50 film amit látnod KELL! A Top 3. +Videó
2012. július 12. írta: thedirector

50 film amit látnod KELL! A Top 3. +Videó

top3.jpg

Elérkezett a végső lista. Nincs több időhúzás. Eljött az a 3 film, amit a listán a legelőkelőbb helyekre ítélek. Érdekes, hogy nagyjából a legtöbb ilyennel foglalkozó szaklap listáján is hasonló helyen állnak ezek a filmek. Lehet nem véletlenül. No lássuk a medvét!



Videó:

3.

Ponyvaregény

pulp-fiction2.jpg

Amiért a listán van: Quentin Tarantino maga sem gondolhatta, hogy ez a film ekkorát fog szólni, mielőtt leforgatta. Persze igen jó "ómennek" tűnt, hogy olyan sztárok is vállalták a szerepet, mint Bruce Willis, Samuel L. Jackson, John Travolta vagy Uma Thurman, hogy a többi nagy névről már ne is beszéljek. Nem túlzás azt állítani, hogy ez a film a filmkészítés magasiskolája. Egyszerűen a történetmesélés, a párbeszédek, a karakterek, helyszínek még 1-1 tárgy apró megjelenése is olyan erőnek és olyan kidolgozottságnak örvend, amilyenre még nem volt példa a filmgyártásban. Nem véletlenül írnak sokan szakdolgozatot filmes körökben Tarantino ezen filmjéről. A szakma legmagasabban kvalifikált rendezőjének legzseniálisabb filmje. Minden elemében hibátlan és tökéletes. Egy képkocka plusz-mínusz nem kellene bele. Korszakalkotó klasszikus!

2.

A Keresztapa

the-godfather-poster-c12172921.jpg

Amiért a listán van: Ha az előbb azt írtam, hogy Tarantino jól bánt a karakterekkel és nagy nevekkel, akkor ez igaz Francis Ford Coppola filmjére is, annyi különbséggel, hogy itt igazából 1, maximum 2 karakter van nagyon erősen kidolgozva, a többi "csak simán" hibátlan. A Keresztapa méltán a gengszterfilmek legnagyobbika. A történet megmutatja, milyenek azok az emberek akik olasz gyökerekkel az USA legnagyobb és legrettegettebb családjaként vannak számon tartva, valamint azt, hogyan irányítják a szálakat. Egy végletekig feszült, intelligens, mind a 3 óra alatt színvonalas és tartalmas film, amiben gyakorlatilag egy hiba nem sok, annyival sincs. A színészek lubickolnak a szerepekben, Don Corleonét alakító Marlon Brando, pedig véleményem szerint a világ legjobb alakítását nyújtja. Nem véletlen tette ikonikussá Mario Puzzo világhírű regényét. Az egyik legnagyobb film a világon!

1.

A remény rabjai

shawshank-redemption.jpg

Amiért a listán van: Most jutottunk el oda, hogy végre ellőhetem az "Aki még ezt a filmet nem látta, nem látott filmet" - nevezetű dumát. Ami egyébként valóban igaz. Andy Dufresne megrendítő történetéről (felesége állítólagos meggyilkolásáért kerül élete fogytáig börtönbe az  elképesztően intelligens és nagyszívű bankár) ki lehet jelenteni, a valaha volt legjobb film ami mozgóképként elkészült. Egyszerűen a legvaskalaposabb kritikus sem tudja leszólni. Stephen King könyve szolgált a film alapjaként, amit Frank Darabont álmodott vászonra. Érdekes tény, hogy Kingnek ez az egyetlen egy könyve, amiben nincs semmilyen paranormális jelenség. Olyan film ez, ami műfajilag eléggé jól besorolhatónak tűnik, mégsem az. Minden benne van ami egy filmben benne kell legyen (barátság, szerelem, ármány, becsület, összetartás-széthúzás, tudás stb..), ráadásul úgy, hogy egyetlen egy percre sem válik giccsessé. Ez azért jöhetett létre mert az alkotók olyan alázattal viseltettek a film iránt, amit azóta egy mozgókép sem tudott leutánozni. Minden képkockájáról ordít a film iránti elhivatottság, a mű iránti lelkesedés, és szenvedély. Minden a helyén van. Nem született ilyen erős film se előtte, se utána. Lebilincselő alkotás. Filmélmény, filmtörténelem. Megtekintése minden korosztálynak, minden nemnek, szóval mindenkinek kötelező!

Előző listák:

http://filmertek.blog.hu/2012/07/02/50_film_amit_latnod_kell_10-4

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr354649934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Selina Kyle 2012.07.18. 14:22:44

Már kétszer láttam a remény rabjait és egyszerűen nem tudok rájönni miért kajálja mindenki ennyire, nekem egy kicsit idealizált, végtelenül romantikus filmnek tűnt, amit belemártottak egy hatalmas adag cukormázba... Nagyon jó film volt, szó se róla, de hogy ez lenne a _legjobb_?
A szurkálódási szándék legkisebb jele nélkül, hálás lennék egy részletes magyarázatért, ami megmutatja, hogy miben rejlik a Remény Rabjai zsenialitása!
Előre is köszi:)

thedirector 2012.07.18. 14:41:50

Természetesen válaszolok, mert normálisan és értelmesen írtál, bár sokat a fentiekhez nem tudok hozzáírni, ott leírtam miért van ott ahol. De talán egy kis rövid összefoglalóval tudok szolgálni:
-élő-lélegző figurák, akiknek motivációi, érzései, szellemi, lelki fejlődése tökéletesen érthetőek
-a cselekmény és történet, mint olyan hibátlan, logikus, közérthető, és megindító
-az üzenet bár egyszerűnek tűnő, mégis rengetek árnyalt és háttér információt ad, (megéri e szenvedni és küzdeni az életért, meddig lehet táplálni a remény és a hit tüzét és meddig éri meg, erre mi más jobb köret, mint a börtön élet) amit csak a belső narrációk (M.F) erősít.
-Minden embernek megfelelő tanulsággal bír, legyen az az erő, a hit, a küzdeni akarás, az érzelmek, barátság, vagy elkövetett hibáink
-A végét ugye magyaráznom nem kell, milyen csavar és igazi pattanásig feszült helyzet alakul ki, ami egyébként végig lengi az egész film - egyébként - bájos légkörét.
- A zene (Thomas Newman) csodaszépen vezeti végig a film szintén pazar képi világát, amit egyébként a világ legjobb látású operatőre fényképezett (R.Deakins).
-A profizmus, alázat, és a könyv/filmművészet iránti magasfokú tisztelet miatt áll ez a film ott, ahol van. Egy pillanatra nem giccses, és cukormázas ahogy te írod. Cukormázas lenne, ha Dufresne végig picsogná és nyavajogná a filmet, hogy mennyire kitolt vele az élet és még bele is rúgnának...ehelyett felemelt fejjel, bátor szívvel és lankadatlan kitartással éli az életét a falak mögött. Kikezdhetetlen és örökérvényű klasszikus. Kellően átgondoltam mielőtt neki adtam az első helyet, és nem találtam alkalmasabbat erre a megtisztelő pozícióra.

Remélem így kicsit tisztább :)
Üdv: filmérték
süti beállítások módosítása