Ettől a reklámfilmtől lerohad az agyad
2014. november 12. írta: thedirector

Ettől a reklámfilmtől lerohad az agyad

Transformers: A kihalás kora

Transformers Age of Extinction

2014

Esküszöm Michael Bay egy zseni. Ezt ki kell mondani. Aki ilyen szintű alpáriságot képes elvinni nettó 2 évente több száz millió, nem ritkán egy milliárd dolláros sikerig, az tudhat valamit. A legviccesebb, hogy negyedszer adja el ugyanezt, ugyanúgy, még pofátlanabb reklámokkal és még mindig eszi a nép. Ezúttal azonban túl messzire ment. Gyakorlatilag a 4. rész nem több, mint egymás mögé pakolt akcióetűdök sorozata.

hr_Transformers-_Age_of_Extinction_16.jpg

Kihaltunk

Bay telibeszar olyan hétköznapi, földi halandó dolgokat, mint történet, karakterábrázolás (odáig már el sem merek menni, hogy jellemfejlődés, árnyalás szavakra egyáltalán gondolni merjek), logika, mértéktartás stb.. A Transformers 4 pont ugyanolyan, mint az eddigiek, egy nagyon fontos kivétellel: A film végre megtalálta azon saját hangját, hogy ne görcsöljön "komoly" dolgokkal. Míg az előző három részben a film úgy, ahogy komolyan vette magát, heroikus célokkal, addig a négy megelégszik a felszínességgel és a film végre nevet önmagán. Rengeteg kikacsintás és önreflexió van. Ilyen pl. mikor a főszereplőnk egy moziban oltja a tulajdonost, hogy "Ma már csak remakek és szemét folytatások készülnek".

Transformers-Age-of-Extinction-Movie-HD-2014-3.jpg

Apropó főszereplők: Ugye teljesen le lett cserélve az emberi gárda. Shia böffentés ment, jött Marky Mark Whalberg, aki egy tipikus texasi (értsd: nagy szájú, nagy szívű) feltaláló apukát alakít. Egyik lomizása során rálel egy roncs kamionra, akiről nyilván kitaláltátok, hogy kicsoda. Aztán van itt egy Autobotokat kiirtani szándékozó tudós, meg kormány összeesküvés, meg új Álca vezér és Dinóbotok..és érdekel ez egyáltalán valakit? Őszintén, az utolsó egy órában alig van valami a történetből. Mindent alárendeltek annak, hogy Bay kiélhesse rombolási fetisizmusát. Ha van is bármi dramaturgiai húzás, konfliktus csak azért van, hogy utána hajókat dobálhasson a levegőből!

Optimus_Prime.jpg

Igen jól olvastátok. A film olyan szinten elment agyleszívóba, hogy gyakorlatilag a legnagyobb faszságokat is képes volt beleszuszakolni a filmbe. Nem, nem fogom elmondani. Nézzétek meg, mert nem mindennapi szellemi mérgezést visz véghez a film. Nincs annyi kérdőjel az univerzumban, amennyit fel lehetne tenni a "miért?" szó után. Ráadásul a játékidő megint vészesen el van nyújtva, úgyhogy ha eddig csak zombiként keltél fel a bő 2 órás előző részek után, most garantáltan lerohad az agyad, a majd 3 óra után. Ezen felül ráadásul az akció is iszonyat módon pörög és továbbra is fárasztja a szemet és az agyat is.

Optimus-Prime-Riding-Grimlock-Transformers-Extinction.jpg

Az eddig leírtak, természetesen várhatóak voltak, de nézzük a többit. A film fényképezése - továbbra is Bayhez mérten szarrá filterezett, lens flarezett, színezett hatás ellenére is - elsőrangú és szép és jól néz ki. A vágás dinamikus és végre a harcokból is több minden kivehető. Nem tudom máshogy mondani, a film ugyanúgy kétélű, mint eddig: Gusztustalanul buta és veszettül szórakoztató. Mert az. Amikor nem félórás fárasztó akciót kapunk, hanem pár perces szcénákat, gyakorlatilag az állunkat keressük a padlón, mert még ennyitől nem kapcsolt ki az agyunk. A párbeszédek (már ami van) megragadnak a 12 éves kamasz fiúknak imponáló szinten. A hapsik izmosak, a lányok szexik. A kocsiktól mindenkinek spontán orgazmusa lesz. Mindenki egyszólamúan megírt karakter, nem kell semmit várni. Az Autobotok kicsit talán jobb jellemrajzot kaptak, mint eddig. A zene dögös és izgalomfokozó, ezekben nincs hiba. Ami viszont gusztustalanul túlcsordult, azok a reklámok. Van, hogy képkockánként 3-4 reklám volt, ami lehet sokakat nem zavar, de én nem tartom elegánsnak. A másik zavaró dolog a kínai piachoz fazonírozott végjáték. Értem, hogy ott mozit reggeliznek a kávé mellé, de ez egy picit több volt, mint látványos.

Összegzés: Semmi újat nem tudok elmondani a Transformersről, mint amit eddig is lehetett tudni. Látványos, buta, de tökéletes blockbuster.

Értékelés: 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr146890347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jegkoko 2014.11.13. 08:47:36

Szerintem meg pont hogy nem volt jobb az első 3 rész, a multkor megnéztem őket zsinorban és a 4 magasan verte a többit.

2014.11.13. 10:20:48

Nekem ez a rész jött be a leginkább és talán ez az, ami egyedüliként megmaradt az emlékezetemben :) Főleg z elején a 'terraformáló' (nyersanyag átalakító) ősufó kiber-organikus keze.

mojoking77 2014.11.13. 11:48:31

nekem mindegyikbol egy egy kep egett bele az agyamba kitorolhetetlenul (a legemlekezetesebb a gizai piramisok voltak SZIRIABAN!!!!!!!!!!!!!!!!), na mindegy. Ez sem vlt se rosszabb, se jobb mint az elozo harom. Veretes f#$szsag, de en lehet alapbol kicsit oreg vagyok mar a transformers jatekokhoz...
Azt visoznt nem ertem miert nyig a szerzo a reklemok miatt? 10 hollywoodi szuperprodukciobol 7 meg mindig tele van pakolva veluk. Furcsa, de igy eri meg a szponzoroknak.. A kinai dolog megint nem vilagos teljesen, mi is a baj vele? Mikor manapsag a vilag legfelkapottabb aruhazaiban (legyen az ruhazat, ekszer vagy gepjarmu) elengedethetetlen legalabb egy ket kinaiul beszelo elado. A vilag erre tart, bocs.

thedirector 2014.11.13. 13:07:21

@mojoking77: Azért reklámozás és reklámozás közt is van különbség. Értem, hogy pénz és a többi..de mikor a Hublot órás Stanley Tucci kiszáll a vadi új Merciből, megnézi a Sony mobilján az időt, majd rárobbant egy dobozos üdítőre, és fél percig kitartva a snittet, lesed a doboz feliratát (még arra is van időd, hogy a hozzávalókat elolvasd, már amennyiben megy a mandarin nyelv), azt nem tartom etikusnak.

Van egy mondásom az ilyenre, melyet általában a kereskedelmi tévézésnél szoktam ellőni: "A kereskedelmi tv-k olyan adók, ahol a reklámok között adnak egy kis filmet/műsort". Hasonlót éltem át itt is. Reklámra felhúzott dollár milliós rombolást.

A kínai piacra pozicionálással semmi baj, de ilyen mértékű hajlongást és körbe puszit még nem adott Hollywood. Vasember 3-ban sikerült ezt is szebben megoldani. De ez csak az én véleményem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.13. 13:55:57

és ez már a 4. volt a filmek sorában!

thedirector 2014.11.13. 16:38:51

@doggfather: ...és elszomorítalak: Amíg képes ~1 milliárdot termelni per rész, addig fog is készülni és egyre kevésbé lesz értelmes. Nyilván ez egy új trilógia nyitója és akármennyire is hajtogatja Mihályunk,hogy a Transf.rendezésétől távol marad, nem fogja ő ezt kibírni, és annyiban megvédeném, hogy egy ilyen film levezénylésére nála nem sok alkalmasabb rendezőt tudnék fejből mondani.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.14. 08:30:01

@thedirector: persze, világos, hogy amíg annyit termel, mint egy kisebb ország éves gdp-je addig lesz folytatás.
süti beállítások módosítása