West Side Story 2k21 ya'
2022. március 24. írta: thedirector

West Side Story 2k21 ya'

West Side Story

2021.

Spielberg ma már azt rendez, amit csak akar, és most épp a West Side Storyt akarta remakelni, laza 60 év után. Na, meg így kipipálta a musicalt is a karrierjében, mert eddig az bizony bármilyen hihetetlen is, kimaradt.

ws03_1.jpg

Arról lehet vitatkozni, hogy mennyire fontos ilyen ékköveket elővenni és leporolni. Van -e értelme? Mit tudunk hozzátenni? Mit tudunk frissebben mondani? Nyilván, ha az illetőt Spielbergnek hívják minimum annyi esélyt érdemes adni, hogy megnézzük a kész produktumot, mielőtt levesszük róla a keresztvizet.

ws02_1.jpeg

Megnéztem. Spielberg tényleg remakelte, és sokat nem tett hozzá. Úgy a találó megfogalmazás, hogy máshogy mesélte el. Nála a nők óriási szerepet kaptak, de ne rohanjunk előre ennyire. Az 50-es évek végén járunk, amikor a New York-i West Side környékén a gazdagabb, tehetős réteg elkezdett óriási beruházásokat, építkezéseket végrehajtani, így az ott élő szegényebb, bevándorló (nevesen Puerto Rico-iak) kiszorítják. A megmaradt területekért belharc folyik a fehér Jetsek és a Rico-i Cápák között. Megegyeznek, hogy egy végső bunyóban csúcsosodik ki a területek létjogosultsága. A baj ott kezdődik, hogy a Jets legenda Tony (Ansel Elgort) és a Cápák vezérének húga, Maria (Rachel Zegler) egymásba bolondulnak, ami átírhatja a leszámolást. Már, ha képes rá a szerelem? Vagy kódolva van a tragédia?

wss01_1.jpg

Szóval ott tartottunk, hogy nem tett hozzá sokat a mester. Viszont ami jó volt azt megtartotta. A legnyilvánvalóbb a zene. Megmaradt Leonard Bernstein muzsikája olyannak, amilyennek ismerjük a 10 Oscart besöpört eredetiből. A történetben viszont máshova helyezte a hangsúlyokat: Többet mond el a mai kor rasszizmusáról, szexizmusáról, bevándorlói helyzetéről, mint tette azt az előd. Sőt, még egy vicces snittben a törvényhozás is megkapja a magáét. Kissé idegen volt eddig Spielbergtől, hogy ironizáljon, provokáljon, de elég jól áll neki, meg kell mondani. A filmben az igazi erő, most szó szerint a girl power: Adjuk meg a tiszteletet Rita Morenonak, aki 90 évesen is elképesztően átütő. Szinte mindenkit jobbra tol egyel. Aztán ott van a már említett Rachel Zegler, aki húszévesen kapott egy ennyire nehéz feladatot, és talán lesz még nagyobb alakítása is az életben, de teljesen indokolt a hype. A surranópályán viszont még nála is nagyobb tol Ariana DeBose. Nyilvánvaló Oscar alakítás volt, szinte felgyújtja a vásznat. Szerintem az egész filmet már csak miatta megérte megcsinálni. Ellenben a fiúk nem igazán mentek nagyot. Ansel Elgort eléggé csúnyán alul játszik. Mike Faist meg hiába eléggé penge karaktert kapott, egy idő után rém modoros.

Összegzés: Az Allstar klub persze üzemel: Janusz Kaminski képei lélegzetelállítói, Tony Kushner forgatókönyve ugyan helyenként terjengős, mégis remek. Miachel Kahn vágásainak ritmusa megfelelő (itt jegyezném, meg hogy  Ő is 91 éves már!) Spielberg meg van annyira biztoskezű rendező, hogy képtelen egy ennyire remek alapanyagot földbe állítani. A remaken lehet vitatkozni, de felesleges. Ez most 2021-ben a WSS.

7_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr5917788876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása