Ölni tudnál Eva Green kebleiért?
2014. október 02. írta: thedirector

Ölni tudnál Eva Green kebleiért?

Sin City - Ölni tudnál érte

Sin City - Dame to Kill For

2014

Végre sikerült összeszednem magam, hogy értekezzek az általam nagyon várt Bűnös város folytatásáról(?). Nem könnyű a helyzet, mert a filmet szinte egyöntetűen lehúzták a kritikusok és nézők is, de én kicsit szembe megyek a nép haragjával.

1280x720-Pdx.jpg

Ölni tudnék érte

Az már igaz, hogy ami a Sin City 2 körül lezajlott az elmúlt 8 évben, az nem semmi volt. Állandó hitegetés, csúszás, újraírások és még a finishben is sikerült majdnem 1 év "utómunkát" beiktatni a stúdió, de ekkorra már tényleg ölni tudtunk volna érte. Vagyis.... vagyis átgondolva az a helyzet, hogy nem. Egészen egyszerűen eltelt egy évtized és az emberek szépen elkezdtek megfeledkezni a Sin Cityről. Egészen biztos vagyok benne, hogy ha a Troublemaker kicsit jobb marketinges csapattal dolgozik, az emberek agyába jobban beférkőzhetett volna a SC. hájp, de nem így lett. A moziba beülve viszont nem volt várakozás. Nem volt felfokozott izgalom, csak amolyan "na ez is megérkezett végül" érzés. Pont ugyanez játszódott le idén a 300 második részével: Sokáig húzott ötletelés, problémák a forgatáson, címcserék és végül nem túl erős marketing.

joseph-gordon-levitt-sin-city-a-dame-to-kill-for-dark-and-moody-stills-from-sin-city-a-dame-to-kill-for.jpeg

A Sin City esetében az volt a kérdés, hogy merre tovább? Aki látta az első részt tudja miről beszélek. Szóval végül is a folytatás csak kis részben az. Ismét három főbb szálat kapunk, ennek egy része csak folytatás. Frank Miller író-rendező és Robert Rodriguez rendező közösen választották ki, Ava (Eva Green) történetét. Elvileg ez egy nagyon jó Sin City történet a képregényben vásznon azonban én nem mondanám erősnek. Ava, igazi Femme Fatale, aki volt szerelmét, jelenlegi szerelmét és akár a rendőrséget is megbolondítja (rohadt sokat mutogatott) fedetlen testével, csak, hogy magát mentse, célját elérje. Noir panelek, noir motivációk és párbeszédek. A látvány és az akció (főleg ebben a történetszálban van) továbbra is elképesztő, viszont valahogy a lélek, a feszültség hiányos. Dwight szerepében ezúttal Josh Brollint láthatjuk, aki nem rossz választás. Ennek a szcénának az izzadság szaga a történet sehova ki nem futása miatt terjeng. Az óvárosi társadalmi rétegződése nem jelenik meg a vásznon, és bár előzmény, annak gyengébb.

sincity3.jpg

A másik szál egy szerencsejátékosról szól, akit Joseph Gordon Levitt alakít. Számomra ez a szál volt a legjobb, a három közül. Naiv, de mégis hideg karakter, aki nem kalapáccsal, hanem szellemi szinten akar háborút nyerni Roark szenátor ellen a pókerasztalnál. Ez ugyan teljesen elüt a Sin City erőszakos attitűdjétől, azonban pont emiatt izgalmas. Levitt telitalálat a szerepre, és itt ugyan akció nem igen kényezteti a retinánkat, a vizuális megvalósítás több, mint tökéletes.

Sin-City-A-Dame-To-Kill-For-Free-Download-Wallpaper.jpg

Az utolsó szál, a folytatás. Nancy (Jessica Alba), aki nem tudja feldolgozni az első részben történteket, ő is beáll a bosszúállók sorába. Itt is Roark szenátor lesz a főgenya, aki ebben a részben túl sokat szerepel. Marv (Mickey Rourke) az, aki még szinte mindenhol jelen van, azonban nála teljesen kiveszett az erőszakos, ugyanakkor a boldogság/szerelem ízét megkívánó kettős karakter. Itt lényegében, szólnak neki, hogy ölni kell és Marv öl. Ennyi. Ez a szál valahol a jó és az átlagos között foglal helyet.

SIN-CITY-A-DAME-TO-KILL-FOR-1.jpg

Vizuálisan említettem, hogy a film lenyűgöző. Emeltek a téten, és még rajzosabb, még látványosabb, jobban kiemelt alakok stb.. vannak. Aki leszarja a történetet, az amúgy is azon kapja magát, hogy percekig kapkodja a levegőt a látványon. Sajnos azonban másodjára nincs meg az az érzés, hogy "azta". Nyilván most is jó, mindig jó, de az első rész meghökkentő érzése nincs meg.

Összegzés: Robert Rodriguez jópofa gyerek, de a folytatás filmjeivel olykor vannak gondok. Most is van, mert történetileg könnyebben befogadható, egyszerűbb és sokkal kevésbé szól mögöttes dolgokról, mint a 2005-ös előd. A többi hiba, csupán annyi, hogy volt egy újítóbb, erősebb atmoszférájú, egységesebb és kevésbé mainstreamebb rész. Én, azért ölni tudnék egy harmadik részért.

Értékelés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr146752325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása