Minden állat egyenlő?!
2016. március 17. írta: thedirector

Minden állat egyenlő?!

Zootropolis

Zootopia

2016

A Disney óriási szériát fut mostanság. A Rontó Ralph , Jégvarázs, Hős6os után ismét egy gyerekeknek készült, ám felnőttek számára is tanulságot bőven felmutató alkotást prezentált a Zootropolis képében, aminek a magyar címe kevésbé árulkodó, mint az angol párja. Ugyanakkor mindegy is, mert a jövő évi Oscar animációs szekciójának egyik erős indulója lesz.

zootopia_viralvideo_countdownbegins.jpg

Állati nagy balhé

Teszi mindezt úgy, hogy a film első fele közel sem jó. Vagyis jónak épp jó, csak nem kiemelkedő. Óvatosan a sablonos jelzőt is le merem írni. Zootropolis ugyanis az a hely, ahol minden állat megfér egymás mellett. Az emberek, mint olyanok nem is léteznek. A diverzitás tetten érhető. Ugyanúgy megfér kicsi a nagy mellett, ahogy ragadozó a növényevővel párban. Ezzel a helykeresési felütéssel játszik el a film az első háromnegyed órában. Judy Hopps, a nyuszi (micsoda frappáns név!) álma az, hogy rendőr legyen. Ebben a világban  jobbára csak bivalyok, leopárdok, tigrisek, elefántok végeznek el rendfenntartói munkát. Judy azonban addig küzd, míg végül szülei minden ellenérzésére is elmegy rendőrnek, ahol csak bírságolást bíznak rá "mert hát egy apró nyúl". Amikor különböző fajú állatok tűnnek el, Judy Nick-kel, a csibész rókával az oldalán (akibe véletlenül botlott) próbál az ügy végére járni.

flex_tablet_zootopia_selfie_c781d089.jpeg

Az az igazság, hogy a film első fele nem működött nálam. Nem csak azért, mert felnőtt vagyok, hanem mert egyszerűen sablonos. Egy nem arra hívatott, de álmait végig üldöző, esendő/szánandó egyed, aki mellett egy ellenkező gondolkodású, viselkedésű, kasztú másik egyed van, és számos kalandon jutnak túl. Mennyi ilyen volt már te jó ég? Az egyetlen érdekes maga Zootropolis területe volt, ahová igyekeztek az alkotók minél több egyediséget, ötletet csempészni és bizony kapkodni is kell a fejünket, ha minden fel akarunk fedezni. Aztán történt valami...

zootopia0007.jpg

...a film elkezdett bekomolyodni. Olyannyira, hogy néhány jelenete egyáltalán nem gyereknek való. Nagyon innen nincs érdemben mit mondanom, mert kellően csavarossá, félrevezetővé válik. Persze nem kell a Közönséges bűnözők-i szintű csavarra gondolni, de mesében ritkán látott, okos és mi több aktuál politikai színezetet kap a Zootropolis. Egész egyszerűen megdöbbentően okosan húzták elő ezt a váratlant. Persze van kötelező tanulság, hogy nem mindenki az aminek látszik (értsd: pl. Nem minden róka fog átverni), mindenki egyenlő, attól független épp minek és hova született, légy az, aki akarsz lenni stb... Sablonosnak hangzik ez is, de egyszerűen olyan értelmesen van előadva, hogy nem lehet rá haragudni.

zootpia-featured.jpg

Na, de akkor most jönnek a sötét dolgok. Melyik kicseszett mese szól az iskolai zaklatásról, a bürokráciáról, a drog használatról és a korrupcióról, hogy a hovatartozási kérdést ne is említsem. Ez így egy Disney mesében 6éveseknek? !? Igen! Noha akármennyire is lelkesedem a film utolsó félórája, nem szeretném kikerülni az olyan kínos dolgokat, hogy a történet maga nem mély, és a karakterek is eléggé átlagosak. Van egy rakás filmes kikacsintás, de némelyiket erőltetettnek éreztem. A zene terén ezúttal alulmúlták Disney-ék. Jobb lett volna az utolsó zenés-táncos montázsba fektetett erőt, pénzt inkább egy emlékezetes komponistának utalni, mert sajnos egy taktus nem sok, annyi nem maradt meg.

Összegzés: Megdöbbentően értelmes kérdéseket feszegető mese, aminek egy részét már tényleg nem ajánlanám 16-18 évnél fiatalabb gyerekek számára, ugyanakkor pont az árnyoldala, hogy meg kellett felelni a 6 éveseknek is, így ez a cukiskodás vs. komorság elég vegyes összképet ad. Azonban a pár jól eltalált geg, a fantasztikus látvány és a feszes játékidő miatt mégis inkább ajánlanám mindenkinek, aki többet akar látni a tizenkettő egy tucat mókás állat meséknél. Jó ez Disney. Jó ez.

Értékelés: 8/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr278489764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2016.03.18. 20:30:47

Igazából ez egy roppant középszerű film.
A gyerekek élvezik, de ilyen egyszernézhetős filmnek tartják - legalábbis nálunk senki sem akarja megnézni még egyszer, ellentétben pl. a Madagaszkár pingvinjeivel, vagy a Phineas és Ferb sorozattal, vagy akár a Spongyabobbal (ami szerintem szülőnként borzalmas - mindenki idióta - de a gyerekekre valamiért hat).
Felnőtt szemmel, a lajhár (aki kétszer bukkan fel) viszi a poénokat a hátán, esetleg a róka vicces beszólásai. Egytértek a kritikussal, a film első fele sablonos, viszont a második fele is, csak máshogyan (politikusok lebukása - amit a gyerekek nem értenek, meg nem is érdekli őket, a felnőttek meg értenek, de nem érdekli őket). Ilyen "politikailag túlkorrekt" meg hasonló szavak jutnak eszembe :mi a francnak pl. egy politikai korrupciót, hatalmaskodást, szegregációt (húsevők vs növényevők) miegyebeket bemutatni egy animációs filmben, aztán érződik egy "hűha, nagyon elmentünk ebbe az irányba, végülis ez egy gyerekfilm, meg se értik" rész, és a végén megint a jó győz, és (majdnem) mindenki cuki.
Kevesebb több lett volna.
A látványvilág az tényleg ász, az 10/10 pont. De a forgatókönyvírót tollba/szurokba kellene forgatni.El kellene dönteni, hogy gyerekeknek csinálunk filmet (mert akkor a politikai utalásokat/áthallásokat ki kellene hagyni, úgyse értik), vagy a felnőtteknek (mert azok meg nem szeretik egy gyerekfilmben - úgyis kapnak eleget máshonnan). Ha már olyan "gyerekfilmet" csinálunk, amit a felnőttek is megnéznek, akkor kövessük inkább a Madagaszkár pingvinjeit, ott jobbak a poénok, és még a politikai felhangokat is kihagyják.

kispotzak 2016.03.19. 18:37:54

Aranyos a kritikának az a része ahol azt írod: nem tetszett, nem azért mert felnőtt vagyok... majd: hány ilyen volt már!
De hát pont ez az :) . Felnőtt vagy, te már sok ilyet láttál (nekem pl rögtön a 48 óra ugrott be), de egy 10 év körüli gyerek nem.
Számára ez nem sablonos. Nekünk (a 11 éves lányomnak és nekem) tetszett, a burokraciarol vagy politikáról szóló rész nem volt ám olyan kacifantos h ne értse (még ha nem is olyan hattertudassal mint egy felnőtt).
Viszont az erdei résznél félt, és itt én is elgondolkodtam h hány éves kortól javasolnám. Mert van olyan 6 éves ismerős gyerkőc aki röhögve nezne de azért a többség - azt a részt - szerintem nem.

Ezt leszamitva szerintem a gyerekeknek jopofa vicces és erdekes film, szamukra is érthető poénokkal. A pontozassal pedig egyetértek :)

thedirector 2016.03.20. 09:34:48

@nick papagiorgo: A lajhár, Villám tényleg óriási. Dőlt mindenki attól a 3 perces jelenettől.

@kispotzak: Máshogy meg nem tudom vizsgálni. Persze, újszülöttnek minden vicc új. :) De a következő ilyennél gyanítom a 11 éves lányod is emlékezni fog, hogy "ez olyan mint a Zootropolis" :) Amúgy meg persze, hogy 48óra..tudatos Buddy Cop felütés. :)

Köszönöm, hogy írtatok.
süti beállítások módosítása