Végre olyannak látjuk Farkast, amilyennek mindig is kellett volna!
2017. március 05. írta: thedirector

Végre olyannak látjuk Farkast, amilyennek mindig is kellett volna!

Logan

Logan – Farkas

2017

„- Szóval Logan béna vénember, sörhasat eresztett, rozsdásak az ízületei... Lehet, viszont te barátom…”gondolom sikerült befejezni, és kitalálni, hogy honnan idéztem. Nem is ez az érdekes, hanem az, hogy teljesen lemondtam már arról, hogy valaha fogok látni egy jó Farkas filmet. Nevezzük most így, a hazai fordításra való khm..tekintettel.

lgan.jpg

Pedig bizony James Mangold rohadtul megcsinálta. Én alapból nem szavaztam bizalmat neki, a 2013-as film után. Talán még azt is meg merem kockáztatni, hogy rosszabb volt, mint a 2009-es. Az viszont ritka, hogy egy sorozat a harmadik részre tér észhez és lesz csúcsformában. Ez persze csak a készítőkre vonatkozik. Főhősünk élete legnehezebb időszakát éli. De ne rohanjuk ennyire előre. Kezdjük el tavaly februártól, mikor is (sokan innen számítják) a Deadpool – viszonylag – nagy költségvetése ellenére bevállalta a R, vagyis az Amerikában kapható legmagasabb besorolást. Reynoldsék kardoskodása bejött. A film rekordokat döntött és bőven visszatermelte a ráköltött összeget.

logan-still-1.jpg

A Fox pedig másodszor kapja meg a visszajelzést arról, hogy bizony a kezükben lévő maradék képregényhőseikkel (ha az alapanyag indokolja) úgy bánjanak, ahogy a karakter(ek) és a világ megérdemli. Hogy egyértelmű legyek: Megtorló, Spawn vagy pl. Farkas ne gyermek korhatárt kapjon. 17 évet kellett várni arra, hogy Wolverinet annak lássuk, ami mindig is volt: Egy vérgőzös, agresszív  bestiának.

logan-trailer-2-2.jpg

Igaz, hogy ehhez kellett minden idők egyik legjobb képregény alapja, az Old Man Logan. 2029-ben járunk. A mutánsok, meghaltak és/vagy kiirtották őket. Nem születnek újak sem. Farkas is megöregedett. Nem működik már úgy a regeneráló képessége, ahogy eddig. Fáj mindene. Testileg és lelkileg is kimerült. Nem képes már megemészteni azt a rengeteg gyilkosságot, amit, így vagy úgy de elkövetett. Fájdalmát alkohollal tompítja. Éjszaka limuzin sofőrként dolgozik, nappal pedig régi barátját, a 90 éves, megbetegedett és szenilis Charles Xaviert ápolja. Közös tervük, hogy egy Yachton töltik el még hátralévő, reménytelenül kevés idejüket, ám ehhez pénz kell. Logan elvállal egy necces akciót, amiben egy néma kislányt kellene elvinnie A-ból B-be nagy zsozsóért cserébe. A lányt végül kormányügynökök keresik, és Logan is olyan ügybe keveredik, amibe már nem akart többé. Felkerekedik hát eddigi legidősebb és legfiatalabb útitársával, hogy beteljesítsék saját küldetésüket.

logan_charles.jpg

Többet nem akarok írni a cselekményről, mert folyamatosan tartogatja a meglepetéseket és nem akarok rontani az élményen. A film maximálisan kihasználja a felnőtteknek szóló korhatár besorolást. Nem csak a „bazdmegolások” és „kurvaanyázások” száma növekedett exponenciálisan, hanem a hihetetlen durva kivégzések is. Már a kezdésben elővezetnek Mangoldék egy olyan brutális vérengzős, gyilkolós, végtagröptetős akciót, amit még talán sosem láttunk képregényfilmben. És a neowesternbe oltott road movie csak ekkor indul meg.

Foxék levették a láncot Loganről, aki egyébként is úgy viselkedik békésebb pillanataiban mint egy bármikor robbanni képes, depressziós, vérben forgó szemű vadállat, de az igazi nagy pillanatai Jackmannek azok, amikor kiengedi a pengéit.

Sose volt még akció ennyire fájdalmas, mint ebben a filmben. Mivel Farkas képessége csaknem a nullára redukálódott le, így végre vége a tétnélküliségnek. Egy esendő, minden mozdulatában fájdalmat érző embert látunk, aki szenved. Utálja és unja az életét. Bár tudjuk, hogy – állítólag – utolsónak látjuk a szerepben Jackmant és Patrick Stewartot, de kiszámíthatóság ide vagy oda, végig sikerült izgalmassá tenni a menekülésüket. Régóta várunk egy olyan felnőtteknek szóló képregényfilmre, amiben a főszereplő lelki vívódása a fő és nem az infantilis humor és a CGI akció. Nem azt mondom, hogy teljesen sötét és depressziós a film. Kifejezetten jó a humora, de végre alámerültünk a karakterek mélységeibe. Esendő, emberi és a legkevésbé sem tökéletes szereplőket látunk. Adamantium karmok nélkül talán még képregényfilmnek sem nevezhető. Ezer és egy easter egg van mondjuk magára az X-men univerzumra, de itt is érezhetően a búcsú szaga leng körbe mindent.

banner_1.jpg

Mangold még az utolsó vágásnál is félt, hogy a Fox és a producerek beleszólnak és megvétózzák a moziját, de szerencsére nem így történt. A Logan pokoli kemény film, nagyon elüt minden hasonlótól. Hiányoznak a köpenyek, a furcsa mutánsok, nagy jelenetek. Teljesen szembemegy a Marvel vagy a DC (ezt mondjuk hagyjuk is) filmjeivel. Konkrétan a Bosszúállók vagy a hasonló munkák kellemes délutáni dajkamesének tűnnek a Logan mellett. Az sem képezheti vita tárgyát, hogy Hugh Jackman minden idők legjobb castingja az adott szerepre. A show-t mégis Patrick Stewart ön és közveszélyes X professzora viszi el, akinek minden vásznon töltött másodperce emlékezetes. Talán túlzás, de egy mellékszereplői Oscar jelölést sem éreznék megalapozatlannak. Jackman pedig teljesen méltón zárja le 17 éves Farkas karrierjét. Mondjuk itt már kinézetre inkább egy totál alkoholista és depressziós Clint Eastwoodnak tűnik, és ez még úgy is halmozottan igaz, hogy a film javarészt merít a westernből (lásd: tájak és azoknak a fényképezése, snittjei, közeliek az arcokról stb..) plusz Mangold nyíltan használta inspirációnak Eastwood Unforgivenjét.

logggan.jpg

Eddig dicsértem a filmet, de van pár probléma is. A főgonosz és kompánia annyira sokszor elkoptatott és béna megint, hogy igazán lehetett volna még törpölni rajta. Plusz a 137 percet nem éreztem teljesen indokoltnak, mert a közepén egy hosszabb 20 percre nagyon leültetik a filmet.  

Összegzés: Annyira szuper jelenetekkel pakolták tele az egész filmet, hogy elképzelni is nehezen tudom, hogy ez egy álomgyári termék, pedig az. Kívánom, hogy legyen ez innentől egy jó, követendő példa.  Wolverine megkapta a maga méltó búcsúját. Egy pici még kellett volna, hogy tökéletes Sötét Lovag-i vagy Watchmen-i magasságokról beszéljünk, de nagyon közel a Logan. Az idő eldönti majd lesz-e akkora klasszikus, mint mondjuk Nolan hőse, de én nagyon jó esélyeket látok erre. Azért is megadom a magasabb pontot, mert ezt bizony sok helyen elszúrhatták volna és mégsem tették. Plusz díjazom a Fox tökösségét, hogy vállalták az R-t. Hajrá, így a jövőben is!

 További érdekességek a mafab oldalán!9.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr7912315571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása