Szellemeskedő zsaruk
2013. november 15. írta: thedirector

Szellemeskedő zsaruk

R.I.P.D - Szellemzsaruk

R.I.P.D

2013

ripd_p2lead.jpg

Bad Boys és Men In Black stílusú filmek manapság igencsak hanyatlásukat élik, ezért is volt öröm, mikor kiderült, hogy készül a "tengeren túl" nagy népszerűségnek örvendő R.I.P.D. képregény változata.

Szellemesség híján

Az R.I.P.D. története egyszerű: A meghalt rendőrök visszatérhetnek a Földre (természetesen nem saját bőrükbe), hogy megóvják világunkat azon "Hulladékoktól", akik romlást hoznak a fejünkre. Persze nyilván könnyebb lett volna egy asztro-rontás eltávolító mindent látót kölcsönözni az RTL Klubtól, de abból nem lehetett volna egy ilyen félszeg alkotást készíteni.  Nick (Ryan Reynolds) is beáll az osztaghoz, de mivel még friss halott, kap maga mellé egy társat, az öreg vadnyugati pisztolyhős Roy (Jeff Bridges) képében.  Ketten próbálják meg kinyomozni azokat a szálakat, amelyek Nick halálához vezettek és ezzel párhuzamosan megakadályozni egy kibontakozni látszó katasztrófát.  Az alapszituáció tehát eléggé jó (lenne). Van két egymástól eltérő karakter, akiknek együtt kell dolgozni (ez aztán az ötlet), és ez a scifi, akció, buddy cop movie szál is izgalmas (lenne). Robert Schwentke rendező viszont újfent bebizonyította, hogy mennyire híján van a kreatív dolgok meglátásában. Lehet-e annál nagyobb baj, ha egy vígjáték nem vicces? Lehet-e annál gázabb dolog, ha egy scifiben pocsék a CGI? Lehet-e annál komolyabb probléma ha a buddy cop movieban nincs meg az összetartó erő a két főhős között.  Jeff Bridges egyszerűen borzasztó (talán még sosem volt ennyire méltatlan szerepben színészi kvalitásához mérten). Az akcentusa és stílusa igaz át lett hozva a Félszeműből, de ott a Coenék tudtak neki értelmes mondatokat adni. Itt általában fanyalog, siránkozik, hogy halt meg, le"zöldfülőzi" Nicket és valami fura okból csapja a szelet az egyik fiatal rendőrnőnek. Na mindegy. Reynolds végtelenül unja magát, Kevin Bacon, földi zsaruként szintén.  Persze a film tele van gagyibbnál gagyibb akció jelentekkel, ahol durván kilóg a CGI sátánpatája. Logikátlanságokra ezer és egy kérdést lehetne feltenni. Az egész világ, rendszer olyan mint egy habszivacs, pedig annyi jópofa kérdést, ötletet lehetett volna feldobni, mégis megelégszenek Scwentke-ék az állandó, egymás világ kinézetére épített eleinte vicces, majd később már ócska poénok durrogtatásánál. Összelopkodtak mindent a hasonló filmekből (talán felsorolni sem lehet, de van itt jókora MIB, Szellemirtók, Bad Boys, Félszemű stb...), de legalább jól és jó helyről. A tempó egyébként végig száguld, és dübörög előre a film.

Összegzés: Olyan ez mint az a szegény gyerek, akinek nincs igazán pénze megvenni a nagy filmeket (mint amiket felsoroltam hatásként), ezért vesz egy olyat, amiben mind benne van de sokkal gagyibban, felületesebben. Erre jó az R.I.P.D, meg arra a 1,5 órára, amíg kikapcsolod az agyad.

Értékelés: 4/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr515619560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása