[Klasszikus Film] Avatar
2019. december 25. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Avatar

Avatar

2009

Eljutottunk ide is. Immár tíz éves lett James Cameron legutóbbi filmje, ami egészen ez év júniusáig (vagyis közel tíz éven át) megdönthetetlen bevételt hozott a Foxnak. Közel 3 milliárd dolláral szállt ki a mozikból, pedig nem indult minden ilyen egyszerűen a sikere.

28342_23.jpg

Cameron a Titanic szintén rekord bevétele után bármit megcsinálhatott. Bármit. 11 Oscarral és több, mint 2 milliárd dollár bevétellel nem is lehetett ez kérdés. Ő viszont nem az a típusú filmes, aki a könnyebb utat választja és elkezd szelektálni az ajánlatok közül. Megtette ezt anno az Aliens-szel vagy a True Lies-szal. Most érkezett el az idő, hogy belevághasson a szerelem projektébe: Az Avatarba. Az Avatar, mint a legtöbb ekkortájt kitalál fantasy azon bukott el (1996-1997-ről beszélünk), hogy a technika még nem volt elég fejlett. Hiába álmodta meg Cameron a na'vik világát, ha nem volt olyan eszköz, ami képes lett volna a vászonra adaptálni az agyában megszületett és ekkor még csak ott létező világot. Saját bevallása szerint is a végső lökést az adta, hogy megnézte 99-ben a Baljós árnyak csatajeleneteit és úgy érezte, most talán van már olyan szinten a CGI, amivel tudna mit kezdeni.

avatar-1200-1200-675-675-crop-000000.jpg
Ő viszont azt mondta, hogy lehet ezt jobban csinálni. Némi saját technológia fejlesztés és tervezés után sok sok évvel később megindult a forgatás. Eredetileg Matt Damont, majd Jake Gyllenhaalt szemelte ki, de dobták a projektet és így maradt az ismeretlen Sam Worthingtonnál a szerep. Majd jött a hosszú hónapokat, éveket felölelő utómunka. Mígnem jó sokára, 2009 nyarának végére (a bemutatás előtt 4 hónappal) robbant az első előzetes, majd masszív marketing kampány után, a film csalódást keltő módon kezdett. 230 milliós büdzséjére (plusz grandiózus marketing, videójáték stb...) hozott 77 milliót. Ez ma már óriási szégyen egy gigablockbusternél, de anno is fejvakarást okozott a pénzembereknek a Foxnál.

avatar-ceremonie-arbre-vie.jpg

Aggódniuk viszont nem kellett. Történelmi durva, alig több, mint 2%-ot esett a 2. hétvégére a film. Ekkora már elkezdtek sokan a 3D-ről beszélni (ebben forgatták a filmet), és arról, hogy milyen jó, színes, szagos és látványos a film. éééés robbant a bomba. A film folyamatosan telt házzal ment heteken át. Volt olyan rokonom, aki év elején akart menni és csak 3 hétre rá kapott jegyet. Márciusban még futott a film (mint írtam, decemberben volt a bemutató). Teljes lett az Avatar mánia, és az idő megint Cameront igazolta. Én is piszok mód mérges vagyok rá és türelmetlen, hogy immár 2021 végén jön a folytatás. Azaz 12 év telik el a két film között, de ki, ha nem Cameron az, aki tudja mit csinál. Ráadásul a pletykák szerint a 2. rész a híresen vízfetisiszta mivolta miatt, a víz alatt fog játszódni, ráadásul vadi új 3D-ben, ami szemüveg nélkül lesz nézhető. Igaz, ez utóbbi csak pletyka. Aki csípi az ilyet, már dörzsöltheti a tenyerét, mert garantáltan megint kihúzza a szőnyeget mindenki alól a mester.

mv5bmty2odq3njmyml5bml5banbnxkftztcwodg0mtuzna_v1_sx1777_cr0_0_1777_999_al.jpg

De miről is szól az Avatar? Egy deréktól lebénult veterán Jake (Sam Worthington) kap egy második esélyt. A Pandora bolygón lakó Na'vikkal kellene kapcsolatot felvennie, akik bár valamennyire emberi vonásokat mutatnak, teljesen más világnézetet, kultúrát, nyelvet használnak. Jake új testet kap (avatart), de az elméje beintegrálódik a testbe. Titkos feladattal bízzák meg, de az új világ és egy na'vi lány, Neytiri (Zoe Saldana) rabul ejti a férfit. Nos, ha a kedves olvasóban felötlik a gondolat, mi szerint ezt a sztorit nagyjából így már olvasta, látta a Pocahontasban és/vagy a Farkasokkal táncolókban, nem is téved nagyot és ez a legnagyobb vád, amivel illetik Cameront. A lopott sztori és a fantáziátlan történetmesélés. Valóban sok az átfedés, de rendezőnk csak annyira akart történetet mesélni, hogy ne legyen az Avatar egy technikai pornó.

mv5bngq2ymmzntitmti2my00ndbilwe4ogytzwzmmmewmdzmnjqxxkeyxkfqcgdeqxvynjexmzuwmju_v1.jpg
Valószínűleg viszont kevesen ülnek be a magvas gondolatok miatt egy ilyen filmre. Ellenben a látványra sokkal többen. Ebben pedig nem érheti szó a ház elejét. A film kinézete egészen egyszerűen döbbenetes. Nem véletlen vágták oda az Oscart a fényképezéséért és látvány tervezésért is. Hagy időt Cameron mindenre. Igaz, hogy egy fűszál nem sok, annyi valós nincs a filmben, de ez a legkevésbé sem érdekel senkit, hiszen Pandora világa ámulatba ejtő. Az utolsó elköltött cent is ott virít a filmben. Gyönyörű, de fenyegető tájak, növények és lények. Sikerült elérnie azt az érzést, amit kevés filmnek: Egy valódi új bolygó és civilizáció jelenik meg a szemünk előtt.
Az akció rendezése mai szemmel már sajnos picit súlytalan harcnak, kapkodásnak tűnik. Ennyit úgy érzem aláfeküdt a technológiának Cameron. Régebben sokkal földhözragadtabb, láthatóbb és értelmezhetőbb akció szcénákat tudott rendezni, de szerencsére az első másfél óra alapozása és szép építkezése azért nem dől össze.

Összegzés: Cameron a Titanic után megint zseniálisan egyensúlyoz azon a vékony kötélen, hogy a filmje gyakorlatilag mindenkinek szól. Ahogy egy filmesztéta tanárom mondtam, ha egy mondattal kéne letudni a Titanicot, az lehetne hogy "melodráma a Titanicon". Az első másfél óra a nőké, a második másfél óra a férfiaké. Nagyjából még tovább fazonírozva alkotta meg az Avatart. Van benne egy adag romantika, új világ felfedezése, a férfiaknak akció, az egész családnak újfajta látvány és térérzékelés. A természetvédőknek üzenet, a kapitalistáknak óvatos bírálat. Egy olyan film, ami mindenkihez szól valahogyan. Jól mutatja a számítások és matekozások létjogosultságát az a 2,70 milliárd dollár, amit összekalapozott a film új IP-ként. Hangsúlyozom mennyire durva ez ma is. Hiába győzte le a Bosszúállók. Az egy 23 filmből álló sorozat betetőződése. 10 év alatt  éppen sikerült legyőznie valakinek, pedig gondoljuk rá, hogy ebben az évtizedben véget ért a Harry Potter, az Éhezők viadala. Az Alkonyat, a Hobbit trilógia, volt Transformers és új Star Wars is. Elpocsékolja a tudását és az idejét. Mondják sokan Cameronnak. De a költői kérdést felteszem: Ha végtelen pénz és hatalom állna a rendelkezésetekre (filmügyi szempontból), Ti melyiket csinálnátok? A saját magatok által kitalál világot és történeteket bővíteni, vagy más könyvét, ötletét szolgai módon megrendezni. Nem várok rá igazán komoly választ. Sok a 12 év, de az Avatar 2 szét fog vinni mindent. Cameronnak megint igaza lesz!

8_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr6815365694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása