Pofátlanul beolt mindenkit, mégsem lehet rá haragudni
2016. február 19. írta: thedirector

Pofátlanul beolt mindenkit, mégsem lehet rá haragudni

Deadpool

2016

Elsőre nem ültem fel a hype vonatra a Deadpool-lal kapcsolatban. Noha szeretem a karaktert, olvastam is, játszottam is vele és érdekelt is, mégsem terveztem moziban nézni, pláne nem szinkronizálva. Aztán a sok jó vélemény és kritika hatására, beadtam a derekam. Biztos valamennyit levont a szinkron a film élvezhetőségi faktorából, mégsem az volt a legnagyobb gond.

maxresdefault_45.jpg

Frappáns, humoros fickó

Annyira nem adok rá, de utólag elszomorít, hogy imdb-n ez a film megelőz olyan nagyságokat, mint a Nyolcadik utas, a halál, az Amerikai szépség vagy a Mechanikus narancs. Gondoltam, ha a filmtörténelem legjobb filmjei előtt tanyázik, talán nem pusztán a tizenöt éves generáció által instant nyomogatott 10 csillag vitte annyira előre. Pedig de.

deadpool1-gallery-image.jpg

A Deadpool film előkészülete is megért volna egy megfilmesítést annyit szarakodás volt. Most nem fejtem ki, de a leglényegesebb pont az volt, hogy Tim Miller rendező nem volt hajlandó PG13-as korhatárral (az nálunk kb. a 12 éven aluliaknak nem ajánlott) megrendezni, de végig kitartott, hogy ő a legalkalmasabb a feladatra. Ryan Reynolds pedig mellette állt végig, mondván: "Ha nincs csak felnőtteknek szóló besorolás, akkor ő sem vállalja a filmet". A Fox végül (egy próba felvételi jelenet után) beadta a derekát. Megszavazott a filmnek egy nevetséges 60 millás büdzsét, és idén Valentin napra el is készült a Deadpool. De milyen lett? Fasza...

deadpool-gallery-06-gallery-image.jpg

...csak nem annyira. Nézzük is. A pozitív, hogy iszonyatosan jól átültették Deadpool karakterét mozgóképre. Tudvalevőleg ő a Marvel univerzum hülyéje. Folyamatosan beszól, viccelődik, káromkodik, veszekedik magával stb.. Nagy Ervin szinkronja jó, de szerintem párszor elripacskodja. Ryan Reynolds pedig gyakorlatilag erre a szerepre született. Csillagos ötös. A szövegkönyv simán ötös csak. Mert a poénok ülnek. Azért nem térdcsapkodós, de tényleg nagyon vicces. Itt volt egy kis ellenérzésem (ami később nem is kicsivé fejlődött): Ami nagyon tetszett, hogy ezer és egy, ön reflektív, popkulturális utalás van, és a negyedik fal ledöntése is baromi jó. Tényleg gátlástalanul viccet csináltak mindenből Reynolds félrement karrierjétől kezdve Samuel L. Jackson Nick Fury-jáig. A néhol alpári humora is simán elfér. Viszont a Pókemberesen-Vasemberesen laza, "megmondom, beszólok" stílus sokszor erőltetett.

deadpool-gallery-02-gallery-image.jpg

Minden poénossága ellenére van drámai éle is a filmnek, amit szépen oldanak azért a viccekkel, de párszor itt is dülöngélnek a jelenetek. Ez főleg az első fél-háromnegyed órának köszönhető, mert megkapjuk a szokásos eredet sztorit (most végre rendesen). Hiába poénkodtak ezzel is, attól függetlenül annyira nem érdekes. Ez elmondható magáról az egész történetről. Ha lehámozzuk a kúlságot, humort és szigorúan a film cselekményének a vázára figyelünk, elszomorítóan béna történetet kapunk. Egy zabolázatlan srácról, aki rákos lesz és nem akarja, hogy a nője haldokolni lássa. Egy idegen megváltást kínál neki, majd szuper erőt kap, de megcsúnyul. Bosszúból le akarja vadászni azt, aki ezt csinálta vele, és visszaváltoztatást követel. Ennyi. Érdektelen, ahogy a főellenség is.

deadpool-gallery-04-gallery-image.jpg

A látvány korrekt. Két nagyobb akció szekvencia van (nem lehetett volna valami izgalmasabb helyszínt találni ennek a kettőnek?), ahol azért a látvány elfogadható, de mégis egy 110 perces képregény filmről beszélünk. Ez pedig soványka így. Azt viszont meg kell adni az alkotóknak, hogy ez a ~60 millió minden egyes elköltött centje meglátszik a produkción. Fontos, szívvel - lélekkel készült mű.

Összegzés: A képregényes berkeken belül ez simán a jobb, élvezetesebb oldalon van. Főleg, hogy nem a Marvel Studio-tól készült. Óriási mák, hogy sikerült Deadpool karakterét hibátlanul áthozni filmre. A humora fasza, jót tett neki az R besorolás. De vannak hiányosságai bőven, így annak örülök inkább, hogy -újfent- egy felnőtteknek szóló filmet támogattam meg, hátha több készül.

Értékelés: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr148403212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéLóg 2016.02.20. 16:29:31

Ha már... akkor LEOLT. A beoltás az más.
De a poszt jó és a film is az.

BéLóg 2016.02.21. 21:16:18

@BéLóg: Úgy látszik még a poszter sem olvassa a saját írását :-)

thedirector 2016.02.22. 08:37:23

@BéLóg: Egy poszter hogy tud olvasni? :) Egyébként olvasom, köszönöm a dicséretet. A cím marad úgy.

BéLóg 2016.02.23. 01:47:43

@thedirector: Hát kézbe veszi az olvasnivalót, a szemét ráirányítja és elolvassa!
Fogadjunk te azt sem tudod hogy kell betenni egy elefántot a hűtőszekrénybe?

S ahogy azt az agresszív kismalac mondja: A cím nem marad!
süti beállítások módosítása