[Klasszikus Film] Jurassic Park
2018. május 29. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Jurassic Park

Jurassic Park

1993

Jövőhéten újra elözönlik a dínók a vásznakat, mi pedig ismét reméljük tátott szájjal nézhetjük azt a csodát, amit Steven Spielberg szabadított útjára 25 éve (úristen!).

jp00.jpg

Tökéletesen emlékszem arra, amikor gyerekként átéltem ezt az élményt. Unokaöcsémmel, (akivel a mai napig szoros kötelék köt össze (a vérvonalon kívül) a filmek szeretetén keresztül is) együtt néztük vhs-en ezt a csodát. Nem egyszer. Sokszor. Persze a matricás gyűjtőalbumok, kártyák, könyvek megvoltak, hiszen rendezőnk konkrétan már a saját filmjét is szétpromózta merchandise termékekkel. Büszkén állok ki emellett a film mellett a mai napig is. A többi rész mellett is. Nincs annál nagyobb élvezet, mikor az ember egy ilyen filmet meglátva újra az a kisgyermek lehet, aki nem hitte el, hogy amit lát, az csak egy fikció és nem egy valódi, létező lénypark lefilmezve.

jp02.jpg

Márpedig ez van. Stevenék 25 éve létrehozták a tökéletes blockbustert. Persze egyértelműen a 90-es évek elejei szárnypróbálgatása a computer animációnak, mégis lélegzetelállító és nagyon ritka, amikor azt láthatod, hogy egy dínó leugrana a vászonról. Nem véletlen a három Oscar díj. Mind fényképezésében, mind ikonikus zenehasználatában, mind dramaturgiai kidolgozásában egy hibátlan mű. De ez mind kevés lenne az üdvösséghez, ha egy izgalmas sztorival és remek rendezéssel, na meg páratlanul jó szereposztással nem lenne megtámogatva.

jp03.jpg

A sztoriról mit írhatnék? Mindenki ismeri a multimilliomos gyermeki rajongású tudós/üzletember és a parkba hívott paleobotanikusok, matematikusok, ügyvédek és unokák kalandját. Kirándulnak egyet hétvégén, ahol a dínók is beszállnak a buliba. Jön a hűha meg a futás, sikítás. Döbbenetesen hatásos suspense, kaland, dráma és vígjáték. Egy olyan 2 órás utazás, amit nem lehet elégszer látni. Minden képe a retinánkba égett, ezért tovább körbeudvarolni kár lenne. Ez a film a kissé gyengélkedő Spielberget újra a tripla A-s rendezők közé repítette, ahol meg is ragadt még vagy 10 évig. Ha nagyon hibát akarnék keresni, akkor talán abba lehetne belekötni, hogy ezt a szuper színészgárdát kicsit elpazarolta, vagy jobban mondva alul használta. A látvány mellett ők csak egyszerű szerepet kaptak, illetve a könyvtől eltérően annyira nem mentek bele a teremtés, a hatalom és az üzleti érdekek szentháromságába, de talán ez utóbbi nem is tett volna sokat a filmhez.

Összegzés: Roppant hangulatos, izgalmas és látványos kalandfilm, amely engem mindig képes visszarepíteni a gondtalan gyerekkorba, hatalmas élményt nyújt. Tudom, hogy sokaknak, korombelieknek főleg, ez volt az első igazi nagy filmes élménye. Vagy az elsők között és ez nem véletlen. Mondják, hogy tökéletes film nincs, de a Jurassic Park nagyon közel áll hozzá.

További hihetetlen érdekes témák a mafabon!

9_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr1114008464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása