Az eddigi legkomorabb Star Wars is teljesíti a kötelezőt
2016. december 16. írta: thedirector

Az eddigi legkomorabb Star Wars is teljesíti a kötelezőt

Zsivány Egyes – Egy Star Wars - történet

Rouge One: A Star Wars Story

2016

Amikor a Disney kijelentette a páros években különálló sztorit fognak elmesélni, kételkedve fogadták sokan a hírt. Főleg mikor bejelentették, hogy az első ilyen darab a 3.rész után és a 4.rész előtt fog játszódni, melyben egy csapat lázadó megpróbálja ellopni a Halálcsillag tervrajzát. Jöttek a vélemények, hogy „Nincs Jedik nélkül Sw” meg „minek ez így, mikor úgy is tudjuk mi a vége”.

gm7v5xaovd1e4vc5bn8pw4kudcy1maryoh2yljj8ii8j1h9wc4cyvmhx0b9plsgn.jpg

Az az igazság, hogy a film végén pont ez a két dolog fogalmazódott meg bennem, de más okokból. Előre leszögezném: A film abszolúte saját identitással rendelkező, önálló jogán is remek film. De erről később. Visszatérve a film keletkezésére a casting megnyugtatott mindenkit. Egy SW film, amiben van egy Oscar díjas (Forest Whitaker), egy Oscar jelölt (Felicity Jones) és olyan tehetségek, mint Diego Luna, Ben Mendelsohn, Riz Ahmed vagy Mads Mikkelsen. Ez így már korrektnek tűnt. A direktori székbe pedig a Godzillat rendező Gareth Edwards huppant.

star-wars-rogue-one-trailer-teaser.png

A gond viszont ott volt, hogy nyáron nem tetszett az első vágás a stúdiónak, ezért 5 hétnyi pótforgatás kellett. Ez persze nem jelent sokat. Más filmeknél is van, de ugye mégis SW filmről van szó. Itt minden infó esemény számba megy. Vészharangot akkor kezdtük el kongatni, amikor augusztusban lepattant Alexandre Desplat zeneszerző, majd a producerek már mintha előre mentegetni próbálták volna magukat azzal, hogy nem várnak olyan átütő sikert a filmtől. Ennek ellenére megnyugtatok mindenkit: Nem lett olyan kiherélt, identitászavaros fércmű, mint a BvS vagy a Suicide Squad, akár a tavalyi Fantasztikus négyes. Még egy mondatra kitérve Edwardsra: Asszem tanult a tavalyi Josh Trank balhéból, és nem ekézte a Disney-t, hogy kivették a gyeplőt a kezéből (tudniillik a filmet az író Tony Gilroy fejezte be). Szépen részt vett minden marketing eseményen.Végigmosolyogta. Gondolom még szeretne munkát kapni.

76ad8a038873393d2089a656d3c20469.png

Amúgy remek dolognak tartom, hogy bővítik az univerzumot. Ebből adódóan viszont óvatosan álltak a filmhez. Végig érződik, hogy nagyon próbálkozás, tapogatózás jellege volt. Ez nem baj, mert így is ez a legbátrabb SW film eddig. Tényleg komor, sötét, háborús film. Erre szükség is volt, hiszen ezek azok az idők, amikor a Birodalomnak nagyon megy a szekér. Pusztító képsorokon jelenik meg a kiszolgáltatottság, az elnyomás. Plusz nyilván Vader hatalma és annak gyakorlása is döbbenetes. A film felét (lényegében a Piszkos tizenkettőre hajazó) a brigád toborzása és összeszokása jellemzi. Teljesen nyilvánvaló miért volt szükség a pótforgatásra. Az első egy óra kifejezetten ritmustalan, darabos. Hozzáteszem nagyon jó jelenetek vannak itt is. A baj, hogy nem igazán sikerült ügyesen összefűzni őket. Ugrálunk, csapongunk.

star-wars-rogue-one-trailer-sith.jpg

Nyilvánvaló, hogy a végével sem lehettek akkor túl elégedettek először. Mivel rengeteg új karaktert hoztak be, kellett volna még egy kis alapozás. Szerethető és jó alakokat adtak az SW világának, de picit hiányérzet van, mert nem volt elég idő megszerettetni velünk. Ez persze itt vérzik, mert az Ébredő erőben azért kapásból sikerült. Ugyanakkor ne legyünk igazságtalanok. Ők egy filmet kaptak és alapból egy tolvaj brigád, mindenféle különös képesség nélkül. Viszont a hősiességük kiemeli őket a középszerből. Mégis tudjuk, el kell engedjük őket.

rogue-one-teaser-trailer-tall.jpg

Egy óra bóbiskolás után aztán beindul a buli és tényleg áll leejtő jelenetek következnek.

Rettentően erős a csata rendezése és fényképezése.

Alapból nem tudom, hogy láttam-e már Csillagok háborúja filmben ilyen csodás felvételeket. Az egész produkcióból süt egyébként, hogy nem szerették volna, hogy másodvonalas film benyomását keltse. Birodalom visszavág óta nem voltak ilyen nagyszerű csata és akciójelenetek. Ebben Edwardsék simán lepipálták Lucast vagy Abrahams-t. A katartikus zárásra pedig szavak sincsenek. Minden egyes elköltött dollár meglátszik a produkción.

160822-star-wars.jpg

Komoly hendikeppel indult a film, hiszen pont a tétnélküliséggel és dramaturgiai nehézségekkel kell szembenéznie, lévén, tudjuk, hogy mi a vége. Vagy, hogy a következő kaland mivel fog indulni. Ennek okán meglepően bátran bántak a karakterekkel. Remekül éreztek rá arra, hogy ezekben az időkben nem csak jók és a rosszak vannak, hanem szenvedők is. Emiatt minden karakter kicsit megingatható morális tengely körül sertepertél. A színészek elsőrangúak. Nyilván. Azonban mind Felicity Jones, mind Mikkelsen karaktere picit csikorgós. Whitakert pedig úgy pazarolták el, ahogy kell. Ellenben Ben Mendelsohn régóta az első igazi befosós gonosz. Becsvágyó, számító, rohadék. Diego Luna is pazar űrkalóz.

Összegzés: Ez a film arra született, hogy a számozott részek közti időt kitöltse, és mint ilyen feladatot tökéletesen ellátta. Egyáltalán nem hibátlan film. Az első fele ritmustalan, a karakterek néhol nagyon kidolgozatlanok és sajnos érződik a produceri belenyúlás, plusz szegény beugrós Michael Giacchino zenéje is fantáziátlan sok helyütt. Viszont az akció rendezése, látványa tökéletes. A sztorija jó, a párbeszédek ütnek és a humora sem olyan harsány és tolakodó, mint a 7.részé. Nem b oldalas, hanem egy igazi Star Wars film. Egy Star Wars történet.

Plusz érdekességek a mafab.hu oldalán!

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr412051537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása