[Klasszikus Film] Vissza a jövőbe
2015. október 21. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Vissza a jövőbe

Vissza a jövőbe

Back To The Future

1985

Mi mással lehetne stílusosabbá tenni a havi [Klasszikus Film] rovatunkat, mint az idén 30 éves Vissza a jövőbével. A folytatás fő cselekménye történetesen ezen a napon játszódik.

gli9j2lyxntri8xd3qwn.jpg

Több, mint egy film

Abban, hogy ma ez a cikk megszülethetett tőlem, ennek a filmnek van a legnagyobb szerepe. Meg úgy egyébként is, a művészet ezen ágának szeretetét is ennek a filmnek a számlájára írom. Soha előtte, és azóta sem volt talán film akkora hatással rám, mint Robert Zemeckis ezen munkája. Mivel a Vissza a jövőbe nem csak kultfilm, és kiváló trilógia, forradalmi filmtechnikai remekmű, hanem kortörténeti lenyomat is. Lenyomatok. Olyan alkotás(ok), ami(k) kitörölhetetlen nyomot hagytak a filmtörténelemben. Kevés olyan mű készült eddig, amihez nem csak jó színészek, történet, karakterek, látvány, esetleg emlékezetes zene kellettek, hanem még valami, amitől az adott film örökké maradandó lesz. Ez pedig az adott mű szeretete. Sok filmnél elegek a fent leírtak plusz a csillagok szerencsés együttállása, de ahogy A Birodalom visszavág esetén is megjegyeztem pár hónapja, ha valaki szereti a saját filmjét, az olyan kézzel nyúl hozzá, ami egyszerűen menthetetlenül meglátszik a végterméken.

d2q1pyq2gid7esuvmlga.jpg

Így ahelyett, hogy most ezt a mindenki által ismert filmet kezdeném el bemutatni és szárazon kritikusi nagyító alá tenni, inkább próbálom megfejteni a Vissza a jövőbe sikerét, valamint írni róla olyan infókat, amikről Te, kedves olvasó talán nem is hallottál még.

Az első találkozás

back-to-the-future-secret-cinema.jpg

Ahogy A Birodalom esetében, vagy nagyobb kultfilmek (Ponyvaregény, Terminator, Jurassic Park stb...) esetén, úgy A Vissza a jövőben filmeknél is mindenkinek van egy első benyomása, élménye. Az enyém nem kifejezetten izgalmas, de abszolút szerelem első látásra. Ha tippelnem kéne nagyjából 6-7 éves lehettem, mikor szüleimmel vendégségbe mentünk. Ahogy az lenni szokott, hamar eluntam a felnőttek közti trécselést, ezért elvonultam a vendéglátók szobájába és elkezdtem a tv-t nyomkodni. Miután nem volt semmi kedvemre való, folyton nyaggattam anyáékat, hogy "jó lenne menni haza". Untam magam na'. Aztán hirtelen eltűntem, mert elkezdődött a Vissza a jövőbe. Anyámék pedig "gyanúsan nagy a csend" elvén bejöttek a szobába, én pedig megbabonázva csüngtem a Doki és Marty kalandján. Sajnos akkor végig nem tudtam nézni, és abban sem vagyok biztos, hogy értettem egy büdös szót is a filmből, de a hangulata rögtön beszippantott. Aztán VHS-re felvettem a ismétlést. Majd a többi részt, még át is "másoltattam" vcd-re. Aztán jött a DVD, majd a BluRay, amit a mai napig is őrzők. Eredeti szinkronnal.

A csodagyerek

bknmolyrk4sfylkn.jpgMiért szeretjük? Ha nagyon egyszerűen akarnám megválaszolni, akkor azt mondanám, azért amiért a Forrest Gump is. Robert Zemeckis miatt, aki hibátlanul álmodott vászonra egy minden elemében szerethető alapanyagot. Ekkortájt a rendezőt Spielberg után/mellett Hollywood következő csodagyerekének tartották. Zemeckis kitűnő érzékkel rendelkezik ahhoz, hogy egy műfajon belül több zsánert is tökélyre fejlesztve, kiegyensúlyozva tudjon tálalni. Mindezt úgy, hogy az egyes elemek, műfajok nem oltják ki egymást. Ráadásul a Vissza a jövőbével még rohadt nagy szerencséje is volt. Az időutazás például azóta is a nézők egyik legjobban kedvelt fantasy eleme. Hiszen ki ne akarná tudni milyen lesz a jövő, vagy milyen volt a régmúlt. Az is egy kicsit egyedi és újszerű megoldás volt, hogy Gale-ék a jövőt nem sötét, komor helynek festették le, hanem egy jó és színes szagos, de a giccstől messze elmaradónak. A fantáziájuk szabott határt csupán, és mindkettejüknek az egekbe szárnyalt. Az időutazás elemét eredetileg Bob Gale (az író) kicsit máshogy szándékozott bemutatni. A forgatókönyv kezdeti stádiumában ugyanis hűtőszekrényt akartak használni, de rájöttek, hogy egyrészt nem túl látványos, másrészt pedig nem lehet kikerekíteni a történetet. Ekkor tették le a - még mai szemmel is - kissé űrhajó szerű DeLorean mellett a voksukat.

bttf2.jpg

A történetet próbálták a lehető legegyszerűbben elmesélni. Ők is figyeltek arra, hogy az ilyen filmeknél ha leköti a nézőt a történés, nem lesz energiája a lyukakon, miérteken gondolkozni. Zemeckisék egy minden ízében közönségfilmet készítettek, annak minden pozitívumával. Egy szerethető tinédzser, aki viseli a nyolcvanas évek fiataljának minden külső és belső stílusjegyeit. Fantasztikus mellékszereplők (fogadjunk nem sokan tudtátok, hogy a Marty szüleit játszó színészeknél J.Fox idősebb (najó' Lea Thompsonnal egyidős), díszletek és korlenyomat. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mekkora bravúr egy filmet úgy megcsinálni, hogy a drámája, a humora, akciója, science fiction vonulata és a romantikája megférjen egymás mellett. A mai nap is filmek sorra buknak el, ha ezekből kettőt (!) már keverni kell az írók pedig gyakorlatilag a horror és thriller (bár a második rész alternatív 85-ös világa már kacsingat utóbbi felé is) zsánerén kívül mindent felvonultat. Hibátlanul. Musical effektíve nincsen, de van egy fantasztikus zenés jelenet, ami egy csapásra újra ismerté tette Chuck Berry zenéjét, és nyitotta ki zenekarok tucatjai (AcDc, Sex Pistols, Hendrix, Judas Priest, stb..) előtt a feldolgozás lehetőségének ajtaját.

Érdekességek

eric-stoltz-left-006.jpg

  1. Eredetileg Eric Stolz kapta volna Marty szerepét, készült is vele videó, amit lent linkelek. Biff karakterét pedig Tim Robbins játszotta volna.

  2. A Doki szerepére pedig még Jeff Goldblum is jelölt volt.

  3. Nem csak a hűtőszekrény időgép került változtatásra. Einstein egy csimpánz lett volna. Később írták át kutyára.

  4. Tony Hawk világhírű gördeszkás segédkezett a gördeszkás jelentek leforgatásánál.

  5. A film címe elsőnek volt Paradox ill. Űrhajós a Plútóról is.

  6. A 2015-ös videójátékos részben az egyik kisfiú Frodó, vagyis Elijah Wood (a másik Billy Zane).

  7. A 3.rész helyszínének ötletét Michal J. Fox adta, miután Zemeckis megkérdezte, hogy "hol szerepelnél legszívesebben" Ő pedig mint tudjuk, a vadnyugatot mondta.

  8. Needles-t A Red Hot Chili Peppers gitárosa, Flea alakítja.

  9. Semmi extra mögöttes tartalma nincs, hogy miért pont 88 mérföldes sebességgel kell menni. A hivatalos magyarázat annyi Zemeckis részéről, hogy "mert ez mutat jól és érthetően a digitális kijelzőn".

  10. A második részben feltűnő Cápa 19. hologramos résznél oldalt kiszúrható, hogy "Directed by Max Spielberg" aki ténylegesen Steven Spielberg fia és történetesen pont 1985-ban született.

Légdeszkák és repülő autók földje

  1. Légdeszka: Ha nem is pont olyan formában, de létezik már a lég(gőz)deszka. Egyelőre sorozatgyártás még nincsen. A Lexus fejlesztette ki.

  2. Önbefűzős Nike cípőnk sincsen még, de a modell kinézetre már 2008-óta létezik.

  3. Nincs önszárítós kabátunk sem. Sajnos ebben is tévedtek Gale-ék.

  4. Repülő autókkal sem találkozhatunk sűrűn.

  5. A Google és a Microsoft már dolgozik az okos szemüvegen viszont.

  6. Falra vetítés ugyan már létezik, az eszközt Projektornak hívják.

  7. A kutyánk 2015-ben sem sétáltatja meg magát, sokak bánatára.

  8. 3D-s filmjeink viszont vannak már (sajnos).

  9.  Pizzáink sem nőnek sokszorosára 5 msp melegítéstől.

  10. Van viszont Pepsi Perfectac679fd21a699f8af278ff9d4afc7457.jpg

Alapvetően elmondható, amit Zemeckisék idénre jósoltak, abból bizony nem sok minden valósult meg. Vagyis nem repülő autóval ruccanunk ki a Balcsira és ugyanúgy megfázunk a vizes kabátban. A cipőnk pedig nem köti be magát.

Mit tanultunk a Vissza a jövőbe filmekből?

maxresdefault_32.jpg

  • Hogy a tejet csak csokisan szabad inni!
  • Hogy mi a tér idő kontinuum
  • A "Te magasságos egek" kifejezést
  • Ha időgépet építenénk, akkor adjuk meg a módját
  • 1955. november 12 a tudomány nem hivatalos piros betűs ünnepe
  • A "négyzet nekem hergelt" a valaha volt legjobb csajozós duma
  • Van olyan autó, amelyiknek  nincs holttere
  • Darth Vader a vulkán bolygóról jött
  • Marty lehet az egyetlen ember, akinél "minden rendben lesz", ha belecsap a villám
  • Ha "lenyusziznak" hagyd rá és ne balhézz, ne versenyezz, ne üsd meg.

Összegzés: És ezentúl miért lett siker? Mert egy olyan film, aminek minden képkockája érdekes, minden karaktere hibátlan. Minden színésze bele ad apait anyait. Ahonnan egyetlen egy jelentet sem kellene törölni. Minden tudatosan van ott, ahol. Két óra hosszára tartalmas szórakozás, igazi öröm mozi, kikapcsolódás. Zseniális műfaj kavalkád. Köszönjük nektek Bob Gale és Robert Zemeckis. Azt is, hogy nem engeditek remakelni a világ egyik legjobb filmtrilógiáját. Isten éltesse a 30 éves Vissza a jövőbét!

Értékelés: 9,5/10

 Eric Stolz-cal felvett jelenetek:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr878006625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása