Hannibal a vadnyugaton is vért iszik
2014. december 07. írta: thedirector

Hannibal a vadnyugaton is vért iszik

The Salvation

2014

A dánokra az utóbbi időben nem sok panaszunk lehet. Megállás nélkül készítik a jobbnál jobb, maradandóbbnál maradandóbb filmeket. Anders Thomas Jensen, Nicolas Winding Refn, Von Trier, Thomas Vinterberg, Susanne Bier és most Kristian Levring kápráztatott el bennünket. Szeretjük Dániát.

salvation_a.jpg

Vérben és mocsokban született nemzet

A The Salvation története nem tartozik a legbonyolultabbak közé. Egy Jon nevű telepes (Mads Mikkelsen) hét éve él a vadnyugaton (1800-as évek közepe-végén tartunk), és végre sikerült a családját is átköltöztetnie Dániából. Alig találkozik újra szeretett feleségével és fiával, vitába keveredik két részeges alakkal, akik bosszúhadjáratok sorozatát indítják el ezzel a cselekedetükkel.

the-salvation01.jpg

Annyira hiánypótló alkotás volt már egy ilyen mocskos, vérben tocsogó bosszúállós western. A dán filmeseknél egy ilyen film, jobb helyre nem is kerülhetett volna. Persze, pisloghatsz, hogy hogy kapcsolódnak ők egy ilyen műfajhoz, ugyanakkor az ő természetességük, távolságtartásuk, hideg attitűdjük miatt totálisan hiteles a film. Az egész korszak, a hely él és megszólal. Elhittem, hogy milyen mocskos és kemény hely lehetett. A rosszkor-rossz helyen és a szemet szemért elv is elcsépelt lehet, itt mégis totálisan helytálló. Valahogy az egész film olyan súlyos, ahogy a szemünk előtt szilárdulnak meg jellemek. Ahol az élet bármikor véget érhet. Elemi erővel telepszik a vállunkra a hely elrettentő mivolta. Még a bosszúállós történetet is sikerült egy picit megfűszerezni, tovább gondolni.

the-salvation.jpg

Nem egyenletesen feszült a film, de hála az alig 80 perces játékidőnek, és a feszesre vágott történetnek az egész lekötött. Beszéd nagyon nagyon kevés van. Beszél a kor és a kép a karakterek helyett. Az operatőri munka egyébként is fantasztikus. Nagyon sokat hozzátett ahhoz, hogy a film ilyen mocskos, poros és elidegenítő legyen. Mads Mikkelsen alakítása nyers és lenyűgöző. Átemelte a Hannibalból a kimértségét, párosítva igazi badass bosszúálló, kőkemény, de igazságos westernhős archetípust testesíti meg. Eva Green és Jeffrey Dean Morgan is szuper. Főleg utóbbi a rossz arcú bandita vezér szerepében. Egyébként nyilván minden megtalálható benne, ami egy remek westernben meg kell, hogy legyen.

Összegzés: Nagyon kemény, igazi férfias, piszkos westernfilmet kaptunk Dániából. Még mindig fura kimondani, de ők csinálták meg az elmúlt időszak egyik legjobb filmjét a témában. A történet egyszerű, klisés, azonban a megvalósítás, a motivációk, a kor és a kép együttesen egy remek filmet alkot.

Értékelés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr226953771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása