Kegyetlen és hideg: A hallgatás törvénye kritikája
2012. május 04. írta: thedirector

Kegyetlen és hideg: A hallgatás törvénye kritikája

A hallgatás törvénye


Winter's Bone
2010


Anno 2010-es Oscar versenyben két nagyon fontos film is versenyzett. A félszemű és ez. Közös pontjuk volt, hogy mind a kettőben egy karakán lánynak kellett felnőttként viselkednie gyerek létére és mind a kettőben az apjuk miatt.

Jobb ha csendben figyelsz
Ree Dolly nem átlagos lány és nem átlagos problémákkal kell szembenéznie, noha még csak 17 éves. Az édesanyja szellemileg leépült, így Ree-nek kell a két testvérével foglalkoznia. Már itt hihetetlenül leköt a film. Ahogy látjuk, hogy egy kislány, hogy gondoskodik a testvéreiről.Iskolába viszik őket, reggelit csinál, fát vág stb... Össze sem lehet hasonlítani azt az életvitelt egy átlag lány életével. Lehet jobb is. Egyik nap beállít egy rendőr hozzájuk, hogy kerítse elő börtönviselt, kábítós apját, mert ha a férfi nem kerül elő, oda lesz a házuk. Ree felkerekedik tehát, hogy megtalálja rég nem látott apját. A film igazi ereje az atmoszférája. Az Ozark hegységben vagyunk helyileg. A hideg, nyirkos időjárás az alap, a lakóinak viselkedése nem különb, mint az időjárás. Igaz pokróc emberek. Az a legjobb ebben az alkotásban, hogy a rendező rögtön belök ide minket és nem is enged ki míg le nem telik a 2 óra. Nincs semmi cicomázás, boldogság. A kilátástalanságtól és dühtől eltorzult arcokat, igazi redneck bunkókat, élni esélytelen, kétkezi munkás embereket kapunk. Fura mód mindenki ismer mindenkit és mindenki tud mindenkiről mindent, mégsem segít senki Ree-nek az apja  holléte felől.

Nem Halivúd
Egy kis költségvetésű független filmről beszélünk és nagyon hálásak vagyunk, hogy szembe megy a trendekkel. Jennifer Lawrence játssza Ree-t, méghozzá veszettül erősen. Igaz jó a karaktere is, de olyan profizmussal kelti életre Jen, hogy az a legnagyobb nevű színésznőkkel ér fel, és most már kétségtelenül ő is az. Érdemes megemlíteni John Hawkest, a lány nagybátyját, az egyetlen embert, aki segít neki. Nála igen komoly jellemfejlődést tapasztalhatunk, ami abban a közegben kifejezetten üdítő, bár fura érzés. Az tény, hogy a filmnek igazán nincsen egy jól felépített íve. Végig erős, és hatásos, ami főleg a hangulatnak köszönhető, de igazán végig egyenletes, nincsenek magas pontok. Lassú a film nagyon, tehát akciófilm kedvelők kerüljék, viszont cserébe tényleg, az ember még köhögni sem mer, annyira csontig hataolóan hideg, feszült a film. Látszik minden képkockájáról, hogy nagyon magas profizmussal készítették el.A háttér az ami miatt ez a film valószínűleg sokáig beszédtéma lesz. Kőkemény szociográfia bemutató. Egészen eltér attól, amit eddig láttunk filmekben, nem spoilerezném le, de mindenki észre fogja venni, elég csak a gyerekeket követni, beleértve Ree-t is.

Összegzés: Kegyetlenül hatásos, nem cukormázas, csontig hatolóan hideg és erős film, ami egy igazán tehetséges lány színészi pályáját indította el, de egy picit több bátorság és kiemelkedő szcénák elfértek volna még. Így sem kell azonban szégyenkeznie. Gondolkodás a film után jó pár órára garantált.

Értékelés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr244488081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása