Colombiana kritika: A 40 kilós feka lány lezúz mindenkit
2012. február 25. írta: thedirector

Colombiana kritika: A 40 kilós feka lány lezúz mindenkit

Colombiana


2011

Luc Besson, az egykor szebb napokat is látott író / rendező vissza próbál(t) térni ahhoz az irányhoz, amihez ő nagyon ért(ett). Harcos lány ikonokat teremteni a mozivásznon. Utólag azt kell mondani, hogy bár ne tette volna.

Virágom, virágom
A történet egy Cataleya (egy virág Kolumbiában) nevű leányról szól, akinek az apja belekeveredik a maffia látómezejébe és a becsülete miatt, a családját is bajba sodorja. A kislányának sikerül elmenekülnie, míg a család áldozatul esik Don Luis ( a vezér) bosszújának. Cataleya elmenekül a nagybácsihoz, aki könyörtelen gyilkoló géppé teszi a kislányt, hogy annak életcélja a Don megölése legyen. Természetesen a lány folyamatos ölési cselekedetei (amivel üzen a "Keresztapának") felkeltik a rendőrség figyelmét, így hát hajtóvadászatot indítanak virágszálunk ellen. Azt hiszem abban megegyezhetünk, hogy nem ez az a High Concept (nagy ötlet) amivel a film sikert, sikerre fog halmozni. Az a bajom, hogy Besson egy gáláns mozdulattal szemen köpte magát, mert Ő az ilyen női karakterábrázolásban eléggé ott van (lásd Nikita vagy Leon, a profi), itt meg kihagyott minden olyat, ami érdekessé tehet egy karaktert. Kihagyta pl. hogy nőtt fel a lány, hogy lett gyilkológép, miken kellett átmenni, hogy végül profi legyen. Itt mi volt? Ugrottunk 15évet és megvan a Kolumbiai terminátor 40kilós feka lány, aki mindenkinek elkeni a száját. Az, hogy nincs karakterkidolgozás egy dolog. De a szereplők, olyan irreálisan viselkednek, hogy azt már tanítani sem lehet.A kedvencem mikor a nagybácsi magához veszi Cataleya-t és előad egy 2perces monológot, hogy ne hívja fel magára a figyelmet és hogy tudjon intelligensen ölni, ám ezelőtt szétlő egy fél utcát, majd angolosan távozik a tőle 2 méterre álló rendőr uraktól. Zseniális. Apropó rendőrök. Szerintem ha rendőr volnék, kikérném magamnak, hogy ennyire hülyének állítsa be valaki kollektíven a testületetet. 15 év után már csak szemet szúrhatna valakinek, akinek a több az iq-ja mint a füle, hogy van ez a jány aki halomra öli az ellent. Pedig van ott csodakütyü, ami még a szobába is belát. Istenem. Aztán a történetvezetés is olyan gyatra és lyukas, hogy sírni volna kedvem. Nem akarok mindent leírni, mert sok spoiler tag kéne, de legyen elég annyi, hogy az egész történet meg se kellett volna szülessen, akkora bolondság van az elején, de ha már elkövetik mindenáron, akkor legalább valami kevésbé átlátszó módon.. na mindegy. A sztoriról ennyit. Az akció. Ezen a ponton legalább elég jól teljesít a film. Gyors, kapkodó vágások, látványos üldözések és töltés nélküli lődözések. Sajnos némelyik akció jelenet szintén olyan irreális (rendőrségi épületes szcéna), mint a viselkedésük a szereplőknek. Ami nagyon fájó pont volt még, hogy az írók tisztában voltak azzal, hogy mennyire semmilyen ez a karakter, mert még egy irtó béna romantikus szálat is beleerőltettek. Alig tudunk meg több érzést a lányról, titokzatossá akarták tenni, ehelyett olyan lett mint a fagyasztó: hideg és inkább nem matatnánk benne (hihi). Hát nem mondom, hogy a tavalyi év nagy legnagyobb bukása nálam, de Bessontól nem ezt várta az ember. Most ennyire futotta.

Összegzés: Elcseszett és lyukas történet, ócska karakterábrázolás, irreális viselkedés és akciójelenetek. Néhány szép kép, egy relatíve jó színésznő és pár látványos üldözés. Besson szemen köpte magát. Legközelebb jobban figyelni a forgatókönyvre.

Értékelés: 4/10

Trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr894204764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása