A Pixar javított! Jól sikerült a Merida, a bátor. Kritika
2012. november 27. írta: thedirector

A Pixar javított! Jól sikerült a Merida, a bátor. Kritika

Merida, a bátor


Brave
2012

braveposzter.jpg

Ha  biztosan jó mesét akarsz nézni fogadj a Pixarra! Ez is lehetne a cég szlogene, azonban ők nem ajnározzák magukat ilyenekkel. Nem foglalkoznak a közvéleménnyel, csak teszik a dolgukat, és azt amihez értenek: Csinálni 2 évtiezede a legjobb animációs filmeket.

Vörös hajzuhatag, íj és nő

Bevallom töredelmesen, hogy a tavalyi Verdák 2-vel nem nyűgözött le a társaság, visszalépésnek véltem az előző alkotásaikhoz képest a színvonalat. De hát annak tudatában, amit eddig letettek az asztalra, előfordul ilyen bukdácsolás. Csak egy rövid áttekintés: Toy Stori sorozat, Nemo, Egy bogár élete, Szörny Rt, L'ecsó, Hihetetlen család, Wall-e, Fel! Nos ilyen filmográfiára mind büszkék lehetnénk. Ezek után adódott a kérdés, hogy mivel tudnának megint előállni. Nos ezúttal nem számíthatunk olyan nagy újdonságra, mint pl a Wall-e vagy a Fel! esetében, de azért változásnak megteszi. A Merida egy lányról szól (elsőnek a cég életében) és az ő viszonyáról az édesanyjával. A történet Skóciában játszódik (a zenék alapján ez könnyen kikövetkeztethető volt), ahol Merida egy királyi család lánya (van még 3 öccse) és épp férjül adni próbálják szülei. Elsősorban édesanyja. A lány viszont inkább élni szeretne, vadászni, és pár cseppet sem nőies feladatot ellátni. Az igazi újdonság a filmben, hogy nők vannak a főszerepben, női gondokkal. (anya-lánya, felnőtté válás, igen-nem). Amikor már végképp elege lesz belebotlik egy boszorkányba, akitől varázsitalt könyörög ki, amivel az anyját megváltoztatja majd. Nos gondolom kitalálható, hogy nem sül ki semmi jó belőle. Voltaképp egy eléggé klasszikus elemekből építkező mese lett, de semmiképpen nem klasszikus történésekkel. Van itt ének, bűvös hármas szám, átok és varázslat, boszorkány és királyság. A film eleje kicsit döcögős, anyukából/királynéból nagyon hamar elegem lett. Ha ez volt az alkotók célja, hogy együtt utáljuk meg Meridával, akkor sikerült. Összességében izgalmas és vicces mese lett, ami szerencsére nem köpi szemen főhősét, azzal, hogy új jellemet ad neki a végére és olyan helyzetekbe kergeti bele, amire nem lenne képes a film elején. Merida csak teszi a dolgát és kéri, hogy valaki értse meg őt is. Megértjük. A látványvilága pazar és a párbeszédek is a helyén vannak.

Összegzés: Talán egy picit kevésbé merész, mint a Pixar filmjei, és talán kicsit sablonosabb. De az élvezetes és tanulságos történet, illetve a viccek és a látvány kárpótol mindenért. Rendben volt.

Értékelés: 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr854927801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása