50 film amit látnod KELL! 15-11
2012. július 01. írta: thedirector

50 film amit látnod KELL! 15-11

15.

Száll a kakukk fészkére

cuckoo'snest.jpg

Amiért a listán van: Ken Kesey nagysikerű regényéből készített Milos Forman Jack Nicholson főszereplésével egy még nagyobb sikerű filmet. McMurphy egy piti kis bűnöző, aki börtön helyett, elmegyógyintézetbe záratja magát. Rá kell jönnie, hogy a bentlakók sem bolondabbak, mint a kintiek. Remekül mutatja be a film a hatalom erősségét és a nép (mint zakkant tömeg) viszonyát. A film végig ki van erre hegyezve, és McMurphy a megmentőként tetszeleghet a filmben. Nicholson bivalyerős alakítása mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Valószínűleg erre a szerepre szülte világra az édesanyja. A film egésze egy igazi katartikus élmény és egyben örömjáték is. Értékes film.

14.

A Jó, a Rossz és a Csúf

goodbadugly_8.jpg

Amiért a listán van: A spagettiwestern koronázatlan királyai. Sergio Leone, Clint Eastwood és Ennio Morricone. Mindhárman ezzel a filmmel jutottak el a pályájuk csúcsára, amit később sem tudott egyikük sem megugrani (műfajra értve). A film igazi poénja, hogy a 3 fő karaktert (akik természetesen kincsért kutatnak) képes egyszerre, nagyon magas színvonalon mozgatni, úgy, hogy egyiküknek sem kell vesztenie értékéből. A Jó nem igazán jó, a Csúf sem csúf, és a Rossz sem olyan rossz. Talán ha nem lenne lefektetve előre, hogy ki-ki, néha még össze is lehetne keverni. Parádés zene, borzalmasan sokáig húzott, emlékezetese snittek és noha a játékidőt most sem sikerült 3 óra alá csökkenteni, azért még a legjobb film a műfajában.

13.

A gyűrűk ura, a gyűrű szövetsége

The-Lord-of-the-Rings-The-Fellowship-of-the-Ring__2.jpg

Amiért a listán van: J.R.R.Tolkien klasszikusát néhány évtizede még megfilmesíthetetlennek hitték, ám az ezredforduló tájékán nem így gondolta Peter Jackson rendező és leforgatta egybe a trilógiát. A végeredmény döbbenetes. Mindent beletett, ami a könyvet jellemezte és sikerült neki a lehetetlen. A legmagasabb színvonalon készítette el (na meg persze ehhez kellett egy vagonnyi pénz) és tette híressé a fantasy trilógiát. Ismét vitatéma lehetne, hogy melyik a legjobb a három rész közül. Számomra az élmény és az emlékek miatt az első rész volt a legjobb. No meg ebben éreztem a legtöbb erőt, drámát, változatosságot. Amit még ez a film elért, hogy fantasy létére, minden korosztály és mindkét nem megtalálta benne a maga számítását, ami egy ilyen rétegfilm esetében különösen említésre méltó. Kis gyűrűhordozónk történetet mindenki számára kötelező film!

12.

Forrest Gump

Forrest_Gump_poster.jpg

Amiért a listán van: "Az a hülye aki mondja" - mondta Forrest Gump, akinek az Iq-ja bár kevesebb, mint egy normális embernek, mégis mindent ért, mindenről tud és mindenhol ott van. Az biztos, hogy Robert Zemeckis nem volt hülye, mikor ilyen nagy gonddal készítette el ezt a műremeket. Hatásvadász film? Az. Cukros és mázos? Az hát. De kit érdekel, mikor az egyik legszerethetőbb és legfurább karaktert nézhetjük a vásznon a zseniális Tom Hanks alakításában. A képek és jelenetek egyszerűen közel 20év távlatából is szemet gyönyörködtetőek, a filmzene pedig az egyik legerősebb, amit valaha hallottam. Forrest Gump nem okos ember, mégis minden Amerikát érintő eseményen jelen volt. Csodás film.

11.

Indul a bakterház

indulabakterhaz2.jpg

Amiért a listán van: Kétségtelenül valami nagyon maradandót alkotott Mihályfy Sándor ezzel a filmmel. Jól példázza, hogy már 33 éves és azóta sem sikerült ilyen egyszerű, hiteles és kacagtató magyar filmet készíteni. Minden perce, minden beszéde örökre emlékezetes. Igaz, ezt csak mi magyarok értjük. Legyünk rá nagyon büszkék és ne feledjük el a vásznon Regős Bendegúzt. Megérdemli, hogy az unokáink is ismerjék.

Előző listák:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr784621846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása