[Klasszikus Film] Az első igazi nyár
2016. november 24. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Az első igazi nyár

Az első igazi nyár

The Way Way Back

2013

the-way-way-back-duncan-owen.jpg

Elgondolkoztam, mik azok a filmek, amiket jónak vagy klasszikusnak nevezünk? Persze technikailag, rendezésileg, cselekményileg kiemelkedőek, jó színészek keltenek életre jól megírt karaktereket. Ezt teljesen tényként kimerem jelenteni. Ugyanakkor van erre egy sokkal triviálisabb magyarázatom: Jusson eszembe a film évekkel később is, persze pozitív értelemben, vagy hivatkozzak rá. Az egyik ilyen jó példa erre, a nálunk alig ismert cukiságbomba, Az első igazi nyár.

358167-1_1920x1080_535353411641.jpg

Az utólag derült ki számomra, hogy a filmet a Jim Rasch - Nat Faxon páros követte el, akik Alexandra Payne-nel kiegészülve megcsinálták számomra az évtized eddigi legszebb férfi lelket simogató alkotását, az Utódokat (a két film között van hangulati átfedés, ezért gyanakodtam rájuk), melyet méltatlanul elhanyagoltak a 2012-es Oscar gálán. Annyi baj legyen. A duó ezúttal életük első - és egyben eddigi utolsó - rendezésüket is megejtették az írás mellett. Szerintem ők ketten abban a legjobbak, hogy úgy képesek igazi feelgood filmet gyártani, hogy filmjeik nézése közben úgy érezzük, mintha egy érzelmi hullámvasúton ülnénk. Értelmesen, átélhetően és nagyon finoman dolgozzák ki a cselekményt és mindig annyira vicces és annyira megható, hogy ne váljék sem giccsessé sem elidegenítővé.

the-way-way-back05.jpg

Pontosan ez az, amit nagyon sokan nem tudnak manapság lehozni hiba nélkül. Vagy annyira cukiskodó és giccses a film, hogy szinte kirohad az ember foga, vagy annyira depresszív, hogy kényelmetlen nézni. Mondanom sem kell sokan még az egyiket sem tudják, nemhogy a kettőt vegyíteni finoman, ráadásul majdnem hibátlanul. A tizennégy éves Duncan (Liam James) anyjával (Toni Collette) és nevelőapjával (Steve Carell), valamint annak lányával a tengerparti kisvárosba költöznek nyárra, hogy a szülők a baráti körükben kiszórakozzák magukat. A fiú igazi magának való, csendes és nyilvánvalóan kissé sérült lelkű kamasz, akinek egyszerre zúdul a nyakába a sok megpróbáltatás.

the-way-way-back.jpg

Viszont hamar megpróbálja feltalálni magát: Szerez munkát egy vízi parkba. Owen (Sam Rockwell) szárnyai alá veszi az esetlen fiút és noha ő maga is egy nagy gyerek, mégis ketten együtt húzzák előre a másikat. Pluszban Duncannek feltűnik a szomszéd csinos lány Susanna (AnnaSophia Robb), így már dupla célja is van a nyárra. A kagylóhéj kinyílik és a srác elkezd szépen felnőni és talpra állni.

Az első igazi nyár nagy dobása az, hogy direkt nincsenek kimondva a dolgok. Nem céljuk az alkotóknak szájba rágni mindent.

Simán ránk mernek bízni jeleneteket és ez nagyon hálás dolog, mert feltételeznek a nézőtől bizonyos intelligenciát. A másik rendkívüli, hogy sikerült olyan sztárokat megnyerni egy ilyen kis költségvetésű alkotásra, mint Steve Carell, aki ezzel a szereppel kb. előmelegített a Foxcatcher Oscar jelölt szerepére, valamint Sam Rockwell, aki még akkor is szórakoztató fickó, ha épp nem kap nagy szerepet. Tőle még a telefonkönyv felolvasás is eseményszámba menne.

liam-james-annasophia-robb-way-way-back.jpg

Azt viszont azért a film megítélése és túl dimenzionálásnak okán meg kell említeni, hogy Jim Raschék meglehetősen paneles dolgokból építik a filmjüket fel: A sorsfordító nyár, az önbizalom hiányos tinik, a problémás szülői kapcsolatok és arrogáns, kissé szadista nevelőapa mind mind elcsépeltnek hangzik. Viszont elvileg saját élményekből dolgoztak a fiúk, így minden jelenetben ott rejtőzik a keserű igazság és életszerűség. Az ilyen "már láttam valahol" típusú filmek igazi erőpróbája, hogy sikerül-e elkerülni a csapdákat és a középszerűséget és a duó erre egy óriási igent tudott mondani.

Összegzés: Valami volt a 2013-as évben, mert a Nyár királyai és a Frances Ha mellett Az első igazi nyár is szuper és maradandó coming of age mozi maradt, ami talán nem hibátlan és nem is a legerősebb darabja műfajának, de visszacsatolva az első bekezdésre, mostanában sokszor eszembe jutott. Szóval akkor mi is a klasszikus film?

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr7811995456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása