[Klasszikus Film] A remény rabjai
2017. július 26. írta: thedirector

[Klasszikus Film] A remény rabjai

A remény rabjai

Shawshank Redemption

1994

„Az emberek egy nagyon fura fickónak tartanak.  Pedig nem vagyok. Ugyanúgy van szívem, mint minden kis kölyöknek. Egy befőttes üvegben. Az asztalomon.” Nehéz nem mosolyogni a rémisztgetés királyának eme okfejtésén. Mert lehet akármekkora horrorkirály és drámaíró King. Az elvitathatatlan, hogy van humora ennek a Maine állambéli „fickónak”. Mind máig fenntartom, hogy a Ragyogáson kívül filmként igazán a drámai munkái tudnak működni. Írtam is róla pl. itt. 

sha.jpg

Közmegegyezés nincs melyik a legjobb könyves munkája, de az biztos, hogy ha A remény rabjai szóba kerül, ritkán szoktak összekapni az emberek azon, hogy vajon melyik a legjobb könyvéből készült film. Sokat nem ér, de annál többet mond, hogy gyakorlatilag amióta létezik az imdb.com, ez a film kirobbanthatatlan az első helyről. Azaz több mint egy millió ember (fokozatosan növekszik az évek haladtával), egy évtizede azt gondolja: Ez a világ legjobb filmje. Nem is tévednek nagyot. Bár én hajlok arra, hogy az életem periódusait meghatározza egy egy kedvenc film (most néhány éve A vérző olajat tartom a filmkészítés csúcsának). Így nem merném kijelenteni, hogy nincs számomra ennél jobb film, de az biztos, hogy még egy olyan alkotást nem tudnék mondani, ami ennyire körüljár mindent, ami az életet meghatározza. De ez önmagában még bakfitty. Az sokkal nagyobb dolog, hogy olyan visszafogott, mégis szuggesztív, érzésekkel, élményekkel teli módon teszi, hogy még a néha-néha giccsbe hajló monológokat és jeleneteket is megbocsájtjuk neki.

sha2.jpg

Ehhez persze kellett King, mint remek író (Kubricknak más véleménye volt róla :) ), és a 90-es években feltűnt Frank Darabont, aki rögtön óriásit gurított az alapanyaggal. Andy Dufresne (Tim Robbins) sikeres bankár, akit letartóztatnak felesége és annak szeretője meggyilkolásáért. A véleményes tárgyaláson kap egy laza dupla életfogytot a Shawshank fegyházban. A megtört, szemre is gyenge kis fickó, azonban állja a szemét igazgató, a szadista őrök és erőszaktevő elítéltek napi bántalmait. Arra ugyan rájön, hogy a sok sok évtizedet nem jó egyedül lehúzni, úgyhogy összebarátkozik a régi lakó Red-del (Morgan Freeman) és az ő baráti körével. Andy elkezd egyre inkább élni és még viszonyát is csillapítja a jellemtelen igazgatóval. Sőt piszkos adóügyeit is kezeli. A férfi a Shawshank egyik legmegbecsültebb lakója lesz. Hosszú börtönévei alatt sosem hagyja, hogy a remény elillanjon és lemondjon róla: Egyszer talán otthagyhatja a börtön barátságtalan falait, és új életet kezdhet.

sha3.jpg

Darabont nagyon hűen, már már szolgaian másolta le King könyvének lapjait, ám ezt nem hibaként rónám fel. Egyszerűen az író mindent képes volt ebbe a könyvben megalkotni, amit csak egy (börtönös) drámában elvárhatunk, így hiba is lett volna komolyabban belenyúlni: Sokáig kételyközt tartott konfliktust, életszerű karaktereket, akik végig ésszerűen cselekszenek (ez ma már nagy szó), bemutatja mindenféle tolakodás nélkül, milyen a börtönélet, milyen csoportok vannak, mi a rend. Ehhez nem kellett neki hosszú órák. Egy nagyon is megdöbbentő eligazítással sikerült elérni ezt például. A barátság, kitartás, remény, olyan szavak itt, amik nem csak fel vannak sorolva, hanem mind végig a fő mozgatórugója a filmnek.

sha4.jpg

Nem nagy trúváj, amit írni fogok, de a film mögöttes tartalma nem más lehet, mint a remény. A börtönévek keménységén, a zord, benti élet kilátástalanságán túl, vajon megéri-e kitartani? Mibe kapaszkodhat egy olyan ember, akinek vajmi kevés esélye van kijutni? Dufresne intelligens, csendes, megtört fickó. Minimum véleményes módon ítélték el. Ő azonban nem adja fel. Nem tervez véget vetni az életének, nem sír, nem panaszkodik, nem ordibál. Próbál erős maradni, kitartani ,és soha nem feladni. Bátran jelentsük ki: Andy Dufresne elítélt mivolta ellenére is példakép. Az egyetemes filmtörténelem egyik csúcskaraktere. Nem kap túl sok nagyjelenetet. Egyenletes visszafogott játéka azonban nem ért Oscart. Sőt a film szégyenszemre nem kapott semmit. Legyünk azért igazságosak: Abban az évben az Oscar szagú Forrest Gump-pal, a Cannes-i siker Ponyvaregénnyel, vagy a szintén nagy kedvenc Négy esküvő,  egy temetéssel nem volt esélye versenyezni. Talán nem érzékelték még, mennyire nagy kincs is ez a film.  Ha másért nem, legalább Roger Deakins csodálatra méltó képeiért, vagy az ehhez kitűnő aláfestésként szolgáló Thomas Newman filmzenéért járt volna 1-1 szobrocska (a világ szégyene egyébként, hogy egyiküknek sincs még mindig Oscarja).

Összegzés: Zárszóként mit is írhatnék a világ –talán – legjobb filmjéről? Egyszerűen tökéletes. Minden eleme a helyén van. Ilyen kaliberű filmeknél szoktam leírni, hogy vannak ritkán olyan alkotások, amik szerencsés csillagzat alatt születnek és egyszerűen minden összeáll. Így 23 év távlatából sem tudnék egy rosszul sikerült, hamis jelenetet, egy kicserélésre érett képkockát mondani. Csak simán legyünk hálásak azért, mert van ez a gyönyörű és csodás film.

9_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr3312692765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlybyWire 2017.07.27. 16:43:35

"A megtört, szemre is gyenge kis fickó,"

Hehe, Tim Robbins vagy 195 centi magas egyébként :D

fullerg 2017.07.27. 17:31:09

Az Oscar szinte sosem egy film valódi fokmérője, csak az aktuális véleményformálók vesszőparipája.
Nekem is életem egyik, ha nem a legjobb filmje. Mikor először láttam, úgy a hatása alá kerültem, hogy másnap még egyszer megnéztem. Erre eddig nemigen volt más példa.
Egyetértek a poszt szinte minden szavával, akár én is mondhattam volna. Köszönöm!

exterminador 2017.07.27. 17:43:04

A posztíró elég kevés rendező munkásságát ismeri, ha szerinte ez az alkotás közel járna a világ legjobb filmje címhez.
Persze nem azt mondom, hogy rossz film. Csak iszonyúan túlértékelt.
És nem nevezném olyan nagyon hű adaptációnak. A részleteken elég sokat változtattak. Például, ha jól emlékszem, Red az eredeti könyvben egy ír fickó. Az ő karakterét Morgan Freeman-nel eljátszatni, már önmagában elég durva módosítás. És a cselekmény részletei sem maradtak ugyanazok.

Advanced Flight 2017.07.27. 18:10:29

Jó film, de a legjobbtól messze van.

Csaba121 2017.07.27. 18:21:18

Én soha se értettem, mi tetszik ezen a lapos, unalmas hülyeségen annyira, én száz jobb filmet láttam. Nem beszélve a teljesen elrontott végéről, amikor leszedik a posztert a falról és utána szájbarágósan elmondják mi történt, mintha nem lenne nyilvánvaló...

Na de néhány sokkal jobb film:

Fellini: Satyricon
Robert Bresson: Vétlen Balthazár
Jancsó: Szegénylegények (és ott is van a végén meglepő fordulat, ha már ezért jó a Shawshank Redemption)
Ermano Olmi: Tavaly nyáron
Marcel Carné: Ködös utak
Hitchcock: Psycho
Truffaut: 451 Fahrenheit-fok

stb.

és természetesen:

CASABLANCA

StanLee · https://newsroll.net 2017.07.27. 18:29:00

engem mindig is meglepett, hgogy az imdb-n ez a legjobb film. Marmint nem rossz, de azert nem is A legjobb film. Amugy azert nem lesz masik jobb film ennel, mert mar annyian szavaztak ra az imdb-n, hogy nem tudja egyetlen film se letolni a tronrol. ez is mutatja, hogy az imdb pontozasi es sorrend felallitasi modszere nem jo.

bontottcsirke 2017.07.27. 18:36:34

@Csaba121: Hát ezek a hétemberes művészbaromságok tényleg azok. Nehéz elfogadni, hogy egy filmnek van cselekménye, mi?

victor vacendak 2017.07.27. 18:41:23

@StanLee: igen, nyilván azért rossz a szavazási rendszer, mert nehéz letaszítani az első helyről. okké.

@bontottcsirke: még mindig jobb, hogy ezeket írta, mintha a tényleg túlértékelt pancsereket hozta volna (Tarantino, Nolan, Fincher).

Millerdraft 2017.07.27. 18:43:17

@exterminador: A tiéd is egy vélemény.
Szerintem mindenképpen benne van a tíz legjobb filmben. Kevés fokmérője van egy ilyen szubjektív kérdésnek, az imdb szavazás mindenképp mértékadó.

Millerdraft 2017.07.27. 18:47:21

@bontottcsirke: :-)
A Patyomkin páncélos, és az Amélie csodálatos élete szerintem is kimaradt a sznob baromságok felsorolásából.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2017.07.27. 18:49:53

@Millerdraft:

egy rendes sznobnak a fejében meg nem fordul, hogy megnézze az Amelie-t...

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2017.07.27. 18:51:35

@bontottcsirke:

azért a Casblancát vagy a Psychót csak-csak megnézték páran.

gójgómitic 2017.07.27. 18:59:51

Annyi a titka csak, hogy nem megosztó film. Kicsit se.
Én is szeretem nagyon, de közel se mondanám a világ legjobbjának.
Az emberek nagy része így ítél: Tetszett neki 10 pont, ha nem tetszett akkor 1-es. Nincs átmenet. Az a film végez elől, ahol minél kevesebb a gyengébb pontozás aránya.
Ez a film ilyen. Alig van ember, aki ne szeretné.
Azt gondolná az ember, hogy az Alkonyat filmek, mivel rengeteg rajongója van, nagyon jó pontszámot érnek el, de még se, mert van aki utálja és ront az arányon.
Ezért van az, hogy az élmezőnybe tényleg azok a filmek kerülnek, akik minél több mindenki ízlését le tudják fedni és kevés a negatív pont.
Ha ránézek az első 50-re, abból vagy 40-et láttam és nagyon kevésre mondanám, hogy szar film.
Tehát az IMDB viszonylag reál lista, de akkor lenne az igazán reál, ha mindenki beírná a 10 kedvenc filmét és azokat pontoznák, aztán összeolvasnák a pontokat, na akkor szerintem keveseknél lenne ez a film az első és benne se lenne talán az első 50-be se.
De mondom, én is imádom. Van aki nem?

manfromhollywood 2017.07.27. 19:01:56

@StanLee: a posztíróval együtt tévedtek, korábban a Keresztapa volt az imdb első. (+ nagyon rövid ideig a Dark Knight is átvette ezt a helyet)

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.07.27. 19:19:35

@manfromhollywood:

Így igaz, én is emlékszem, hogy egy időben A Keresztapa volt az IMDb listavezetője.

Amúgy szerintem se rossz film A remény rabjai (10-ből 8-at adnék rá), de hogy a világ legjobbja lenne?

Egyébként ebben a filmben van az egyik legdurvább baki, amelyet valaha láttam.

SPOILER!

A főhős állítólag rögtön a megérkezése után elkezdte ásni az alagutat. A Raquel Welch-posztert viszont évekkel később a cimborái tették a falra, hogy ily módon ünnepeljék a visszatérését. Hogyhogy ők nem vették észre posztercsere közben az alagutat?

SPOILER VÉGE!

@Csaba121:

Keblemre, barátom! A Fellini-Satyricont kamaszkorom óta nagyon szeretem, ámbár egy ideje a toplistámat már az Amarcord vezeti.

arncht 2017.07.27. 19:36:24

Nekem is nagyon tetszett, de ugyanakkor semmi motovaciom nincs ra, hogy ujranezzem. Pedig a legjobbakra rakivanok tobbszor is :)

dr. mesterséges színezék 2017.07.27. 19:37:15

@Millerdraft: "az imdb szavazás mindenképp mértékadó."

Felnézek az ncore-ra és döbbenten látom, hogy egy konzervröhögésalapú sitcom 8 alatt már nem is létezhet, fullcgi kavalkádok (amelyeknél szebb egy 3D-s fraktálábra, és pont annyi a története) dettó.

Közben pl. a Maraton életre halálra 7.5 és ezzel már a jól szereplők között van a klasszikusok között.

Ennyit a mértékadásról.

Emellett persze a RR jó film, de valahol sajnálom azt, aki kényszeresen legelni akar filmben, zenében, bármiben.

dr. mesterséges színezék 2017.07.27. 19:39:26

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Kb., döbbenten olvastam az Amelie-t és a sznobot egy mondatban.
Könnyed filmecske, legfeljebb a hvúdi játékokhoz képest fajsúlyos.
Ja... és nem utalnak jelek arra, hogy min lehet röhögni. Ez komoly hiányossága.

Walmer 2017.07.27. 19:43:35

@Field64: szerintem nem. a posztert kapta csak meg. aztán ő tette azt a falra.

dr. mesterséges színezék 2017.07.27. 19:48:00

@Field64: SPOILER
Ha már poszter, ha már baki: megnézném azt a mozdulatsort, amellyel valaki egy alagutat takaró posztert az _alagútban tatózkodva_ úgy a helyére illeszt, hogy az filmen poszternek is látszódjék.

Kíváncsiságból rákerestem most a kulcsszavakra, és igen, ennek is megvan a saját fóruma: www.quora.com/The-Shawshank-Redemption-How-did-Andy-stick-the-poster-of-Raquel-Welch-from-tunnel-at-the-time-of-escape

ontologist 2017.07.27. 20:06:02

A Remény rabjai valójában az első százban se férne be. Az, hogy így szerepel, annak köszönhető, hogy az Imdb szavazók óriási többsége angol anyanyelvű, ezeknek többsége pedig fiatal amerikai, akiknek filmművészetről, sőt, általában mindenféle kultúráról halvány gőzük sincsen, a bonyolultabb, és így bármilyen logikát, vagy előismeretet igénylő filmet meg sem értenek
Hogy ez mennyire igaz, azt az bizonyítja többek között, hogy sok nagyszerű távol-keleti (japán, koreai, kínai) film alig kap szavazatot az Imdb-n, miközben Ázsiában százmilliós rajongótáboruk van, akik viszont más honlapokon szavazgatnak.
Mindenesetre azért vannak olyan viszonylag objektív mércék még a filmek értékelésében is, amelyek alapján a Remény rabjai legfeljebb egy profin megcsinált szórakoztató tömegfilm, de semmivel sem több ennél.

exterminador 2017.07.27. 20:09:38

@Csaba121: szép lista, és igazad is van. Ezek tényleg mind jobb filmek, mint A remény rabjai.
Mondjuk, én a szürreális filmek híve vagyok. Ha egy filmnek van elbeszélhető cselekménye, és nem ironikusan viszonyul hozzá, az számomra már gyanús. Osztom Greenaway véleményét, hogy a mozi első száz éve javarészt csak megfilmesített irodalom. :)

ROTFL Manó 2017.07.27. 20:13:19

@dr. mesterséges színezék: Ezt honnan veszitek, hogy az alagútban tartózkodva rakja fel a posztert? Számomra tök egyértelmű, hogy a poszter már a falon van és azt felhajtva mászik be alá/mögé.

BasilWaczak (törölt) 2017.07.27. 20:16:27

Jó film,de messze van a legjobbtól,1x megnéztem,de ájultam el tőle.
Persze ez is szubjektív vélemény.
Van legdrágább,legtöbbet hozó,legnézettebb film - ezek objektív dolgok.

dr. mesterséges színezék 2017.07.27. 20:17:17

@ROTFL Manó: Egen, csak a film képei mondanak ellent ennek az egyértelmű koncepciónak - amit az általam adott linken az alapos vesézők is megerősítenek.

dr. mesterséges színezék 2017.07.27. 20:18:33

@ontologist: "Hogy ez mennyire igaz, azt az bizonyítja többek között, hogy sok nagyszerű távol-keleti (japán, koreai, kínai) film alig kap szavazatot az Imdb-n, miközben Ázsiában százmilliós rajongótáboruk van, akik viszont más honlapokon szavazgatnak. "

... és miközben ázsiai filmekből készülnek usák riméjkek és nem fordítva.

BasilWaczak (törölt) 2017.07.27. 20:19:31

@BasilWaczak:
A "nem" kimaradt : de NEM ájultam el tőle.

Zsíros Bödön 2017.07.27. 20:52:38

Tényleg a legjobb, nem nyitunk vitát!

CSM csizo 2017.07.27. 21:09:08

Vaóban a legjobb film a Remény rabjai, ehhez nem fér kétség. Szerencsére az imdb reális értékelése is ezt mutatja, feleslegesen próbálja bárki magyarázni, hogy az miért nem mérvadó.

Recensens 2017.07.27. 21:18:02

A legjobb film, mert szinte minden emberi érzést ábrázol: barátságot, kitartást, harcot, szenvedélyt, bölcsességet, önfeláldozást és mindenekelőtt a remény és hit erejét. Nagy kedvencem Bronxi mese mellett.

Master. 2017.07.27. 21:22:34

Kicsit alaposabban is belemehetett volna a poszt a film elemzésébe, mert rengeteg szintje és mélysége van, így megérdemelné. Maga a történet is óriási, de az egyes színész-teljesítmények is egyediek.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.07.27. 21:33:35

hát stephen king lufijai közül ez még egy jó :)

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2017.07.27. 21:44:32

A művészetben első megközelítésben nincs olyan, hogy "a legjobb". A "legjobb", az jelentése szerint egy objektív fogalom. Azt jelenti, hogy minden másnál jobb. No de mit jelent a "jobb"? Mérhető valamilyen módon a "jobb"? A művészetben a "jobb" alapból nem mérhető, nem objektív fogalom a "művészileg jobb".
Mit lehet tenni, ha mégis valamiféle rangsort, és értékrendet szeretnénk? Mindenki azt szeretne, és önmagának mindenki rangsort állít fel, és értékrendje is van, csak ezek az értékrendek szétszórtak. Lehet definiálni értékrendeket, és ezekről konszenzussal meg is lehet egyezni. Ilyen értékrendeket állítanak fel pl. az esztétikák. Vagy az értő szakmai közvélemény, a kritikusok, és művészek, vagy a nem profi, de szintén értő közönség. De az ilyen értékrendekből is többféle van. Én. pl. leginkább a "hagyományos" filmművészeti értékrendet ismerem, amelyben mondjuk Fellini, Antonioni, Bunuel, Tarkovszkij, Fábri, Bódy, Kubrick, Kurosawa, és sorolhatnám még, a hasonló szerzői művészfilmeseket, járnak az élen. Ebben a világban a fent említett film szinte észrevétlen, nem játszik, és mindenképpen a komoly művészfilmek után következhet csak.
De természetesen maga az IMDB is egyfajta értékrendről szól. Egy, többségében másfajta filmes közönség, máshogy szocializálódott, más filmekhez szokott, másokat szerető emberek értékrendje ez, ahol is a nagy számok törvénye emeli magasba a népszerű műveket.
Szóval, azért a filmművészetben van egy "más világ" is, ha az a világ ma már félig el is van felejtve. Érdemes vele megismerkedni, nagy örömök jöhetnek ki belőle. Én tudom, megtapasztaltam.

ludomik 2017.07.27. 22:15:31

@Advanced Flight: Remek film ,nagyon kozel van a legjobbhoz !!!

Zed is not dead yet 2017.07.27. 22:19:30

Hogy csak egy másik King-filmmel lőjek: szerintem ennél sokkal jobb film lett a Halálsoron.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2017.07.27. 22:51:29

Tudomásom szerint a Keresztapát taszította le az IMDB Top 250-es listájának éléről, ezért nem helytálló az "amióta létezik az imdb.com, ez a film kirobbanthatatlan az első helyről" megállapítás.
Hogy "Darabont nagyon hűen, már már szolgaian másolta le King könyvének lapjait"? Ezzel sem lehet egyetérteni. Itt van például a tetőjelenet narrációja eredetiben:
“That’s how, on the second-to-last day of the job, the convict crew that tarred the plate-factory roof in 1950 ending up sitting in a row at ten o’clock on a spring morning, drinking Black Label beer supplied by the hardest screw that ever walked a turn at Shawshank Prison. That beer was piss-warm, but it was still the best I ever had in my life.”
Darabont forgatókönyve eltér az eredeti szövegtől az évszámot és a sör hőmérsékletét tekintve:
“And that’s how it came to pass, that on the second-to-last day of the job, the convict crew that tarred the plate factory roof in the spring of ’49 wound up sitting in a row at ten o’clock in the morning, drinking icy cold Black Label beer courtesy of the hardest screw that ever walked a turn at Shawshank State Prison.”
A film értékeit nem lebecsülve "a világ – talán – legjobb filmje" minősítéssel is vitába lehet szállni: maradjunk annyiban, hogy az értékelők szavazatai alapján listavezető az IMDB-n.

Duplaxiii 2017.07.27. 23:04:15

Egy újabb vitaalap...
Szubjektív dolgot tényként minősíteni, egy korosztályhoz köthető, érintett marketing célú portál alapján...
Vajon, ha nem tetszene a film, számítana a szavazatok száma?
Ha a posztoló 50-60 éves lenne és kicsit szélesebb spektrumot ismerne (nem baj ha nem!), akkor elfogadná egy másik korosztály jellemzően más igényei szerint kialakuló sorrendet, miközben ő számtalan jobb(nak tartott) filmet ismer, de azokra a mai generáció enm szavaz, mert nem ismeri, aki meg igen, az meg nem szavazós fajta?
Viccből megnéztem, az összes 1970-es film (18978 darab) közül a legtöbb voksot kapó (81 097), A tábornok csak 8-as értékelésű... A M.A.S.H is 58602 szavazat és csak 7,6-os... A Kelly hősei 37263 szavazat 7,7 ponttal...
Az utolós kettő azért elég ismert és nem kérdés, hogy szívesen nézzük... A fiatalok is.
A második, a Keresztapa csak 9,2 pont a 1253720 voksolótól.
Szerintem 10-ből kilencen a Keresztapát említik jobbnak egy utcai kérdésre... Ja, Brando-klasszikus 1972-es, az akkori meghatáározó korúak ma nem szavazgatnak...
Szóval semmi baj ilyen művek megemlítésvel, de statisztikából döntő következtetést levonni?
Mi van ha sokan nem ezt a stílus szeretik? Mi van, ha igen, de ezt nem?
Mondom, mozizók és a filmek életkora vs. netes szavazással élők aránya.
A maiak szavaznak és lájkolnak, mások meg nem.
Még akkor is kérdéses ezekre hivatkozni, ha valahogy össze lehetne "adni" mindig az aktuális ÖSSZES megnézőt és mellétenni a szavazókénak.
Mert a imdb.com csak a szavazók értékelését mutatja meg és nem a nézőkét.
De ettől akinek ez a stílus bejön, biztos jó film.

paxirasol 2017.07.27. 23:34:26

A legjobb magyar film: Indul a bakterház. A legjobb nem magyar film: Űrgolyhók vagy Gyaloggalopp. Szerintem. Szal szubjektív ez....

fillérbaszó vadász 2017.07.28. 06:08:56

Szerintem is az egyik legjobb film a Remény rabjai. Nekem vvolt szerencsém moziban nézni. Tök véltelenül néztem meg, mert nem akartam, mert olyan szar marketingje volt. Azért mentem el moziba mert a mozis anno megigérte, ha megnézem a filmet kapok plakátokat. Ezért mentem el. Aztén film nézése közben elkapott, a "ez nem is rossz", majd a "ez kurva jó" érzés. Azóta is az egyik kedvencem.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.28. 06:34:48

A Remény rabjai című magyar filmet sose láttam, viszont a Shawshanki megváltás című amerikaiat igen.

d.j 2017.07.28. 08:20:40

A Rotten Tomatoes-on nem hozzák a legjobb 100 filmben. Igaz így is 91%-ra értékelik, de a nézők szavazatai alapján, 98%-os 800 ezer szavazat alapján. Valószínűleg ez a legjobbra értékelt film az RT-n. Valamitől tetszik ez a film a nézőknek, nem érdemtelenül.

Im just here for the comments 2017.07.28. 08:22:00

Az imdb első hely sokkal inkább jelenti azt, hogy a film nem megosztó, mindenki talál benne valamit, ami tetszhet neki, és emiatt 10-esre értékeli.
A posztíró is leírja, hogy nem sokat ér az imdb első hely, és ez így is van jól.

thedirector 2017.07.28. 08:22:41

@exterminador: A posztíró, azaz jómagam meglehetősen sok filmet ismerek, úgyhogy szerintem ebbe kár beleállni. Az, meg hogy kinek mi a legjobb megint szubjektív.

Kár felsorolgatni filmeket, hogy szerinted mik jobbak:
1. szerintem mindenkinek más
2. nem gondolunk műveltebbnek, mert több Trufaut vagy Bresson filmet tudsz felsorolni / láttál, mint az átlag.

Neked is tudok én is, de akár más is olyat mondani, amit nem láttál és jobb.

Egyébként én nem írtam, hogy ez a legjobb. Ezt írtam:
"én hajlok arra, hogy az életem periódusait meghatározza egy egy kedvenc film (most néhány éve A vérző olajat tartom a filmkészítés csúcsának). Így nem merném kijelenteni, hogy nincs számomra ennél jobb film"

nem tudom ebből, hogy következik, hogy ez a legjobb. Még be is írtam, hogy a kedvencem jelenleg a Vérző olaj. Az imdb alapján ez a legjobb film a világon, de oda meg odaírtam, hogy nem sokat ér. Örülök, hogy ennyien írtok egyébként. :)

FayRodisz 2017.07.28. 08:23:28

@ontologist:

Tökéletes összefoglalása az amrikoknak.
Meg kell nézni a sorozataikat, volt időszak amikor kötelező volt az első részben a mell, utána részeken keresztül a vér és erőszak, hogy éveket kihúzzanak.
Érdekelne, ha a Trottyok harcából ki lenne véve a vér, a szex és az erőszak akkor mennyire lenne sikeres a maradvány.

2017.07.28. 08:41:47

Tavaly megnéztem újra sok-sok év után, és közel sem volt olyan hatása, mint anno, sőt, egészen tévéfilmes hatású volt, vizuálisan kifejezetten átlagosnak, akár kicsit az alattinak láttam, a történet persze remek, a színészek meg nagyon jók, de az imdb első hely szerintem afféle önbeteljesítő jóslat, vagyis az emberek hajlamosak arra magas pontot adni, amire már más is azt adott, főleg igaz ez a listavezetőre.

2017.07.28. 08:50:35

Mellesleg óriási hiba az imdb értékeléseket minőségi mércének betudni, egyszerű tetszési indexről van szó, soha nem volt arról szó, hogy a pontszámok a minőséget tükrözik, szóval a lista élén az oldal szavazói szerinti legnépszerűbb filmek vannak, nem a legjobbak. Számos olyan film van, ami bőven hat pont alatt van, személy szerint én mégis sokra tartom, hovatovább az egyik kedvenc mainstream vígjátékom, a Made in America emlékeim szerint az 5 pontot sem éri el, én mégis pokoli jól szórakozom rajta, évente legalább egyszer megnézem. Nálam egyébként a százas lista első két helyére a Nincs bocsánat és a Das Boot kerülnének.

fénycsepp 2017.07.28. 09:09:29

@ipartelep : +1

Semmi értelme nincs egy ilyen listának; ha olyan sincs, hogy legjobb dràma, vers vagy festmény, miert létezne a legjobb film? Nem sportverseny ez, kérem :).

Tzp 2017.07.28. 09:42:14

Én úgy láttam a Remény Rabjait, hogy előtte nem tudtam semmit róla és nagyon tetszett. Megértem a lelkesedést érte. De a legjobb film titulus tényleg nem ilyen egyszerű kérdés.

Jó gondolatnak tartom amúgy azt, amit itt leírtak, hogy az IMDB listáján nem az a film van elől amelyik annyira jó, hanem amelyik kevés negatívumot kap, mert mindenkit megfog valami benne.

dutch 2017.07.28. 10:32:20

@FlybyWire: A könyvben Andy tényleg alacsony, és törékeny. Red meg mondjuk ír nemzetiségű :)

Az imdb toplista első 100 helyéből rengeteg lehetne a világ legjobb filmje, szerintem a tényleges helyezés már csak másodlagos. De magam is a 7.0-8.0 közötti tartományban találom meg az igazi kincseket

Duplaxiii 2017.07.28. 11:41:52

@thedirector:
Minden tekintetben jó az írásod, nem is erőltetted rá másokra a véleményedet.
De tudod van az az Alfonzó-féle kis "kupac szar" dolog, ami az anekdota szerint a terülj-terülj asztal sarkán van és ami az egész élmény lenullázza!
Mert mi is van a címlapo?
Tessék:
"Ez a világ legjobb filmje
Legalábbis közel 2 millió ember ítélete szerint: amióta létezik az imdb.com, ez a film kirobbant­hatatlan az első helyről."
A világ LEGJOBB filmje, majd az imdb-re hivatkozás.
Látod, a tönnség nem is a filmet, hanem pont az imdb-t minősíti, arra tesz nagyon jó utalásokat.
És még a LEGJOBB-ra is sokan bejöttek volna, de az imdb sok volt sokunknak, mert cáfolható, az ellenkezője egy perc alatt igazolható, így az eredeti véleményed lesz támadható.
Tudom, ez bulvárszabály, de a statisztika soha nem igazoló érv semmire sem, hanem ellenkezőleg, megfordításával az állítás megcéfolható.
.
De értelmezzük továbbra is normálisan a dolgokat.
Ismered az Abszurdisztán című fullrekem filmet?
Német... Orosz nyelvű...
10 éves...
Sehol nincs a listán.
6,8-as pontszám és 1472 értékelő...
Miközben talán a legjobb szatíra, kusturicai párhuzam a stílusban, pythonos alapokkal. És ez a filmnek a 10%-a...
90% a jellem, a mondanivaló, a társadalmi jellemzés.
Így az átlagmozizónak soha nem is megy át.
A barátaim nem ismerték, hallottak csak róla. De aki megnézte, mind könnyező szemekkel, a röhögéstől és az szomorúságtól, az emberi kapcsolatok szépségétől legyengülve adtak 10/10-est a fimnek (amgunk között).
Ha hozzávesszük napjaink magyar állapotát, a film még megdöbbentőbb.
Ami persze megint nem érzékelhető imdb-s, hollywoodos, trendi popkornos szemüvegen át.
Na ezért értelmetlen bármilyen szavazatra hivatkozni, mert nincs alap, ahonnan kiindulhatnál.
Szerintem írj hasonló szintű írásokat és menekülj az idétlen statisztikáktól.
Vagy ha az érdekel, írj olyanról, hogy miért van akkora eltérés a imdb és a port értékei között.

Duplaxiii 2017.07.28. 11:46:29

Bocs, sötétben, vakon, gyorsan gépelek egy 10 éves szétkopott leamortizált klavin...

rozsomák 2017.07.28. 12:41:20

Csak érdekességképpen az imdb-ról:
A remény rabjai és A keresztapa szavazatainak sima számtani átlaga : 9.145 és 8.945, vagyis 0.2-vel magasabb az előbbi átlaga. Ha mindenki szavazata egyenlőnek minősülne.
(Összehasonlításképpen: 0.2 a különbség a 251. és a 107. film között, tehát ez elég jelentősnek számít.)

Csakhogy az imdb használ egy nem nyilvános súlyozást - amivel egyik szavazat nem azonos értékű egy másik szavazattal ! - aminek az eredményeképpen ez a két film tizedre azonos : 9.2 lett
(Nyilván A remény rabjai kicsit magasabb, hisz mégiscsak ez lett az első a sorrendben.)

Amíg nem tudni pontosan, mi is okozza ezt az eltérést - hogy egyesek szavazata nagyobb súlyt kap, mint másoké - addig elég visszafogottan kell tekinteni az imdb-s pontszámokra, hisz filmeket 30-60-100 vagy ki tudja mennyi hellyel is ide-oda, erre-arra tologathatnak nem ellenőrizhető módszerrel.

dutch 2017.07.28. 15:13:23

@Duplaxiii: A posztban nem így fogalmaz:
"Azaz több mint egy millió ember (fokozatosan növekszik az évek haladtával), egy évtizede azt gondolja: Ez a világ legjobb filmje."

Ez így szerintem rendben. A címlapot meg az index szerkeszti, szerintem csak pongyolán vették át a fenti mondatot.

wirth6 2017.07.28. 15:23:20

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Nincs olyan film, hogy Shawsanki megváltás. Van viszont egy olyan amerikai film, amelynek eredeti címe The Shawsank redemption, magyar címe pedig A remény rabjai.

thedirector 2017.07.28. 15:48:30

@Duplaxiii: Az index címlapot/kiemelést nem én szerkesztem. Oda nyilván próbálnak figyelemfelkeltő szöveget keresni, ami igazodik a szöveghez.

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.07.28. 15:53:04

@wirth6:

Ez egy hibás magyar fordítás lehet csak, de az se, hiszen "A remény rabjai" kifejezés semmilyen kapcsolatban nem áll a "The Shawsank redemption" kifejezéssel, azaz valószínűleg a fordító eleve valami mást olvasott.

Mert ezen az alapom én meg lefordítom a "No smoking" feliratot úgy, hogy "Ne etesse az állatokat!" szövegre. A fordításom alapja, hogy mindkettő szokott felirat lenni és sokszor figyelezmtető piktogramm van mellettük.

Nylul 2017.07.28. 17:25:44

@maxval a mélyelemző birca: Már megint abba bégetsz bele, amihez nem értesz.
Mást olvasott a fordító.. Eszem faszom megáll..
De amúgy biztos így volt, és a párszázezer magyar nézőnek fel sem tűnt, hogy egy Stephen King adaptáció helye Donald kacsát néz.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.28. 17:45:38

@Nylul:

Ez van, a címet benézte a fordító. Más fordítással keverte össze.

nem várt fordulat 2017.07.28. 17:57:48

Pedig bárki bármit mond, ez egy hatalmas film, tényleg a legjobbak között van.

Másik két klasszikus, amelyek ezzel nem vetekszenek de szintén elég jók:

Halálsoron

Egy sorozatgyilkos naplója

dr. mesterséges színezék 2017.07.29. 00:15:40

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Gyerekként olyan filmet is láttam, hogy Az öreg halász és a tenger, és azt állították, hogy Hemingway könyvéből készült, pedig ő ilyen című könyvet nem, hanem csak Az öregember és a tenger címűt írt. Félrevezetik az embert, ha nem figyel, de mi tudjuk, amit tudunk, és éberek vagyunk.

wirth6 2017.08.01. 08:32:06

@maxval a mélyelemző birca: Nem érdemes összekeverni egy figyelmeztető felirat fordítását egy művészeti alkotás magyar nyelvre történő átültetésével.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.08.01. 09:15:14

@wirth6:

Mindkettőnél maximális pontosságra érdemes törekedni. Különösen az utóbbi esetben.

A filmcím célja: elmondja mit akart a szerző, s nem az, milyen fantasztikus ötletei vannak a fordítónak.

Történelemtanár_ 2017.08.02. 01:02:04

A remény rabjai a legjobb film amit valaha láttam pedig 40 év alatt pát ezret megnéztem.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.09.25. 23:16:03

@dutch: Red a filmben is azt mondja, hogy írnek hiszik :)

@wirth6: Annyiban igaza van bircának, hogy a magyar címeknél nagyon el szokott szállni a fantázia, a vígjátékokra sokszor rá se lehet ismerni cím alapján. Bár nekem könyveknél pl. a Zabhegyező jobban tetszik, mint az újrafordított Fogó a rozsban, pedig csak angolul olvastam.
süti beállítások módosítása