Még utoljára korog a pocak
2016. március 30. írta: thedirector

Még utoljára korog a pocak

Az éhezők viadala - A kiválasztott. Befejező rész

The Hunger Games - Mockingjay pt.2

2015

1433866404_jennifer-lawrence-mockingjay-part-2-zoom.jpg

Elértünk hát az utolsó gyomor mordulásig. Összességében ha a sorozat teljes egészét nézzük, akkor félig tele van a pohár. Vagy üres?

Éhezünk

Már a 3.résznél  is szóvá tettem, hogy nem vagyok valami elégedett azzal, ami történik az É.V-val. Nem mintha a történet nem lett volna érdekes. A rendezés és a színészi munka kifogástalan volt. Tetszett, hogy nem közvetlen a háború közepébe csöppentünk, hanem egy kis szeletébe, egy mikroközösség nézőpontjából. Jó volt a poszttraumás stressz, a háborús propaganda témakör is. Az egyetlen baj az volt, hogy pokoli unalmasan volt előadva. Jóóóóóó hoooooszan elnyúúúújtva. Lehetett volna ezt az időt karakterépítésre is szánni vagy csak hagyni, hogy a történet sodródjon előre. Persze nyilván nem kreatív okokból vágták ketté a záró eposzt. Mindenesetre a befejező rész(ek) 4,5 órás. Ebből volt kb. 1-1,5 óra érdekes rész. Ekkor pedig nagyon megengedő is voltam a filmmel.

hg4-footage-4.jpg

A háború ezúttal már a nyílt színtéren is zajlik. Coin elnök asszony (Julianne Moore) megpróbálja félretolni Katniss-t. Megtette ő már, amit megkövetelt a haza. A lázadás arca lett, de eddig és ne tovább. Ám a lány nem hajlandó tágítani és végleg le akar számolni John Snow elnökkel (Donald Sutherland). A birtokig azonban át kell kocognia a Kapitóliumon és Snow elnök válogatott kínzó eszközein. El nem tudom mondani mennyire nem működik e viadal nélküliség. Vannak csapdák, vannak kiszámíthatatlan lépések, akad veszély és para is, de nem olyan. Egyszerűen hiányzik az első két rész atmoszférája. Jól néznek ki az új csapdák meg minden, de más. Kevésbé fenyegető egy olaj folyó, mint amikor az erdőben a saját korosztályod akar taccsra vágni.

hunger-games-mockingjay-part-2-star-squad-1.jpg

Persze itt van az összes eddig szereplő és mindenki megkapja a maga egy perc hírnevét is. Talán az egész filmben az igazi veszélyt a meghasonlott, kiszámíthatatlan agymosott Peeta jelenti, akinek vannak egészen megdöbbentően sokkoló jelenetei. Szuper volt az is, hogy végre nyíltan felvállalta a sorozat, hogy ez egy tévéshow is. Látjuk, hogy hogy teljesedik ki a háború, valamint nem menti fel a lázadókat sem, hisz ők is cselekednek úgy, ahogy alapesetben nem várná az ember a pozitív hősöktől. Jól van árnyalva na. A pozitívumokat erősíti még a felszín alatti mondandó: Attól, hogy valaki ellen küzdesz, valamit meg akarsz dönteni, nem árt, ha saját barátaid, segítőid közt is szétnézel, mert a veszély nem csak onnan vár rád, ahonnan számítasz rá. Sőt, ténylegesen nem kimondva, de utal rá a film: "Inkább egy őszinte ellenség, mint egy hamis barát. "

maxresdefault_47.jpg

Jennifer Lawrencet még ki kell emelni. Tudom sok már a hype a kisasszonnyal kapcsolatban. Én magam is unom néha, de az illem azt mondatja, hogy tüntessem ki, amiért kellő eleganciával, kiszámíthatatlansággal és tudatos játékkal, nem rutinból tolja le negyedszer is az elmúlt évek, évtizedek legkirályabb női karakterét. P.S.Hoffman-nak pedig tényleg ez az utolsó szerepe. Óriási veszteség ez a filmvilágnak, de ő sem remegett meg a végén.

Összegzés: Bátortalan, kiszámítható és a nézők kegyeiért meghunyászkodó rétestészta lett a Kiválasztott. Nem ártalmas film. Nem mérgel fel. Van egy csomó megsüvegelendő eleme, de összességében az első két részhez még a magvasabb gondolatok és jelenetek ellenére sem ér fel. Záró résznek, epikus finálénak pedig darabos és lomha. Szegény Lionsgate-nek óriási érvágás, hogy oda az aranytojást tojó tyúkja. Nem véletlen jelentették be az előzményfilmet.

6.jpg

Első rész kritikája:

Második rész kritikája:

Harmadik rész kritikája:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr298536688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása