Surranópályán egy letaglózó film 2012-ből: Az utolsó műszak kritikája
2013. január 02. írta: thedirector

Surranópályán egy letaglózó film 2012-ből: Az utolsó műszak kritikája

Az utolsó műszak

 

End of Watch
2012
end_of_watch_ver4_xxlg-494x500.jpg
Ilyen remek címmel, nem csoda, hogy menekülnek a nézők a film elől. Nos ők követik el a legnagyobb hibát, ugyanis ez a film fantasztikus.

Szolgálunk és védünk
Aki csak legyint, hogy egy újabb rendőrös akció film, vagy melldöngetés amerikai módra, az téved. A filmünk áldokumentarista stílusban követi végig két rendőr, Taylor (Jake Gyllenhaal) és Zavala (Michel Pena) mindennapi munkáját, életét. Azt gondoltam, hogy 2012-es kézi kamerás film díja nem is lehet másé, mint a Chronicle-é, de basszus, amit ez a film leművel, arra szavak nincsenek. A film sablon dolgokból építkezik, alapvető, mondhatni kötelező elemekből, de azt nem akárhogy teszi. Ahol elbukhatott volna a dolog, hogy ennek a filmnek az igazi ereje a realitás. Ezt a legutolsó snittig tökéletesen elhisszük, annyira hiteles. A legnagyobb erény azonban nem a kifogástalan operatőri munka és naturalizmus ábrázolása, hanem az a vékony vonal, amin egyensúlyoz végig a film. Az egyik oldalról a kőkemény és félelmet nem ismerő rendőri eljárások állnak, míg a másikon az egyszerű emberek. Az, hogy délután még drogkartelleket kell lelőni, vagy elverni, míg este már a feleséggel együtt vacsorázni mintha mi sem történt volna, nem semmi. A rendőrök emberi oldala  ki van azért domborítva rendesen. Volt egy esküvői jelenet, ami annyira életszagú és esetlen, hogy tuti bárki tudna keresni ismerőse (Vagy saját) lagzis videójából egy hasonló jelenetet. Szerencsére ezekre és a munkára semmint a korrupciókra, belsős irodai dolgokra fókuszál a film. A két főszereplő vérprofin hozza a szerepüket. Kettejük között nincs nagy különbség sem színészi munka, sem pedig karakterbéli dolgok között. Nem is kell, hiszen társak és testvérek. Ez egyébként remekül van vezetve végig a filmen. Nincs soha az az érzésünk, hogy szuperhősök, ezt ők is kimondják nem egyszer, ettől független emberfeletti amit teljesítenek. Az ő párbeszédük tovább emeli a film, egyébként igen magas színvonalát. Ami viszont baromira zavart, hogy ennyi káromkodást egy rakáson még soha életemben nem hallottam. Értem, hogy a gengszterek alap szójárása de a "tedd a kib@szott kezed, a kib@szott fejed felé, te kiba...fsz" és van, hogy percekig ilyen szófordulatok követik egymást, ami kib@szott zavaró. Néhány eleme totálisan felesleges (pl a főszálban előkerülő leszámolásnál az ellenség miért kameráz? nem túl életszerű). Még a zenéről nem esett szó. Alapvetően elég sablon dalok, vannak jók és ismertek de inkább csak halkan aláfesti a képi világot, mintsem beletolakodik az arcunkba. Van itt Public Enemy, Mazzy Star, Puscifer stb...

Összegzés: Döbbenetesen hiteles, életszerű film a rendőri munkáról és tényleg arról, nem a szervezetről. Megmutatja mit kell két átlagos rendőrnek nap, mint nap átélni. Vannak apróbb hibái és a naturalista (talán túlságosan is) ábrázolás, kézi kamerás stílusban sokakat elriaszthat, de ettől független az év meglepetése a film.

Értékelés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr174992827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.03. 10:59:10

erről eddig mindenhol csak ámulattal beszéltek, most már tényleg meg kell nézzem.

hungarisztan 2013.01.03. 11:45:16

@doggfather: csak ne rettenj el a rángatózós-kézikamerázós felvételektől. Az áldokumentarista stílust hivatott hitelesíteni, de eleinte szédül tőle az ember... Cserébe viszont tényleg megéri megnézni.
Aki a Drótot szerette, annak ez is tetszeni fog. Tényleg el lehet hinni, hogy ez jóval közelebb áll a rendőri munkához, mint amivel Hollywood általában etet.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2013.01.03. 12:52:38

Szerintem egy hibaja van: a nem "sajat" kameras jelenetek (pl gengszterek partija vagy kocsikazasa, stb). Csak a sajat szemszogukbol kellett volna mutatni, illetve az egyetlen plusznak a lehallgatott telefont berakni, az annal nagyobbat utott volna. Ugy azt mondanam, tokeletes. Igy csak baromi jo.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.03. 13:32:18

@hungarisztan: a drótot is mindenki ajánlja azt is bepróbálom már 1x.

borisz 2013.01.03. 13:41:51

nem láttam még, de a "(pl a főszálban előkerülő leszámolásnál az ellenség miért kameráz? nem túl életszerű)." mondathoz: ha napjainkban játszódik, akkor életszerű kell legyen. mindenki, mindenhol, mindent rögzít manapság.

(a chronicle-ben pont az volt a nagyszerű, és attól volt más, mint a többi ál-kézi kamerás film, szerintem, hogy a kamerát beemelte szereplőnek, karakternek a sztoriba)

borisz 2013.01.03. 13:42:34

@doggfather: drót alap. mindenképp nézd végig.

freesleep 2013.01.03. 14:49:44

izgalmasan hangzik, amit írsz a filmről, de a kézikamerázás nem több unalmas manírnál, igazi nézőűző, zéró stílusértékkel.

még egyetlen film se adott annyit, amennyit a kézikamera elvitt

komolyan, ha már mindenképpen kell valami, váltsanak inkább fekete-fehérre, az is konvencionális jele a minimalista fikcióhasználatnak, de legalább elviselhető...

tarsolya 2013.01.03. 15:00:36

@freesleep: Neked lehet. Egy 'szerintem' azért beférne oda a mondandód elé.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.03. 15:09:21

@tarsolya: az ő kommentje, logikus, hogy szerinte, nem??

peelou75 2013.01.03. 15:13:38

@freesleep: ööö... Ryan közlegény első félórája azért kézikamera nélkül kevesebb lett vóna...

freesleep 2013.01.03. 15:27:12

@tarsolya: az a szokás, hogy azt jelezzük, ha nem a saját véleményünket írjuk.

végül is te is ezt vallod, hiszen te se írtad a javaslatod mellé, hogy szerinted kéne ezt tennem. én nem is igénylem, default, hogy a saját véleményed írod le jelzetlenül, és nem jóskapistáét.

freesleep 2013.01.03. 15:34:23

@peelou75: bevallom, azt se szerettem, de ott legalább az eposz unalma elfeledtette a végére

nem tudok érvet, ami a kézikamera mellett szólna, azon kívül, hogy rétegfilmet csinálna egy mosóporreklámból is...

peelou75 2013.01.03. 16:16:17

@freesleep: Nem is rossz ötlet, Persil Lengyel László edition, a kinyúlt kardigánok tökéletes ápolója... Remegő kézikamerás felvétel, talking headdel. Vinnék mint a cukrot, mert ojjjan kúúúúll...

ámbátor 2013.01.03. 16:24:55

Fasza film. És a címe is rendben van.
Végre egy film, amit nem címeztek át magyarul valami "viccesre". Pedig lehetett volna mondjuk "Mindhalálig zsernyák" vagy esetleg "Kaputt a zsaruknak", ahogy szokott.

Szóval jó az a cím.

hungarisztan 2013.01.03. 17:25:15

@doggfather: A Drót is olyan, hogy szokni kell a stílusát. Adj neki legalább 5 részt. Ha addigra nem jön be, ne folytasd, de ha igen, akkor nem fogsz csalódni, az összes évad nagyon jó.
Ja, és az egy olyan sorozat, amit eredetileg is így terveztek, nem pedig újabb és újabb berendelések, rájátszások miatt toldozgatták-foldozgatták. Ennyire volt megírva, ennyi lett leforgatva, nem több, nem kevesebb. Látszik is rajta az összeszedettség.

hungarisztan 2013.01.03. 17:34:02

Vissza ehhez a mozihoz:
Nekem két nagyon maradandó jelenet volt benne. Nem fogok spoilerezni, úgyhogy körülírom:

Az egyik, amikor Van Hauser a balul elsült igazoltatás után belefordul a kamerába – no, ott kicsúszott belőlem egy kötőszó.

A másik, amikor Janet és Brian reppelnek a kocsiban. Ott valami olyan, de olyan sugárzóan elbűvölő a csaj – mintha csak tényleg szerelmes lenne. Az a furcsa, hogy arcra nem annyira extravagáns a nőci, ha holnap szembejön velem, lehet, hogy meg sem ismerem (jó, persze nem ronda). Viszont amikor mosolyogni kezd, az beragyog mindent. No, ott más miatt sóhajtottam fel... :o)

Dr_utcai_arcos 2013.01.03. 17:40:20

@hungarisztan: 5 részt?5 RÉSZT? Az első 20 perc után nem fogja bírni kikapcsolni :).

hungarisztan 2013.01.03. 20:26:11

@KennyOMG:
Hihi, ezexerint nem vagyok egyedül! :)
(Pedig én másban nem is láttam.)

Diverlaci 2013.01.03. 22:09:34

Eszmeletlen jo film, megerositem.. Lekotott vegig.. Es brutalisan hiteles.. Atjott h. hogyan is mukodik kint a rablo-pandur haboru es h. kint tenyleg nem fenekig tejfel a zsarulet! Kotelezo darab mindenkinek!

Sieg 2013.01.03. 22:53:52

Jó film, hasonlít egy kicsit jellegében a The Wire-re. Gyengéje, hogy a realizmusa ellenére ráment a jó-rossz vonalra, a gonosz bűnözők a lehető leggonoszabbak, semmi emberi nincs belőlük megmutatva (az egy néger kivételével, de az meg kicsit didaktikus). Ebben sokkal jobb a Wire.

A címet ne sajnáld, végre egy jól eltalált fordítás. Amíg az emberek az idióta gagyi rímrettenetek miatt mennek moziba, addig ilyen filmnek ott nincs is keresnivalója.

A káromkodások meg nem értem, miért zavarnak. Olyan szituációkban az a realitás. Ha csak úgy zavar a káromkodás, akkor ne nézd meg a Deadwood-ot, de talán még a The Wire-től is eltanácsolnálak. :)

borisz 2013.01.07. 13:04:50

@freesleep: a chronicles-ben pedig de, ott rendesen értelme van,

cserébe tegnap kikölcsönöztem ezt a filmet, és tényleg nagyon jó.
süti beállítások módosítása