[Klasszikus Film] Terminátor 2 - Az ítélet napja
2017. február 28. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Terminátor 2 - Az ítélet napja

Terminator 2 - Az ítélet napja

Terminator 2 - Judgement Day

1991

Kezdjük egy személyes vallomással, mert ez egy olyan film, amiről mindenkinek van egy első sztorija. Az enyém nem nagy: Unokaöcsémmel kb. 5évesen (pont akkor tájt kellett...) néztük VHS-ről. Fingunk sem volt, hogy mi ez, de azt tudtuk, hogy lélegzetelállító dolgok vannak benne. Ezek jobbára a vizuális effektekre és az autós üldözésekre értendőek. Több, mint 25 évvel később is bármilyen fórumon, vitában, ember előtt megvédem ezt a filmet (noha nem igazán szorul rá) és ki merem jelenteni: EZ minden idők legjobb akciófilmje!! Nagy szavak, de szerintem a nagy szavakat pont az olyan filmekre találták ki, mint a Terminátor 2.

t2-t800-film-john-1.jpg

Pedig nem kicsi volt a lábnyom, amibe bele kellett lépnie a szintén zseniális első film után. Szerintem a második rész lett viszont a tökéletes mozi. Az első rész egy picit talán kiforratlan, a maga világában remek, kissé minimalista tech-noir, alacsonyabb költségvetéssel és bámulatos rendezéssel. A harmadik rész egy tartalmatlan, félresiklott, önmásoló lélektelen szenvedés. De a második... Az egy igazi előremutató, tökéletes Cameron-i remekmű. Nem először lépte meg, hogy a második részre feljavul és megdől az első rész színvonala. Az Aliens az élő példa rá. (Avatar rajongók! Kezek csuriban!)

50527-terminator-2-judgment-day-terminator-2-judgment-day.jpg

Az ítélet napjában nem csak mindent grandiózusabbá varázsolt, hanem egy kicsit mindent jobbá is. Az akciók minősége, rendezés pörgőssége szerintem a mai napig referencia. Így 25 év után is az állam keresem azon a kamionos, motoros üldözésen. Sikerült a karaktereket is sokkal jobban megírni, árnyalni. Schwarzenegger - Furlong páros a valaha volt legjobb gép-ember kapcsolat. Soha előtte és azóta se ilyen megindító jelenetet gép és humanoid között, hogy "Most már értem miért sírtok. Csak én soha sem tudok sírni." Korszakalkotó mondatok, amelyekből nem egy beszivárgott a köztudatba és maradt velünk azóta is. Soroljam? "Hasta La Vista Baby", "Kell a kabátod! Nem mondtad, hogy kérem szépen!", "Még visszajövök", "Jöjjön velem, ha élni akar".

banner_1.jpg

De egyébként is kitűnően működik a Sarah-Terminator-John hármas. Az egykori, pincérlány maga lett Kyle, aki mindent megtesz a gyermeke védelméért és neveléséért. Kis túlzással maga is Terminatori módba kapcsol, mikor megtudja, hogyan tudja a jelenben elkövetett tettével a jövőt befolyásolni. Amúgy is igen bátran mert váltani Cameron a második részben. Nem csak csinált egy akciófilmet, az első rész apokaliptikus, már már horrorából, hanem annak lélektelen, kegyetlen gyilkosát, megtette a második rész pozitív hősévé, kukázva gyakorlatilag az előző munkáját. Plusszban lelket adott neki. Ugyanakkor a kegyetlenségből meghagyott annyit, hogy átlagos, szép család életét miképp kavarja fel a számukra ködbe burkolózó jövő, mikor kiderül, hogy valaki tudja, mit fog véghezvinni Mr. Dyson. A zárójelenet pedig maga filmtörténeti csoda.

tr.jpg

James Cameron mindig is egy kérlelhetetlen rendező volt, és ebben a Terminator 2. sem volt kivétel. Színészeit, kaszkadőreit a legnyugodtabb szívvel küldte balesetveszélyes körülmények közé. Persze itt már vastagon dolgozott a CGI, de az akciók rendezésétben nem ismert kegyelmet. Meg lehetett volna oldani az akció jeleneteket több komputer trükkel? Minden bizonnyal. De kinézett volna vajon úgy? Kétlem. Rengeteg 90-es évekbeli film alapozott erre a valósághű ábrázolásra, lásd pl. Féktelenül. Ráadásul a Terminator 2. korának egyik legdrágább filmje volt, a maga 100 millió dolláros költségvetésével. Hagyom ízlelgetni. Manapság, mikor a leglátványosabb blockbusterek 200 millió körüli összegbe kerülnek, több, mint 25 éve Cameron kilobbizott magának 100 milliót. Ráadásul az utolsó cent is meglátszik a jeleneteken.

Összegzés: Beszélhetünk sok mindenről: a formabontó változásokról, a legendás zené(k)ről, a még tovább írt, fejlesztett karakterekről, a forradalmi CGI-ról. Dícsérhetjük Cameron perfekcionista hozzáállását, rendezését. Vagy, hogy sikerült tökélyre fejleszteni azokat az apróbb hiányosságokat, amiket az első rész még elszenvedett. Vagy szebben mondva, kiegyesítette azokat a kis szögeket, hogy még élvezetesebb lehessen a Terminátor sorozat. Talán a legnagyobb dícséret, amit én el tudok mondani az az , hogy a mai napig egy jelenet nem sok, annyit nem érzek feleslegesnek ebben a filmben. Amit feleslegesnek érzek, azok a minősíthetetlen folytatások (najó, a 4. még közepesre jó volt nálam), de erről meg nem az Ítélet napja tehet. Mestermű!

 9_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr3612287623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása