcock Birds posztere előtt lakik, szabadidejében meg a Top Gunra gyakorolja a repülést. Duke érkezésével viszont elindul a szokásos menet. Utálkozás, összebarátkozás, elkavarodás otthonról és a kalandos hazatalálás.

the-secret-lives-of-pets.jpg

Klisé, klisé valamint klisé. A történet semmi olyat nem tartogat, amit ne láttunk volna. Nem szól ez már arról,  hogy mit csinálnak a kedvenceink, amíg nem otthon vagyunk. Az egyetlen mentsvára a mozinak, hogy a karakterek kicseszett jól eltaláltak. Kezdve Max-ék ellenlábasaival, akik vesztüket akarják. Elég csak a vérnyúlra, a tetkós malacra gondolni. De ugyanilyen cuki és simogatni való az arisztokrata pudli, aki System of a Down-ra headbangel, vagy a tolószékes basset hound. Szerencsére van még elrejtve néhány remek poén és párbeszéd is. Az sem baj, hogy a zöme innen már tényleg a 6-12 éves korhatárt célozza és nekem személy szerint nem ad sokat.

the-secret-life-of-pets-trailer.jpg

Viszont Isten lássa lelkem, nem érdekelt volna az Úton hazafelé animált, felmelegített változata, ha legalább egy picit jobban törekednek valami tanító jellegre, vagy magasztos példabeszédre, ami ad valamit a felnőtteknek és tanulsággal szolgál a gyerkőcöknek. De semmi ilyen. Szép az animáció, szinte megsimogatnád te is a kis tacsi fényes hasát. Jók a zenék, még hellyel közzel vicces is. De ennyi. Megmaradt a felszínesség posvány mocsarának szintjén, és egy percig nem akar több lenni, mint ami lehetne, vagy amit az ötlet magában hordozott volna.

Összegzés: Elismerem, nincs könnyű dolga ma egy akármilyen animációs cégnek. A Pixar évek óta elég magasan tartja a szintet. A Disney meg úgy feljött (elég csak a Jégvarázsra, a Rontó Ralphra vagy az idei Zootropolisra gondolni), hogy néha élek a gyanúperrel, hogy tagokat cseréltek a Pixarral. Ma már nem elég csak korrektet alkotni ilyen téren. Vagy lehet elég, de akkor az értékelés is megmarad egy korrekt közepesnél.

6.jpg

  

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr319942082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása