Senna
2011. november 30. írta: thedirector

Senna

Senna

2010

Forma 1 és autósport kedvelők egyesüljetek!Ja aki nem szereti, az is maradjon mert a 2010-es év egyik - ha nem a legjobb - és legmegindítóbb filmjével fog most megismerkedni.
Nos ki ne hallotta volna már a brazilok legendás forma-1 es világbajnokának nevét?Szerintem aki még nem, az az elmúlt 20-25 évet a föld alatt töltötte, de ez most mindegy is, mert ebből a filmből kiderül minden.

Előre leszögezném, aki egy tipikus dokumentum filmet vár, az nagyon csalódni fog. Benzingőzös adrenalin,feszültség, dráma mesteri keverékét alkotta meg ,a nem első filmes Asif Kapadia rendezőzseni.

Születtem...

 A film nem egy unalmas életrajzi áttekintéssel kezd, hanem rögtön in medias res, Ayrton a forma-1-ben találja magát, ahol már első éveiben letette a névjegyét ,nnen pedig egyenes út a csúcsra.Vagyis gondolta Ő, mikor aláírt a franca "mumus" Alain Prost mellé a McLaren-hez. Itt kezdődnek el a gondok. Prost már kétszeres világbajnok volt, míg Senna mondhatni szárnybontogató újonc. Így hát elképzelhetjük milyen remek érzést keltett a franciában, mikor első évében elverte a brazil. Mellé párosult egy nagyon komoly lelki, szellemi, vallási ellentét a két pilóta között. Ami gyakorlatilag megpecsételte a közös együttműködést már a második évben. (hogy mennyire fújta fel a média a kettejük kapcsolatát ebbe nem mennék bele, legyen elég annyi,hogy szerintem ki van kerekítve a film kedvéért)Ez később csak fokozódott, de hogy miként azt tudjátok meg a filmből.

A filmről, nagy vonalakban:

Dokumentumfilmek vonalát erősíti az alkotás, de mégis más módon mint eddig láthattuk. A film kizárólag archív felvételekkel mesél, nincsenek jelenkori riportok sem, csak hanganyagok. A felvételek egyébként fantasztikusan néznek ki, annak ellenére, hogy huszonéves tv közvetítésekről beszélünk. Senna család magánéletébe is bepillantást nyerhetünk, ezáltal is közelebb érezve magunkat a sztárpilótához. Kapunk egy kis szeletet Brazília életéből is, de a fő, hogy megtudjuk milyen ember volt Ayrton Senna. Nem szégyenlem leírni, nagyon sokszor kirázott a hideg a filmen, nem mondanám,hogy hatásvadász elemekkel tarkított, de Kapadia,nagyon tudta,hogy mikor milyen érzést szeretne kiváltani a nézőből. Amikor egy '90-es évekbeli interjúban, arról faggatták Sennát, hogy mik a tervei a jövőben és ő válaszol, hogy "Most érzem magam a csúcson, fiatalon és még nagyon sok mindent el akarok érni, talán még el sem kezdtem az életem" na akkor azért elszorul az ember torka. (Annak tudatába,hogy tudjuk később mi lett)A film vége pedig totális összeomlás, annyi érzés szabadul fel az emberből, hogy soha többé nem is tud ezek után más pilótát ennyire közel érezni magához. (igaz nem is nagyon készült még ilyen monumentális film másokról). A zene is rátesz egy lapáttal. Antonio Pinto brazil zeneszerző, egy mesterművet komponált, nagyon erősíti a film atmoszféráját. Sajnos hibát találni a filmben, mert pl. Senna kvalifikációs nagyságát majdnem teljesen mellőzik és még egy-két érdekes dolgot, amit a film élménye miatt most nem írok le, aki kíváncsi annak kommentben leírom.

Hogy még egy gondolattal érzékeltessem, mennyi érzés van a filmben, azt Ron Dennis egykori csapatfőnök(Ayrton csapatfőnöke is volt többek között) - aki állítólag egyébként a paddock leghidegebb egyénisége - nyilatkozta: "Mikor először vetítették a filmet a mozikban, a hátsó sorban ültem és sírtam, nem tudtam mást csinálni csak sírni".

Összegzés:Kinek fog tetszeni a film? Annak aki szereti a forma-1 világát, aki kíváncsi egy kiemelkedő tehetségű és példaértékű EMBER életére, egy  végeláthatatlannak tűnő csatározásra, izgalomra , politikai ármányra és mindenkinek, akibe több érzelem szorult mint egy vegyes tüzelésű cirkóba!:)


Értékelés: 9/10

Trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr463426511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása