Mikor nősz már fel te gyerek?!
2014. január 08. írta: thedirector

Mikor nősz már fel te gyerek?!

Frances Ha

2012

Frances_Ha_5.jpg

Fura orvosi eset ez a film. Fekete fehér felnövés történet (coming of age), egy  fiatalabbnak feltüntetett Greta Gerwig-gel, aki a forgatókönyvet írta és nem mellesleg alakítja a címszereplő Frances-t. Mindezt Woody Allen stílusában, hipszterekre jellemző attitűddel. Na, most mi van?

Örökre a legjobb barátnőm

Az van, hogy a Frances Ha-t nem lehet nem szeretni, minden kis esetlegessége ellenére sem.  A címszereplő lány, már rég nem kamasz (27 éves), mégis egy tini fruska viselkedését ölti magára. Nem találja a helyét, szakít a pasijával, mert fél elkötelezni magát. Ezek után legjobb barátnőjére támaszkodna, ő viszont lassan elkezdi a saját életét élni, vőlegénye oldalán. Frances pedig egyedül marad. Egy alibi munkája van ugyan, de egyszerűen képtelen felnőni. A kérdés tehát: Mikor fog felnőni?

 6_1.jpg

A rendező szerencsére nem kezdett bele egy drámai és szomorkás történet elmesélésbe. A Frances Ha-t átjárja a báj, az önirónia, a néhol túljátszott szerepek. Az utóbbi évek legjobb filmje olyan értelemben, hogy direkt nem mond ki semmit, hagyja, hogy bennünk fogalmazódjék meg a gondolat. Nem bírál, nem ítélkezik. Ugyanakkor azért jól sikerült belőni a keserédes hangulatot, és a tanító jelleget is szépen becsempészte Noah (rendező). Frances-nél szintén fontos volt ez az egyensúly megtalálása. A lányról nem lehet csak úgy ledumálni a bugyiját (pedig próbálják), de még pont "bocsánatos" talán a kis "fruskáskodása". Greta Gerwig igazi örömjátékot kapott / írt magának és élt is vele. Minden mozzanata annyira hiteles és boldog, hogy nem lehet levenni róla a szemet. Néha lusta, buta, máskor elbűvölő, de mindenképpen szerethető. Ez a fekete-fehér (városba) bezárt képi világ is csak hozzájárul, ehhez a szabados kis világképhez, így teljesen átadhatjuk magunkat a művészetnek.

Összegzés: Nem mondom, hogy ez mindenkit érdeklő film. 2013-ban volt jobb (Kings of Summer) coming of age mozi, de a független filmek talajából nem bújt elő ennél jobb darab, az biztos. Greta Gerwig pedig egyszerűen elbűvölő. Akiket érdekli, hogy milyen az, amikor valaki elkésik a felnőtté válással, annak ajánlom a Frances Ha-t. De egyébként is egy könnyen befogadható, kedves alkotás.

Értékelés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr55747049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása