Itt vannak a legjobb filmbéli csapatok
2015. május 19. írta: thedirector

Itt vannak a legjobb filmbéli csapatok

Van az úgy, hogy egy film megköveteli az egyszereplős történetet, vagy éppen a párokat, de jócskán akad olyan alkotás is, amiben egy csapat megpróbáltatásait látjuk viszont. Összeszedtünk pár csapatot, akik méltán kerültek be a legjobb csapat összeállításunkba.

A Danny Ocean brigád

Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi (2001)

oceans-11-cast.jpg

Egészen biztosan nem Danny Ocean volt az első, aki összeverbuvált egy focicsapatnyi simlis gazembert, hogy minket nézőket és a dörzsölt kaszinótulajokat is megszivassanak. Valahogy mégis a mai napig hivatkozási alap, ennek oka pedig Soderbergh zsenijét dicséri, aki képes volt egymástól jól elkülöníthető, egy fő jellemzővel bíró karaktereket írni és vezetni a vásznon. Van itt robbantás szaki, ász pókeres, sofőrök, nagydumás néger és a többi. Mind szerethető, emlékezetes karakter. Csak az a másik két rész ne lenne...

A becstelen brigantyk

Becstelen Brigantyk (2009)

inglourious-basterds-cast-movie-poster-aqu24797.jpg

Tarantino egyik legjobb filmjében olyan tipikusan Tarantinos brigád állt össze. Egy cél vezérelte társaság, akiket egymáshoz nem igazán köt más, jelenleg csak a bosszúállás. Mégis az író-rendező zsenit dicséri, hogy az interakció remekül működik, hála a jól kitalált és megírt karaktereknek. A medve zsidó pedig a valaha volt legbolondabb Tarantino szereplő.

Az őrzők

Watchmen - Az őrzők (2009)

watchmen-movie-poster.jpg

Számomra minden idők egyik legjobb, legfurább képregényből készült filmje. A megjelenéskor nagyon durván más volt, mint az előtte megjelent filmek. Köszönhető annak, hogy kapásból egy széthullott brigádot látunk. Az igazán fura, cseppet sem hétköznapi karaktereket azonban újra összeköt egy rejtélyes ügy, és nem csak azt kell megoldaniuk, hanem az egymáshoz fűződő ellenszenvet, nézeteltéréseket is le kell küzdeniük. A Watchmenben nincs egyértelműen rossz vagy jó, pusztán különböző elvek alapján viselkedő emberek. Ja, és azt mondtam már, hogy a csapatot be is tiltották? Zack Snydert ha valamiért, ezért a filmért lehet dicsérni. Izgi.

Az akció taták és az utánpótlás csapat

Expendables - A feláldozhatók (2010)

expendables-1.jpg

Stallone nagy bravúrja volt az új évtized elején, hogy sikerült a 80-as, 90-es évek nagy akciófilm hőseit összeverbuválnia, egy laza, önironikus ökörködésre. Stallone, Willis, Lundgren, Rourke képviselte a régi generációt, míg az "ifjabbak" közül ott volt Statham, Couture, Crews, Austin, Li. Hiába dúsította fel azóta mindenkivel, akivel csak lehetett. Valahogy filmileg és csapatként is az első részben működtek legjobban együtt a feláldozhatók.

A galaxis őrzői

A galaxis őrzői (2014)

guardians-of-the-galaxy-first-official-photo-high-res.jpg

Kevesen fogadtak volna előzetesen arra, hogy 2014 legjobb csapatának tagjai között lesz egy sokat beszélő mosómedve és egy nála jóval kevesebb szókinccsel rendelkező fa. Márpedig akármekkora sületlenségnek tűnt elsőre, az idő megint a Marvelt igazolta. Amellett, hogy a csapat a tipikus összecsiszolódási próbákon is túlesik, tök jól megírt karakterek mondják fel az egysorosaikat és a film végére tényleg együtt lélegző csapat lesz.

A szellemirtók

Szellemirtók (1984)

ghostbusters-15.jpg

Ha már Manhattant megszállták a szellemek, mit lehet tenni? Kihívni a szellemirtókat, akik a főiskola után nem épp tipikus hétköznapi munkát választottak hivatásul. Annyi baj legyen, hiszen így legalább megörvendeztettek bennünket egy igazán kettyós alakulattal. A 80-as évek jótékony hatásai pedig még jobban megemelik a film értéket, elég ha csak a dumákra, a közegre, karakterekre, és a jól felépített történetre gondolunk. Sajnos Harold Ramis halálával sosem fog már újra összeállni az eredeti társaság, úgyhogy őrizzük meg őket így emlékeinkben. Talán jobb is, ha nem bolygatják meg.

A szökevények

Ó, testvér merre visz az utad? (2000)

obrother_1.jpg

A Coen fivérek új évezredbéli gyöngyszeme ez a film, amiben tőlük ritka módon nem egy kisember gondjára alapozták a történetet, hanem egyenesen 3 szökött flótásra. Első ránézésre nincs semmi extra Pete, Delmar és Everett triójában, azonban, ahogy formálódik előre a történet egy igazán összetartó és nagyszerű csapatot kapunk, akiket az sem riaszt vissza, ha épp az egyikük egy időre békává változik. Könnyfakasztóan humoros mestermű.

12 briganty

A piszkos tizenkettő (1962)

the-dirty-dozen.jpg

Mostanában egyre többet hallani ezt a címet, főleg a DC-s féle Suicide Squad kapcsán. Nem véletlen. Hogy a film mennyire tudja megidézni ezt a klasszikust még a jövő zenéje, de ha csak fele olyan jó brigádot sikerül összerakniuk, mint Reisman őrnagynak ebben az alkotásban, nem lehet panaszunk. Az őrnagy azt a feladatot kapja, hogy verbuváljon bűnözőkből, amolyan" kívülálló, veszélyes kutyákból" egy osztagot, akikkel végrehajthatja a világ legnehezebb, leglehetetlenebb küldetését: Nevezetesen a Franciaországban állomásozó német tisztek likvidálását. A küldetésnél csak az összecsiszolódás a nehezebb, de ennek hála rengetek remek jelenet lesz a jussunk. A fiatalabbaknak is érdemes megnéznie!

A Bosszúállók

Bosszúállók (2012)

maxresdefault_19.jpg

A hónapban már írtunk egy minden részletre kiterjedő kritikát a második részről, amitől azért annyira nem voltunk elájulva, mint az elsőtől, de a lényeg, hogy a Bosszúállók filmek azért működnek jól, mert ezt a sok abszolút nem csapatjátékos hőst, csak betömörítették csapatba. Ez persze megannyi vicces és kínos jelenetet eredményez, közben meg mindenki kiegészíti a másikat és megvan a helye. Na, meg melyik, ha nem ez a világ legvagányabb szuperhős alakulata?

A szövetség

A Gyűrűk ura trilógia (2001-2003)

lord_of_the_rings-_the_fellowship_of_the_ring_wallpaper_15_1024.jpg

Naná, hogy nem maradhat ki egy ilyen listáról Tolkien mesterműve. A kezdetben két fős legénység létszáma hamar megnő, és megalakul a szövetség, vagyis a tünde, törp, ember, mágus és hobbitok gyűjtőhelye. Csakúgy, mint a többi csapatnál itt sem megy könnyen az összeszokás, főleg ha a törp-tünde régmúltra visszanyúló ellenszenvre gondolunk, de tudják, ezúttal túl nagy a veszély ahhoz, hogy önös érdekek miatt marakodjanak, és kitudja, talán egyszer még barátok is lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr947460926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fincherista 2015.05.19. 20:21:22

Jó lista. Talán az egyik képregényes csapat helyére bekerülhetett volna a Hét szamuráj, vagy Han Soloék (nekik nem tudom, volt-e külön nevük).

deckard_r 2015.05.19. 20:26:11

egyértelmű: Kelly hősei...

glammi76 2015.05.19. 20:46:25

Spartacusék hol vannak?

Kolléga 2015.05.19. 23:40:06

Tök egyértelmű: Skipper, Kowalski, Rico és Private :D

Winter is coming 2015.05.20. 07:36:06

Ocean's Eleven egy remake (1960-as eredeti), tehát nem Soderbergh zsenijét "dícséri", hogy összerakott egy csapatot.

Tarantino-nál is kétes az érdem, hiszen sokszor egyfajta tisztelgéssel (csúnyább szóval koppintással) él a filmjeiben, a Becstelen brigantyk pont a Piszkos tizenkettőre hajaz. és igazából a csapat összerakásán kívül csak 4-5 karaktert használ onnan, a film sokkal több szálon fut (előnyére)

A szuperhősös mozikat berakni szerintem nem ide illő, hiszen az eredeti képregényekben is sokszor változnak a "csapatok", és sokkal nagyobb a merítés a több 100-1000 szuperhős-mutáns közül.

pacagánycsök 2015.05.20. 12:27:34

a piszkos tizenkettő amellett hogy nem rossz film, sajnos csak felvizezett, híg, lebutított és gagyi interpretációja Nathanson zseniális 10/10 regényének.
süti beállítások módosítása