VÉGJÁTÉK
2019. április 27. írta: thedirector

VÉGJÁTÉK

Bosszúállók Végjáték


Avengers Endgame
2019


Vártam egy napot mielőtt elkészítettem ezt az írást, mert annyira intenzív 3 óra volt, plusz az utána való "hurrá" érzés, hogy mindenképp adni akartam neki egy kis időt, hogy vajon másnap is így érzem-e. Nos a moziból kijőve akkor azt mondtam "Ez az egész MCU legjobb filmje". Most azt mondom: "Ez a Végtelen háborúval kiegészülve a legjobb MCU film(ek)."

a01.jpg
11 év. 22 film és egy név, aki mindig ott volt a tűz közelben. Ha valami nem alakult jól, ott volt. Az is ugyanaz az ember volt, amikor szerényen fogadta a gratulációkat. Kevin Feige. Az ő forradalmi gondolata volt, hogy a szereplők kapjanak önálló filmeket, és szerepeljenek egymás történeteiben, majd egyesüljenek ezeknek az önálló mozik lezárásaként egy nagy filmben. Lehet nem szeretni ezt az erősen sorozatokra hajazó attitűdöt, de az biztos, hogy a 22 filmből nagyjából 4-5-re lehet azt mondani, hogy nem jó (de hellyel közzel még ezek is szórakoztatóak), a többi viszont ül. Ha belegondolunk, akkor nem csak emiatt lehetünk hálásak Feigenek (aki tényleg visszagondolva mindenféle balhétól mentesen levezényelte producerként ezt a 11évet), hanem azért is, mert számos előtte kisebb filmekben tevékenykedő rendezőnek adott lehetőséget, hogy bizonyítson, ráadásul -noha sokan bérmunkásoknak hívják őket - mindenki szeret itt maradni, de legalább is benevez több körre.

a02_1.jpg
Úgyhogy a 3 fázis végéhez érkeztünk. Hőseink a mára kultikussá váló csettintés utóhatásaival kelljenek szembenézni. Mindenki sokat veszített. Barátot, szerelmet, vezetőt, gyermeket stb...Az idő telik, Vasember, Thor, Kapitány, Sólyomszem próbál továbblépni a maga módján. Aztán egyik nap felsejlik egy ígéretes lehetőség, hogy talán Thanosszal nem zárult le még végleg ez a történet. Legyen elég ennyi a sztoriról. Ezer és még egy teória keringett a neten arról, hogy mi lesz? Maradjunk annyiban, hogy bele lehetett találni azért, mert a megoldást ellőtték, és Russoék is segítettek itt-ott, de teljesen bizonyosan senki nem találta ki a teljes sztorit.

a03_1.jpg
Huh' gyerekek. Ez a film zseniális. Filmként. Nem történetként, mert abban büdös nagy plotholok és karakteridegen megmozdulások vannak. De szigorúan véve filmként, elképesztő. Érthető a három óra. Sokan mondják, hogy lehetett volna kivágni. Nem. Felesleges. Emberek, 22 filmnyi karaktert és egy mindent átszövő történetet kellett lezárni úgy, hogy fel lehet készülni rá, nem lehet mindenki kedvére tenni. Miért vágjunk ki belőle? Igen, az első harmada a filmnek szinte kvázi akció nélkül telik. Inkább a dráma és a karakterek közti interakciók, feszültségek vannak előtérben. Majd a többi részben indul meg a több szálon futó kozmikus buli, ami egy akkora iszonyat jelenetben csúcsosodik ki, amire ha a néző karja nem libabőrösödik be, akkor menthetetlenül be van oltva a képregények ellen.

a04_1.jpg
Nem fogom kiemelni a hibákat, mert egyrészt összegezve írtam fent, hogy sajnos szerintem egy záráshoz képest túl vicces, és akad pár szemöldökráncoló karakteridegen jelenet, plusz hát beleszaladnak néhány olyan lyukba, amibe más hasonló filmek is beleszaladnak. Látványilag persze elképesztő a Végjáték, mind a 400 ráfordított millió látszik, de azt gondolom ez már természetes. Iszonyat jó ritmusa van, a rendezés kifogástalan, Russoéknak hálásak lehetünk, mert tényleg nem cseszték el a zárást.


Összegzés: Hogy innen hova tovább? Nem tudom. Ezen film után bármi hasonló csak kisebb volumenű lehet, ami nem feltétlen lesz elég. Szigorúan véve szerintem a Végtelen háború jobb film, de, hogy az igazi nagy pillanatok és csodák inkább itt történnek, az biztos. Gratulálok Russoéknak és Feigenek is. Most lett halhatatlan a nevük.

8_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr2814788578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása