Így csinálj és így ne szórakoztató társadalomkritikát! Dupla villámkritika
2020. március 28. írta: thedirector

Így csinálj és így ne szórakoztató társadalomkritikát! Dupla villámkritika

A vadászat

The Hunt

2020

the-hunt-main.jpg

Egy csapatnyi ember a tisztáson ébred egy fa doboz körül. Miután belenéznek egy rakás fegyvert találnak. Rájönnek, hogy ebben a kacsavadászatban nem ők a kacsák, a  szórakozásból gyilkoló gazdagok pedig a vadászok. Ismerjük mind azt a típusú embert a bulikon, összejöveteleken, akik annyira fel akarnak tűnni, hogy elmesélik kétszer a vicc csattanóját, hátha elsőre nem értetted és csak azért nem nevetsz. Vagy mindig a középpontban csinálják a balhét. A vadászat ilyen film. Rém laza és társadalomkritikus akar lenni, meg Tarantinos, meg durva, meg narratíva felrúgó és explicit meg b kategóriás. Aztán a sok bába között elvész a gyerek. Se nem elég laza (sőt helyenként túl megengedő és jól fésült), Tarantinonak a nyomában sem ér, társadalomkritikája ül ugyan, de bődületesen rosszul van felépítve, a film meg megrendezve. A színészi játék pedig ritkán látott módon amatőr. Egyszerűen nincs rá jobb szó. Hangulata néha ül és elvitathatatlan, hogy legalább a 90 perce végig feszes és száguld. Véleményem szerint nem azért tették ezt a filmet hónapokra félre, mert volt a balhé az USA-ban, hanem inkább azért mert pocsék. Ha úgy érzed, hogy mondani is akar meg nem is nézd meg az írók nevét és rögtön megérted. (Damon Lindelof: Lost, Watchmen)

4_5.jpg

Aki bújt…

Ready or Not

2019

samara.jpg

…és itt az ellenpélda. Gazdagékhoz épp beházasodott Grace (a csodálatos Samara Weaving) az alsó-középosztálybeli lány. A család busásan megszedte magát évszázadokat felölelő társas-és kártyajátékok gyártásából. Adózva a néhai cégalapító emléke előtt, minden családba bekerülő új tagnak részt kell venni egy kis játékon, bújócskán a birtokon. A szelídnek hitt játék Grace számára hamarosan egyértelmű élet-halál harccá degradálódik. Ha megtalálják, meg is ölik. Őrületesen morbid, valószerűtlenül kreatív és élvezetes horror-szatírába oltott társadalomkritika a gazdagok önsimogatásáról és felsőbbrendűség tudatáról. Amit fentebb írtam a Vadászat esetében, hogy valaki laza akar lenni és hú de „b”, azt ez a film minden erőlködés nélkül, hova tovább tök természetesen lehozza. Itt ami másodvonalbeli az nem csak annak hat, hanem az is. Jó értelemben. A tempó szélvész (ez a film is alig 90perc), a humora ül, a hangulata parádés, és noha nem mond sokkal többet el ez a film sem a társadalmunkról, mint a fenti, legalább próbálkozik. Ez is valami.

7_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr3415559670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása