Best of 2011. A nagy évértékelés. Legjobb film, történet, zene, látvány stb...
2012. február 05. írta: thedirector

Best of 2011. A nagy évértékelés. Legjobb film, történet, zene, látvány stb...

Best of 2011



 

Csak a végére értem. Nehéz szülés volt, megszerkeszteni a listát és már előre látom, hogy lesznek akik elégedetlenkedni fognak, de remélem segítséget nyújtok azoknak, akik még keresnek valami jó filmet, amit nem láttak tavalyról. No meg persze illik számot vetni az elmúlt évről mindig. (mondjuk nem februárban, de ez jutott most.:) )


Némely kategóriáik - a nem olyan lényegesek -  3 jelöltet vonultatnak fel, a többi 5-5 jelöltet mutat be. Köztük nem állítok fel sorrendet. A filmek kategória 10 fővel operál, itt viszont kőkemény sorrend van. Hölgyeim és Uraim: Ez volt 2011 a filmérték blog szerint:
 

Legemlékezetesebb jelenetek: [SPOILER VESZÉLY LEHET!!]

Nader és Simin - Végefőcím

Warrior - Az utolsó harc

50/50 - Szembesülés az autóban a rákkal

Drive: Liftes kaland

Utódok: Sírás a víz alatt

[SPOILER VESZÉLY VÉGE!!]

Legjobb filmzene:


Nem volt megkötés, hogy licencelt vagy szerzett zene legyen. A lényeg a hangulaton  volt.

Trent Reznor és Atticus Ross - The Girl with dragon Tattoo
A tavalyi Oscar díjas páros ismét kitett magáért. Fincher újabb filmjéhez maratoni hosszúságú (több mint 3órás) zenét szereztek, a közel 40 számban vannak feszültség keltő (főleg) és nyugtató, valamint feldolgozás zenék is. Mint anno a Social Network esetében a hangulat ismét egyedi.


Cliff Martinez - Drive

A Drive a tavalyi év leglazább és legkomolyabb filmjeinek egyike volt, de nehezen érte volna el a kívánt hatást, ha nincs Martinez sötét aláfestő zenéje, valamint a már klasszikusnak mondható szintipop zenék. Igazi 80'as évek hangulat.

 


Válogatott előadók - Sucker Punch

A film méltatásába most nem kezdenék bele. Már írtam, hogy olyan a film mint egy jó másfél órás videóklipp, amihez persze baromi jó soundtrack is dukál. Külön pluszpont, hogy a főszereplő csinibaba, Emilly Browning több dalban is énekel, köztük az én személyes kedvencemben a Sweet Dreamsben. Legalább a zene választást jól csinálta Snyder rendező bá'.

További remek albumok: Alexandre Desplat - Harry Potter and the deahtly hallows pt2, Henry Jackman - X-men: First Class, Cliff Martinez - Contagion, Atil Örvarrson - The Eagle, James Newton Howard - Water for Elephants

Legnagyobb bunkók 2011-ben:


Kevin Spacey

Ebben a filmben: Förtelmes főnökök

Brendan Gleeson
Ebben a filmben: A Guardista

Santiago Segura
Ebben a filmben: Torrente - Halálos válság
 

Legjobb akció jelenetek:

Mission Impossible 4: Dubai felhőkarcolós szcéna

Super 8 : Kisiklik a vonat

X-men:Elsők: Rakéták kilövése

Transformers 3: Összedől a felhőkarcoló

Halálos Iramban 5: Vonat üldözés

Top 3 kiadás, amit már nagyon vártunk:

Star Wars - A teljes legenda (Bluray)

Jurassic Park trilógia(Bluray)

Sebhelyesarcú (Bluray)
 

Top 5 leglátványosabb film:

Harry Potter és a halál ereklyéi 2.rész
A fináléba mindent beleadtak a stáb tagjai és színészeink is, így kapunk egy olyan látványos részt, amivel meghálálták, hogy sokan kitartottunk a széria mellett, gyengélkedése ellenére is. Szívesen! Megérte.

Transformers 3

Természetesen nem maradhat le a listáról jelenkorunk látványfilmjeinek alfája és omegája az Alakváltók 3.része sem. Látványban ott volt a szeren. Javult az operatőri munka is, bár még picit néhol mindig kapkod. Ebben a részben túl sok is volt már a vizuális dőzsölés, ettől független el kell ismerni, ebben még mindig profi a sorozat.

Melankólia

Nem sokat lehet hozzátenni a filmhez. Nagyon szép képekkel operál, a lassításoktól, a drámai robbanásig át minden hibátlan. Az operatőri munka tanítani való. Ritkán látni ilyen szép látványvilágú és egyedi beállítású filmet. Gratula!

Az élet fája

Az előző jelöltektől eltérően itt nem a vizuális effektek cunamiját kapjuk, hanem olyan csodaszép tájképeket,  makrofelvételeket, amit tuti nem látunk megint egy jó ideig. HD felbontás továbbra is az ilyen filmek miatt lett kitalálva!:)

Álomháború
Zack Snyder bizonyította, hogy remek rendező, de annál rosszabb forgatókönyv író. Kedvenc lányairól forgatott sokszor 10 perces videóklippbe csomagolt filmje, gyermeteg és átgondolatlan történettel bírt ugyan, de látványban nehezen lehetett überelni. Szabadjára engedte a fantáziáját, tegyük ezt mi is.

Legjobb stúdió:


Egyértelműen a Paramount volt a legjobb: Nem csak, hogy a legtöbb bevételt ők termelték (A tavalyi bevételek mintegy 20% az ő zsebükbe vándorolt), de még minőségi alkotásokat is szép számban szálították. Pl: Mission Impossible 4, Thor, Amerika Kapitány, Kung Fu Panda 2 és a szerényebb minőségű, de annál nagyobb bevételt hozó Transformers 3. Még említésre méltó a Warner Bros. akik a Harry Potter záró részével abszolút rekorderként 1,3milliárd dollárt termeltek világszerte jelen sorok írásának idejéig.

Legjobb történetek:

Éjfélkor Párizsban

Utódok

Nader és Simin - Egy elválás története

Pénzcsináló

Melankólia

Legjobb operatőri munka:

Utódok

Az élet fája

Drive

Torinói Ló

Melankólia

Legjobb férfi színészek:

Tom Hardy
Ebben a filmben/filmekben: Warrior, Suszter, szabó, baka, kém

Jean Dujardin
Ebben a filmben/filmekben: The Artist - A némafilmes

Brad Pitt
Ebben a filmben/filmekben: Pénzcsináló, Az élet fája

George Clooney
Ebben a filmben/filmekben: A hatalom árnyékában, Utódok

Ryan Gosling
Ebben a filmben/filmekben: Drive, Őrült dilis szerelem, A hatalom árnyékában

Legjobb női színészek:

Kirsten Dunst
Ebben a filmben/filmekben: Melankólia

Brit Marling
Ebben a filmben/filmekben: Felettünk a Föld (Another Earth)

Carrey Mulligen
Ebben a filmben/filmekben: A szégyentelen, Drive

Bók Erika
Ebben a filmben/filmekben: A Torinói Ló

Rooney Mara
Ebben a filmben/filmekben: A Tetovált lány (2011)

Legjobb rendezők:


Nicolas Winding Refn
- Drive


Asghar Farhadi
- Nader és Simin - Egy elválás története


Alexander Payne
- Utódok


Woody Allen
- Éjfélkor Párizsban


David Fincher
- A Tetovált lány

Legjobb animációs film:

Rango

Kung Fu Panda 2

Karácsony Artúr

Top 3 legviccesebb film:

Paul
Simon Peggék nagyon tudják mitől döglik a légy. Sorba csinálják a viccesebbnél viccesebb filmeket. A Haláli hullák hajnala és a Vaskabátok után most egy űrlénnyel szerencsétlenkednek, akinek a dumájától lementünk pamutba. Csak így tovább fiúk. Vicces ez még mindig.

A Guardista
Régóta várjuk már, hogy  Jose Luis Torrente kapjon egy méltó ellenfelet és végre megérkezett Írországból ahol tudni illik "A kultúra része a rasszizmus" úgyhogy feka poénok, sörözés, lotyózás és persze nyomozás egy igazi bunkó de nagy szívű őrmesterrel.

Förtelmes Főnökök
A Másnaposok sikerén felbuzdulva készült egy újabb 3 esetlen csókára épülő vígjáték, ami annyira nem ment át "pukipoénba" mint az említett film második része, viszont vicces, főleg a három gonosz főnökön szakadtunk meg. (J. Aniston, K.Spacey, C.Farrel)

Legnagyobb csalódás:

Álomháború
Az előzetesek alapján mindenki egy remek történetű, látványos, cicababás filmet várt, ami a rendezőtől (300, Watchmen) elvárt magas szinten dolgozik. A látvány és a cicababák megmaradtak, csak épp a történetet felejtették el.

Másnaposok 2
Az első rész magasra tette a lécet, és szerintem sokan nem gondoltuk, hogy meg tudja ugrani, de abban, hogy megközelíti, reménykedtünk. Sajnos a film másolata lett az elsőnek, ami fáradtabb, erőltetettebb és undorítóbb.

Verdák 2
Mert a Pixartól nem ezt szoktuk meg. Minden filmjük egyre jobb volt eddig, még folytatások tekintetében is. Sajnos ez a rész annyira kritikán aluli, hogy már a megnézése is komoly erőpróbába tellett. A tahó Matukától elkezdve a tökéletesen melleőzött Villámig, a nagyon béna sztorin át semmi nem jött most össze.

Legkellemesebb csalódás:


Vizet az elefántnak
Szerintem senki nem várta, hogy Robert Pattinson filmben is fog játszani ebben az évszázadban, mégis kifogott egy remek szerepet és még élni is tudott a lehetőséggel. Aranyos, családi film egy csipet romantikával, drámával, kellően erős történettel és feszültséggel. Meglepett.

Nader és Simin - Egy elválás története
Őszintén szólva nem követem az iráni filmgyártást, mégis a hype ellenére megnéztem. Olyan gyomrost adott a film, ami sok időbe telik, mire kiheverem. Szinte tökéletes.

Warrior
Ha már a gyomros.. akkor a másikat Tom Hardy adta, aki a szerep kedvéért állattá vedlett. Rémisztően néz ki a filmben, a nézésétől a beszédéig minden ijesztő. A film magas fordulaton dolgozik, és olyan drámai szituációt teremt, amiből keveset értünk meg tavaly.

Top 3 legegyedibb film

The Artist - A némafilmes
Mitől egyedi: Fekete-fehér, némafilm, bájos karakterekkel, és sok sok kikacsintással és tisztelgéssel egy letűnt kor előtt.

Drive
Mitől egyedi: Mert nem tudjuk, hogy ez most akciófilm vagy dráma vagy művészfilm. Megfejthetetlen, de nagyon ütős.

Torinói Ló
Mitől egyedi: Mert így még nem láttuk eltűnni a világot, hogy valaki lelkében menjen tönkre.

Mielőtt belevágunk az igazi keménységbe illik megemlékezni azokról a filmekről is, amik finoman szólva sem ütötték még az elégséges kategóriát:

Legrosszabb filmek:

Jack és Jill

Gondozoo

Sanctum

Hopp

A Pap - Háború a vámpírok ellen


                                          Top 10 legjobb film 2011-ben

10.

Az élet fája (Terrence Malick)

Malick ritkán filmez ( itt rögtön cáfolom magam, mert most begorombult és egybe forgat 2 filmet C.Bale-lel), de akkor nagyot szól a műve. Nincs ez másképpen Az élet fája esetében sem. Az elejétől a végéig lebilincselő, festményszerű képekkel dolgozó költemény, amely nem magyarázza túl a dolgokat, egyszerűen hagyja, hogy átérezd, milyen az élet.

9.

Pénzcsináló (Bennet Miller)

Gyors egymásutánban 2 Brad Pitt film. A Pénzcsinálóban pont az volt a jó, hogy más oldalról közelítette meg a sportot (baseball). Nem a tesztoszterontól fűtött sportolók megismertetése volt a cél, hanem az edzők, vezetők szerepe egy vesztett, lehetetlennek tűnő helyzetben. Aaron Sorkin ismét egy remek sztorival állt elő és a dialógusok is ütnek.

8.

Melankólia (Lars von Trier)

Lars von Trierben az a jó (azonkívül, hogy baromi beteg fazon), hogy még a mély depressziójában is képes olyan filmet készíteni, ami kitűnik a tömegből. A két lány civakodása és a biztos katasztrófa bekövetkezte legalább olyan erős a filmben, mint a rendezés.

7.

Éjfélkor Párizsban (Woody Allen)

Allen belenyúlt a tutiba. Három olyan témát ragadott meg ami mondhatni kortalan és örökké érdekes. 1. Művészetek 2. Időutazás 3. Romantika. Ennek a három dolognak a varázsából készült el a tavalyi év legaranyosabb és legüdébb filmalkotása.

6.

A Tetovált lány (David Fincher)

Jöttek a kövek rendesen, hogy minek kell amerikának belekotnyeleskednie más (Európai) országok munkájába. Hát ezért. Miután bemutatták a filmet alább hagytak a zúgolódások. Van aki szerint van olyan jó mint a svéd, van aki szerint jobb. De abban mindenki egyet ért, hogy ez a munka is profi. Kicsit talán gyengébb lett a Fincher filográfiához mérten, de az a jó benne, hogy amikor rosszabb filmet csinál is jobb mint a nagyátlag és egy Hetedik, Harcosok Klubja, Benjamin Button, Social Network (stb..) sorozat után azthiszem ezt elnézhetjük neki.

5.

Warrior (Gavin O' Connor)

Tom Hardyék olyan KO-t nyomtak le a világnak, hogy sokan talán még mindig a földön fekszenek. Megindító, erős, feszült sport dráma lett a Warrior, ahol többen is életük legjobb alakítását nyújtják, köztük Nick Nolte, aki ezzel a filmmel újra az elitbe kerül(he)t.

4.

A Torinói Ló (Tarr Béla)

Tarr Béla befejezte véglegesen a rendezést, ezért stílusosan akart búcsúzni. Megmondta, hogy túl lépte a film korlátait. Innen már nem tud hova tovább menni és valóban nem hazudott. A 2,5órás filmjében elpusztított mindent amit eltudott, és csak sajnálni tudjuk azokat, akik bármiféle sznobizmus vagy unalom miatt nem nézik meg ezt a remekművet. 2011 legjobb magyar filmjét is tisztelhetjük a Torinói Ló személyében.

3.

Nader és Simin - Egy elválás története (Asghar Farhadi)

Melegszik a pite. Elérkeztünk a dobogó alsó fokára. Ezt a megtisztelő helyeztést egy iráni dráma szerezte meg. Egyszerűen olyan életszerű és csontighatolóan igaz film, hogy még azt is simán megoldották, hogy a dráma kialakulását ne kelljen látnunk, elég volt csak a csúcspont. Szép volt Irán!

2.

Utódok (Alexander Payne)

A férfi lélek nagy lelkésze Payne megint egy olyan erős filmet készített (A Kerülőutak után), hogy csak nézzük, csak nézzük és nem vesszük észre, ahogy telik az idő és egyszercsak szomorúan tapasztaljuk, hogy véget ért ez az érzelmi hullámvasútazás, ahol egy család történetét ismerjük meg egy apával a középpontban aki egy tragédia során siet rendezni a család helyzetét a csodaszép Hawaiin.

1.

Drive (Nicolas Winding Refn)

2011 legjobb és legkúlabb filmje került az első helyre. Más nem is jöhetett szóba a bemutató óta négyszer néztem meg és még mindig ledöbbenek a profizmusán. Így kell egyszerűen filmet csinálni. Minden képkockája egy kincs ennek a filmnek. No meg a zenéje is. Szép volt Winding Refn!

További filmek, amik nem kerültek be a legjobb 10-be, de nagyon jók voltak (sorrend nélkül): The Artist, A bőr, amelyben élek, Halálos iramban 5, Super8, Rango, Felettünk a Föld, Hanna, 50/50, Harry Potter 8 pt2, Paul, Vizet az elefántnak, A Guardista,

Ezek voltak a fontosabb kategóriák és győzteseik a filmérték szerint.Még egyszer elnézést a csúszásért. 2012-ben is hasonló eredményes és remek felhozatalt.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr394068258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása