VODtéka 2022 - Maradványérték #5
2022. szeptember 23. írta: thedirector

VODtéka 2022 - Maradványérték #5

Nappali műszak

Day Shift

2022

day.jpg

Könnyű ma már minden Netflix filmre lemondóan leggyinteni, mert az igaz, hogy gyártja az ipari szemetet és méretes csalódásokat 200millióból is akár. De azért a Nappali műszak pont a példa, ami megmutatja, hogy néha érdemes belekukkantani azért a felhozatalba. A Day Shift nem a NF „leg”-ek filmje, sem színészgárdában, sem büdzsében, sem látványban. Viszont a kevés vállalását tök jól teljesíti. Adva van egy tökös vámpírvadász (Jamie Foxx), egy comic relief béna társ (Dave Franco), egy a maga szabályaiban működő akciófilm, eszméletlen jó koreográfiákkal. Mert, hogy főhősünk megszorul anyagilag, a családja is esik szét (emiatt is). Nincs más, ahhoz fog, amiben jó. A film által vázolt világunk valóságában létező vámpírok legyilkolása, ahogy a címe is mutatja: Nappal. Nem árul zsákbamacskát a kaszkadőrből rendezővé avanzsált J.J. Perry filmje: Véres akciómozi, néhány jó poénnal, néhány jó jelenettel, kiszámítható csavarokkal. Ez egy b film, de ilyet sem könnyű ám csinálni. Csak nézzetek szét a NF portfóliójában és érteni fogjátok miről beszélek. Az pedig, hogy jobbára dicsérem a filmet, vegyétek komolyan, mert én bizony eléggé utálok mindent, ami a vámpírokkal kapcsolatos, ennek ellenére is jól szórakoztam.

 7.jpg

Zuhanás

Fall

2022

fall.jpg

A Fall-lal kapcsolatban nekem az a kérdésem, hogy mi az isten ***f**,.~^4-ért, nem tudták ezt a filmet behozni moziba. Főleg mondjuk IMAX-ben. Ha a nevéből nem derülne, ki ez a film magasban játszódik. Méghozzá kurva magasban. Úgy 600m magasban. Két hegymászó csaj, terápiás jelleggel úgy dönt, hogy maguknak és influence karrierjüknek is azzal teszik a legjobbat, ha az elzárt, isten háta mögötti, amúgy az egyik legmagasabb adótorony tetejére felmásznak. Ez cirka 600 métert jelent. Így talán maguk mögött hagyhatnak egy tragédiát, és közben az egészet közvetítik a rajongóiknak. Szép ez a modernkori áthallás. Én iszonyodtam tőle. Legalább annyira, mint a magasságtól, amitől legendásan fosok. Így szerencsére a címéhez méltóan inkább a utóbbival foglalkoznak. Rohadt mód klausztrofób érzés végig nézni ennek a két szerencsétlennek a tortúráját, mert ugye azt senki nem gondolta, hogy csak felmennek és lejönnek? Nem-nem. Ennyire nem egyszerű ez az egész. Érezhetően nem dolgoztak óriási büdzséből a készítők. Ez relatíve meglátszik a látványon, de azért, amikor le-lepillantanak ebből a magasságból, az kirántja ám az ember alól a széket. Ezért is lett volna jó látni moziban, a lehető legnagyobb vászonban, akár 3D-ben. A lényeg viszont, hogy ez egy néha lusta írói megoldásokkal dolgozó, bő másfél órás iszonyú idegtépő kaland. Aki szereti az ilyen parás-túlélős filmeket, annak a Zuhanás kötelező néznivaló.

 7.jpg

Az út vége

End of the Road

2022

endof.jpg

Ismét egy Netflix film. Ez sem rossz. Már, ha túlteszi magát az ember azon, hogy akinek a bőre fehér árnyalatú, az itt csak rossz, rohadék, erőszaktevő neonáció, redneck, megalkuvó stb.. Brenda (Queen Latifah) és gyermekei, meg a tesóját alakító Ludacris kilakoltatás áldozatai lettek, mivel a családfenntartó apa elhunyt. Elindulnak egy filmidőben 85 percig tartó útra, ahol csúnya fehér bácsik keresztezik az útjukat. Ez is egy b film. Legalább is, ha nem annak készült, az még azon a szinten mozog. Egy piszkos pénz körül forgó bosszúdrámává avanzsál az End of the Road és úgy a film felétől fullba tolja az akciós-menekülős-thriller paravonatot. Nem azt mondom, hogy rossz, de műfajilag teljesen szétesik. A dráma, a vígjáték és a thriller együtt ritkán működik úgy, hogy ne oltsák ki egymást. Itt simán kioltották. Bűnös élvezet, amin, ha túlteszed magad egészen jól lehet szórakozni, az utolsó 20 perc fényezése, látványa, akciója kárpótol a középrészen leülő és ócska sablon rendezésért. Egy esélyt lehet neki adni.

6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr2517938082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása