A 2010-es évek...Ez volt az elmúlt évtized filmes szempontból
2020. január 05. írta: thedirector

A 2010-es évek...Ez volt az elmúlt évtized filmes szempontból

"Ó azok a 2010-es évek...." Na, ez a mondat így nem fogja elhagyni érzésem szerint senki száját. Én aztán tényleg nem szeretek sopánkodni a "régen minden jobb volt" elvén, de tény, hogy ez az évtized kicsit saját magát kereső, stílust nélkülöző évtizedként vonul be. Persze történt rengeteg jó dolog és megannyi klasszikus született.

eelppzeuyaamvms_jpg_large.jpg

Az első igazán fontos saját szempontomból, hogy 2011 novemberében elindult ez az oldal. Eszeveszett pótlással kezdtem, hiszen 2010-et is be kellett hozni nagyjából. Azóta történtek jó dolgok. Az Index.hu felkarolt és heti-havi szinten tesz ki cikkeket a főoldalra, egy időben a mafab.hu is támogatott, amivel ki tudtam sorsolni jó pár ajándékot köztetek. Napi szinten érkeznek tartalmak a facebookra, és az oldalra is. Év elején mindig érkezik egy összefoglaló videó, és rendszeresek a toplisták, érdekességek. Nem akarok számokkal dobálózni, mert ez egy filmes oldal nem egy statisztikai kutatás, de volt olyan cikk, amit egy kis-közepes városnyi ember olvasott el (azt hiszem 40-50 ezernél állt meg a mutató). Szép eredményekkel fut a Klasszikus film rovat is, amibe immár 70 film került be a saját jogán.

Nagyon nem akarok belemenni az évtizedbe, mert olyan, mintha tegnap lett volna (haha). Robbant a #metoo botrány. Pillanatok leforgása alatt bűnöző és számkivetett lett a zaklatásai miatt Kevin Spacey, Harvey Weinstein producer atyaúristen, Casey Affleck, Dustin Hoffman és még sokan. Az Oscar díjak bohózatba illő döntései (talán egyszer sikerült valóban a legjobb filmet kikiáltani győztesnek 2012-ben az Argóval) megmosolyogtatóak, de azért magyar érdekeltség is győzött, ráadásul kétszer is. Lefutott egy csomó nagy frencsájz. Befejeződött a Harry Potter és az Éhezők viadala, a Transformers (remélem) de még a Hobbit is. Véget ért a Fűrész. Kaszát robbantott Kevin Feige Marvel univerzuma. Megdőlt az Avatar rekordja és ahogy elindult, olyan gyorsan véget is ért az új Star Wars trilógia. Folyamatos magas színvonalon dolgozott Christopher Nolan, akinek egyedülálló módon minden filmje az év végi listánkra került (Eredet, Sötét Lovag felemelkedés, Csillagok között, Dunkirk). De nagyon hamar mindenki kedvence lett Denis Villeneuve is, köszönhető olyan filmeknek, mint a Felperzselt föld, Fogságban, az Érkezés vagy a Szárnyas fejvadász 2049. 

nolan-villeneuve-protest.jpg

Nolan és Villeneuve nagyon pazar mutatókkal zárta az évtizedet

Martin Scorsese nagyon megkezdte az évtizedet. Jött a Viharsziget, a Leleményes Hugo majd a Wall Street farkasa. Aztán a Némasággal és Az írrel behúzta a féket, mind tempóban, mind kicsit minőségben. Ugyanez igaz David Fincherre, aki a Közösségi hálóval rögtön lerakta az évtized talán legjobb filmjét, majd jó lett a Tetovált lány remake, a Holtodiglan pedig egyenesen klasszikus, de azóta semmi. Quentin Tarantino kifogástalanul vette az évtizedet. Mind a három filmje remek lett és imádtuk őket. Todd Phillipstől megszokhattuk, hogy tíz évente kiad egy nagy durranást (2000-Cool túra, 2009-Másnaposok), eltelt a tíz év és menetrend szerint jött is a Joker, ami óta kicsit mindenki szégyelli magát emberi mivolta miatt.

maxresdefault_74.jpg

Paul Thomas Anderson (nagy kedvencem) és a Coenek is úgy érzem nem nekem készítenek mostanában filmeket. Viszont új kedvencként tartom számon Yorghos Lanthimost, Ari Astert, Tom Fordot, Noah Baumbach-t, David O. Russellt, Paulo Sorrentinot, Bennett Millert,  Damien Chazzellet, Adam McKay-t, John Carneyt és Taikai Waititi-t. Kiderült pár színészről, hogy nagyon jól érzik magukat a kamera túloldalán is. Ben Affleck, George Clooney de még Bradley Cooper is készített remek filmeket.

Ami a minőséget illeti, az oldalon a maradandó, új etalonok (azaz a 9,5 pontos kategória) közé összesen az évtizedben 12 film került: 127 óra, Eredet, Fekete hattyú, Közösségi háló, Holdfény királyság, Gravitáció, Whiplash, Éjszakai féreg, Az eltűnés sorrendjében, Mad Max - A harag útja, Éjszakai ragadozók, Floridai álom

"A muszáj látni, annyira jó" (9 pont kategória) 42 filmmel büszkélkedhet. Emlékezzünk meg róluk is:

A félszemű, A harcos, Felperzselt föld, Warrior, Nader és Simin - Egy elválás története, A torinói ló, Drive-Gázt!, Senna, Utódok, Az argó akció, Pí élete, Rush-Hajsza a győzelemért, Inside Llewyn Davis, A nyár királyai, The Master, Fogságban,  The Guest,  Eszeveszett mesék, Foxcatcher, Cold in July, Sráckor, Országúti bosszú, Soundcity, Amy, Star Wars - Az ébredő erő, Agymanók, Hontalan fenevadak, A préri urai, Rendes fickók, Brooklyn, A szoba, Captain Fantastic, Kaliforniai álom, Logan, Nyomd bébi, nyomd!, Három óriásplakát Ebbing határában, A víz érintése, Én, Tonya,  A ház, amit Jack épített, Zöld könyv - Útmutató az élethez, Joker, Fehér éjszakák.

A magam részéről remélem a következő évtized végén is még itt lesz az oldal és lesznek még remek filmek, amikről ismét megemlékezünk.

Az ajándék videót itt találjátok, amibe összeszedtük a 150 legjobb filmet, amit csak láttunk, írtunk róla és méltónak találtunk. Mint minden ilyen szubjektív, így kérlek írjátok meg kommentben itt, a videó alatt vagy facebookon a véleményeteket. A filmek listája és a soundtrack a leírásban! Jó mozizást! Mehet a számolás, hány filmet láttatok :) Írjátok meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr1515394092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása