A 80-as évek 20 legjobb filmje II.rész TOP10
2014. augusztus 12. írta: thedirector

A 80-as évek 20 legjobb filmje II.rész TOP10

A tegnapi - megosztó - első rész után itt zárjuk a 80-as éveket.

További részek:

http://filmertek.blog.hu/2014/08/11/a_80-as_evek_20_legjobb_filmje_i_resz_top_20

10.

once-upon-a-time-in-america.jpg

Volt egyszer egy Amerika (1984)
Once Upon a Time in America
Rendező: Sergio Leone

De Niro ezzel a filmmel kezdett szépen beleszorulni a gengszter skatulyába. Pedig java még hátra volt Scorsesevel. Viszont Leone filmje túlmutat kései szerepein, hiszem Amerika történetéből egy igen nagy szeletet ragad ki, méghozzá biztos kézzel. Precízen megírt, élő-lélegző karakterek, jó arányérzékkel levezényelt humoros - tragikus - megdöbbentő jelenetsorok közel 4 órán át. Páratlan történelmi korrajz, ízlésesen megválogatott zenékkel és fantasztikus helyszínekkel. Leone anno lekötött hosszúra nyúlt spagetti westernjeivel, és ezt sikerült elérni a gengsztereposzával is.

 

9.

The-Shining-Jack-Nicholson-768x1366.jpg

Ragyogás (1980)
The Shining
Rendező: Stanley Kubrick

Az egyedülálló jelző talán itt nagyon helytálló, hiszen Kubrick mesterműve a horror filmek egyik legszilárdabb monolitja lett az évtizedek alatt. Egyedülálló a horror filmek között, hiszen a sötétből előbukkanó árnyak helyett, bevilágított terepen történik a rémisztgetés. Az ijesztgetés nem céltalan és végre a nézőnek szembe kell néznie a valaha volt legfélelmetesebb lénnyel: Az emberrel. Hiába fújjolja tele King a sajtót, hogy mennyire rossz ez a film. Láthattuk mennyire érdekelte a nézőt a saját tévéfilmje (segítek: semennyire). Technikailag pedig a szokásosan magas Kubrick szint.

 

8.

196.jpg

Kék bársony (1986)
Blue Velvet
Rendező: David Lynch

Ennek a filmnek már az elkészítése is mókás lehetett. Történt ugyanis, hogy a jó Lynchet megvádolta egy csomó kritikus, filmesztéta, hogy nem képes csak beteg, sötét és nyomasztó filmeket készíteni. Davidünk pedig reagálván a kritikára, csinált egy végtelen cinizmussal átszőtt, bugyi rózsaszín, kertvárosi thrillert, aminek a központi motívuma egy fül lett, jelezve "meghallottam a kritikákat". Azonban nem csak emiatt tartom ezt a legjobb Lynch filmnek, hanem a szürreálisan bemutatott kertvárosi élet, a groteszk figurák, a végig hangulatosan megírt dialógusok és Dennis Hooper elképesztően beteg alakítása miatt. Lynchnek megint sikerült a leghangulatosabban szétszedni az amerikai álmot és közben az őt ért vádakra is csattanós választ adni.

 

7.

indiana-jones-and-the-raiders-of-the-lost-ark-5193eda795328.jpg

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)
Raiders of the Lost Ark
Rendező: Steven Spielberg

Nem mintha nagy vetélytársa lenne, de azért elmondható, hogy ez minden idők egyik legjobb kalandfilmje. Igaz, hogy felvonulnak a zsáner kötelező paneljai, de a lendülete, akciói, romantikája, hangulata mai napig kikezdhetetlen. Na, meg egyébként is: Indiana Jones mára már egy legendás akcióhős.

 

6.

untitledhkhjkhkjhk.jpg

A bolygó neve: Halál (1986)
Aliens
Rendező: James Cameron

Az Aliens hasonló utat járt be, mint a Terminátor 2. Annak az első része és ennek is sokkal jobban operál a fullasztó, minimalistább thriller-scifi irányába, míg a T2 és az Aliens is sokkal nézőbarátabb, nagyközönség elé tárt filmes munka. Nyilván lehet vitatkozni hogy melyik a jobb, de leginkább az jár jól (velem együtt), aki mind a kettőt szereti.

 

5.

scarface-1.jpg

A sebhelyesarcú (1983)
Scarface
Rendező: Brian De Palma

Miami, neonfények, kokain, karibi inges alvilági figurák és egy nagyratörő kubai fiú. Katartikus, szuggesztív és végig feszültséggel teli gengszterfilm a A sebhelyesarcú. Talán nem a legjobb a témában (bár ezzel is sokan vitatkoznának), de hogy a valaha készült leghangulatosabb az biztos. Al Pacino pedig egyszerűen lenyűgöző. Arcizmának rándulásai, pimasz mosolya és vészjósló szeme egy percre sem unható meg. Alapmű.

 

4.

the empire strikes back star wars mark hamill darth vader.jpg

Csillagok háborúja - A birodalom visszavág (1980)
Star Wars Episode V - The Empire Strikes Back
Rendező: Irvin Kershner

Egyet értek azokkal, akik ezt tartják a legjobb Csillagok háborúja műnek, mert ami a saga-ra jellemző és fontos, az mind-mind megtalálható ebben a részben. Jót tett a filmnek, hogy Lucas egy pörgősebb rendezőre bízta a rendezési feladatokat, mert bátrabban merte elkészíteni a filmet. Az akció jobb, a karakterek jobban élnek, a zene epikusabb és egy picit valahogy ebben a filmben minden jobb, mint más Star Warsban. A nézőt is inkább egy komorabb hangulat felé irányítja, és ennek ellenére is tartom: A Star Wars a világ egyik legszebb meséje.

 

3.

maxresdefault_4.jpg

Acéllövedék (1987)
Full Metal Jacket
Rendező: Stanley Kubrick

Az Acéllövedék gyakorlatilag két film, amelyről szívesen vitatkozik mindenki. A háborús (Vietnámi) második rész és a kiképzős rémálom első rész szerintem egyformán erős. Az első fele szuggesztívabb, a második kicsit lassabb, filozofikusabb. Egy biztos, Stanley Kubrick ismét egy olyan filmet tett le az asztalra, ami megint nem arról szól, amit látunk, hanem a felszín alatti érzett dolgokról. Jelen esetben az ártatlanságunk elvesztéséről. Az ember, mint lény eltörléséről, a lélek megtöréséről. Technikailag természetesen ez a film is több, mint tökéletes, de a lezárástól napokig nem alszik az ember. Igazi nagy betűs FILM.

 

2.

cinema_paradiso_59203-1920x1080.jpg

Cinema Paradiso (1988)
Nuovo Cinema Paradiso
Rendező: Giuseppe Tornatore

Mi lehet jobb egy filmben annál, ha a filmekről beszélnek benne? Az, ha a filmek mellett szó esik a fiatalságról, párkapcsolatokról, felnövésről, háborúról, szenvedésről és a kikezdhetetlen barátságról. Vagyis az egész életről. Teszi ezt a legkevésbé sem giccsesen, Morricone fantasztikus zenéjével és hibátlan képekkel megtámogatva. Megkockáztatom, hogy nem csak az évtized, de a világ legjobb filmjei között is előkelő helyet kapna Tornatore varázslatos ódája a mozihoz.

 

1.

back2future.jpg

Vissza a jövőbe (1985)
Back to the Future
Rendező: Robert Zemeckis

Minden időutazós filmek legjobbja. Apró részletekig kidolgozott scifi-vígjáték. Tele van megmosolyogtató jelenettel, iróniával, zseniális karakterekkel. Bár nehéz lenne választani a trilógia darabjai közül, azt hiszem ez a legjobban összerakott rész. A múlt ábrázolása, a korai tereptárgyak, díszletek pedig fantasztikusak. Ritka, hogy egy ilyen fontos kérdést körüljáró film, ennyire szórakoztató és időtálló tud lenni. A remek kultikus jelenetek, és a temérdek, a korra reflektáló geg mellett (már értjük miért Zemeckis kapta meg a Gump rendezési jogát is), még olyan apróságokat sem hagytak figyelmen kívül, mint mikor  Marty a kólás üvegének kibontásával szenved, mire beszéd közben az apja kiveszi a kezéből és kinyitja neki. Ez tipikusan (egy a sok közül) egy pofátlanul zseniálisan megkomponált jelenet, mert verbálisan egyikük sem reagálja le a történteket, mégis a háttérben megoldódik egy probléma, miközben gördítik előre a szüzsét. Az ilyen apróságok miatt sem kérdés a film megkérdőjelezhetetlen státusza. A körülötte azóta sem csituló hype pedig abszolút jogos és megérdemelt. Remek mozgóképes kaland, páratlan korrajz.

 

70-es évek filmjei:

http://filmertek.blog.hu/2014/08/04/a_70-es_evek_20_legjobb_filmje_i_resz_20

http://filmertek.blog.hu/2014/08/06/a_70-es_evek_20_legjobb_filmje_ii_resz_top10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr306579163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kolléga 2014.08.12. 12:54:31

Azon jó sokan fognak vitatkozni, hogy a Vissza a jövőbe-t tetted legelőre.
Nekem egy másik "kifogásom" van. Nálam a Szakasz erősebb, hatásosabb film az Acéllövedéknél. Bár Oliver Stone hajlamos túlzásokba esni, míg Kubrick finomabb eszközökkel dolgozik, de egy ennél háborús témánál úgy érzem az első megközelítés a jobb.

Aztán mondok még három olyan címet, aminek helyet kellett volna szorítani a listán: Gandhi, A légy, Jó reggel Vietnam.

Cat Tank 2014.08.12. 12:56:40

A sorrend nalam kicsit mas lenne, de szinte 100%-ban egyetertek a listaval. Koszonom, tobb filmet is ujbol elo fogok venni :) .

Egyebkent azert jo ezeket a filmeket ujranezni, mert meglatod, mit valtoztal te magad a ketszeri megnezes kozott (pl. a Kek barsonyt eloszor 16 evesen lattam, aztan 10 evvel kesobb, es most megint elo fogom venni. Kivancsi vagyok :) )

thedirector 2014.08.12. 21:55:22

@Kolléga: Igen, a lényeg abban van, hogy a Szakasz sokkal inkább használj ki a nézőt, mint az Acéllövedék. Talán nem teljesen egy kategória, de Kubrick filmje nálam egy jó nagy lépéssel Stone filmje előtt áll, nem csak technikailag, de dramaturgiailag is. A Vissza a jövőbe szerintem nem érdemtelenül került oda, ahova. Hozzáteszem, talán akkor és ott, amikor megjelent a film, nem biztos, hogy egyértelműen ott végzett volna, szinte minden lista elején, de azért az a 30 év bőven megérlelte, és generációk életét tette szebbé arra a 2 órára, mikor elengedtük a fantáziánkat Dokival és Martyval.

@Cat Tank: Örülök, hogy így érzed. A Kék Bársonnyal való találkozás, szerintem mindenkinek az emlékezetébe vésődik örökre, én kicsit később találkoztam vele (nekem az Eraserhead és a Elephant Man volt meg előbb), de asszem újra nézem én is. :)

Kolléga 2014.08.12. 22:42:45

Szerintem Kubrick filmje inkább szól általában a háborúról. A Szakasz konkrétabb. Talán a témában a Szarvasvadász (tudom, az korábbi film) is ilyen általánosabb alkotás. De ha konkrétan Vietnamról van szó, akkor a Rambo és Szakasz konkrétabban mutatja be a azt a háborút és hatását az amerikai társadalomra. Ez persze szőrözés, mindegyik nagyszerű film. Ide jön még az Apokalipszis most. Ezek ugyanabban a pár évben készültek.

A Vissza jövőbe esetén nem akartam vitatkozni. Rám speciel nem tett akkora hatást, de a Te blogodon ezen én nem vitatkozok. Minden esetre, bár nem az én műfajom, de ha Lynchnek volt helye, akkor Cronenbergnek és a Légynek is kell legyen.

thedirector 2014.08.13. 07:40:46

@Kolléga: A felsorolt filmek mindegyike közel a top 20-ban végzett, ami azért elég előkelő hely, ha 10 év filmtermelését nézzük és mivel egyik sem került a legjobb film státuszába (ha jól emlékszem, akkor a Rambo 20, Szarvas 14., Szakasz 12, Apokalipszis 4, Acéllövedék 3. ), és itt tényleg csak nüanszok, egyéni látásmódok dönthetnek a kimenetről. Valóban fel kellett volna férni a Légynek, és még másik 15 filmnek, amit nagyon nehezen szórtam ki a második körös fordulóból (ami még akkor is majd 40 film volt). Sajnos nem férhet mindenki oda. :/ Egyébként köszönöm, hogy írsz. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.13. 13:37:38

a vissza a jövőbe nemhogy első, de az se biztos, hogy a listára felférhet.

Hefe 2014.08.13. 22:08:29

most valami uborkaszezon lehet nyar kozepen, hogy mindenki legjobb 5-10-15 filmeket blogol...

porch monkey 4 life! 2014.08.13. 22:16:34

@Hefe:

Ne kérdezz rá, nem szokott érvelni :)

Behajtó70 2014.08.13. 22:22:41

Kommentelni akartam, de most látom, hogy a rogernyúl is a listán van, így aztán no comment!

porch monkey 4 life! 2014.08.13. 22:25:03

Amik kimaradtak, mert rövid volt a lista:

A herceg menyasszonya, Beverly Hills-i zsaru, Esőember, Kincsvadászok, Robotzsaru, Tózsedecápák, Brazil

Hefe 2014.08.13. 22:37:53

@porch monkey 4 life!:
"@Hefe:
Ne kérdezz rá, nem szokott érvelni :)"

ez nem kerdes volt. :-)

goodjohnwin 2014.08.13. 22:54:46

ahogy szaporodnak a filmes blogok, úgy lesznek egyre ostobábbak is. csak azért, mert egy blogon nincs főszerkesztője az embernek, még nem kell minden fontosnak tartott elméletét közzétennie.

_most_ 2014.08.13. 22:57:51

a Die Dard legjobb, aki mást mond az hülye :D

L.A.M 2014.08.14. 00:13:35

A Vissza a jövőbe engem is meglepett - ettől függetlenül erős lista. A Cinema Paradiso nekem személyes kedvencem, századszorra is meg tudom könnyezni, de másodiknak talán nem raktam volna.

Egyébként melyik Cinema Paradiso - a produceri vagy a rendezői változat? :-)

Bicepsz Elek 2014.08.14. 02:19:05

A terminator azert belefert volna(ha mar az Alien vagy a Birodalom visszavag ott van). Mert azert az egy etalon(megha a 2 technikailag jobb is).

multi84 2014.08.14. 04:43:33

@L.A.M: egyértelműen a produceri! Kevés filmek egyik amihez semmi pluszt nem ad a plusz mit tudom én 1 óra sőt teljesen felesleges és valahogy nem is annyira megérintő a film ezekkel.

L.A.M 2014.08.14. 06:33:26

@multi84:

Nekem erről havonta változik a véleményem :-) Nem tudom eldönteni, hogy az, hogy a felnőtt Salvatore megdugja Elenát a kocsiban, az illúzióromboló vagy annyira fájdalmas jelenet, hogy új dimenzióját nyitja meg a filmnek.

satie · http://321.hu/sas 2014.08.14. 07:14:48

Kuroszava Ran-ját, Tarkovszkij Nosztalgiáját nem látom a listában

satie · http://321.hu/sas 2014.08.14. 07:18:12

@L.A.M: nahát, ilyen van a rendezői változatban? Szép :) Amúgy Tornatore következő 2 filmje, a Mindenki jól van és a Puszta formalitás is zseniálisak

Leone_510 2014.08.14. 07:36:34

A Ragyogás helyett Esőember.

Magyar Filmörökség 2014.08.14. 08:01:50

Kár, hogy csak Amerikára koncetrálsz (tudom Cinema Paradiso), és inkább a közönségfilmekre, pedig pont ez az évtized volt, ahol kettévált a filmipar és a filmművészet. Azzal, hogy a Vissza a jövőbe-t tetted az első helyre, nyilván deklarátad te melyik irányt preferálod. (Csak a saját blogom tematikájából is, legalább a Mephisto-t beleírhattad volna, végül is Oscar-díjas film.) Kubrick fan vagyok, szóval azért van pozitívuma is a listának és a első 10 találobb, mint a második 10 volt.

Magyar Filmörökség 2014.08.14. 08:03:03

Kár, hogy csak Amerikára koncentrálsz (tudom Cinema Paradiso), azon belül is csak a blockbusterekek, pedig pont ez az évtized volt, ahol kettévált a filmipar és a filmművészet. Azzal, hogy a Vissza a jövőbe-t tetted az első helyre, nyilván deklaráltad te melyik irányt preferálod. (Csak a saját blogom tematikájából is, legalább a Mephisto-t beleírhattad volna, végül is Oscar-díjas film.)

A nép fia 2014.08.14. 08:03:43

@doggfather: Nem gondoltam volna, hogy ezt teszik az első helyre, de igazából én is oda tenném. :-) Az elmúlt 30 év TOP10-ében is benne lenne nálam.

A Cinema Paradiso-t nem láttam. Pótolom, amint lehetőségem lesz rá. :)

dln449 2014.08.14. 08:07:07

A filmcímeknek utánanézhetett volna a szerző, helyesen: "Az elveszett frigyláda fosztogatói", "A bolygó neve: Halál".

muhi 2014.08.14. 08:36:07

@dln449: na meg a magyar helyesírás szabályainak.

@Magyar Filmörökség: amikor Zemeckis filmművészetet tanult az USC-n, felvetődött benne a kérdés, hogy miért gerjed mindenki a francia újhullámra, ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, ami a dolguk: szórakoztatni. Ebből a hozzáállásból született a Vissza a jövőbe-trilógia, a Jól áll neki a halál, a Forrest Gump, stb.

Szerintem elég érthető.

Drago Brutic 2014.08.14. 08:39:48

Végre egy normálisan összeállított lista. A tételekről lehet vitatkozni, kicsit amerikás, de legalább nem primitív. A Kék Bársony the best forever!

Mortanius 2014.08.14. 08:45:13

Nem rossz lista. Nálam még menne a top 20-ba: Aki legyőzte Al Caponét, Angyalszív, The thing.

Magyar Filmörökség 2014.08.14. 08:58:44

@muhi: Pont erről beszélek: a 80-as években vált ketté a filmipar és filművészet. Amúgy kinek a pap, kinek a papné, nekem a "Négyszáz csapás" vagy a "Lőj a zongoristára!" legalább olyan szórakoztató (sőt!), mint ez a bugyuta Vissza a jövőbe. A tizenéves énem kedvenc filmje volt, ma mégnezve nem igazán találom szórakoztatónak. Ezek a listák mind szubjektívek, mindenesetre nem csak az amerikai filmgyártás létezik, létezett a 80-as években. Ha valaki egy Zemeckis filmet választ kedvencnek, az nyilván egy kinyilatkoztatás, ezért nem értem a Kubrick filmeket itt. Én is írok filmekről, de mindig odaírom: szubjektív a sorrend, ez nem a Top 20 filmje a 80-as éveknek.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.14. 09:26:28

@Magyar Filmörökség:
ont ez az évtized volt, ahol kettévált a filmipar és a filmművészet. "

akkor gond, ha neked van a releváns területen végzettséged. na az gáz.
egyébként négyszász csapás meg a lőj a zongoristára hogy kerülnek ide???

mindenesetre a szubjektívon túl azért külön lehetne venni az angol nyelvű és a más nyelvű filmeket, ha mondjuk valaki jobbára csak az előbbieket ismeri, akkor mondjuk a "legjobb angol nyelvű filmek" listája+ pár egyéb cím

ledo76 2014.08.14. 09:29:17

80 még a hetvenes évek különösen, hogy általában a bemutatás éve előtt forgatják a filmet, amúgy nem rossz lista, de én az ilyen szubjektív listákat nem szeretem, szerintem értelmetlen.

thedirector 2014.08.14. 09:36:47

@Hefe: jól látod

@Behajtó70: ez is no komment, te bajod

@Bicepsz Elek: a legjobb 15-ben benne van

@L.A.M: produceri, a rendezőivel sincs bajom, de amaz feszesebb

@satie: Tornatore szinte mindig jó. :) Én imádom a filmjeit

@Leone_510: na.. azért... :)

@Magyar Filmörökség: Kubricknak örülök, hogy szereted, nekem is személyes kedvenceim egyike. Igen, tényleg inkább közönségfilmes, de én egyáltalán nem vagyok az, viszont itt meghatározó alkotásokról, fontos, nézők által is imádott filmekről is meg kell emlékezni. Igyekeztem azért betenni fincsiségeket is volt itt Radírfej, Blue Velvet, Narancs, Cinema, amik azért nem annyira mainstream filmek, illetve ha random megkérdezel 50 embert, nem biztos, hogy túlnyomó részt ismerik ezeket, persze mindig lehet még inkább elmenni a "köldöknézegetős" filmek irányába, azonban azt a végletet sem preferálom.

@Drago Brutic: köszönöm :)

@Mortanius: Igen, mint leírtam sajnos nem fér mindenki a tűz közelébe. A végén már a szűk lista is bőven 30 fölött volt (és a későbbi évtizedekben csak nehezebb lett). Műhelytitok: A Dolog és az Al Capone is az utolsók között hullott ki.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.14. 09:39:33

többektől hallotam (a legismertebb eszembe jutó nevek most soderbergh meg allen) hogy a 80-as évek amerikai filmművészetéről igen lekicsinylően beszéltek, sok említésre méltót nem találtak.
hozzátennék egyet:
mazursky: enemies-a love story (ellenségek, nálunk azt hiszem nem érhető el dvd-n, mert hát miért is lenne)

thedirector 2014.08.14. 09:42:02

@Magyar Filmörökség: Túlbonyolítod ezt ezt a közönség vs szerzői film témát. A 400 csapás az egyik kedvenc filmem például, mégis nézek könnyebb, szórakoztató filmeket is. A vissza a jövőbét nem azért tettem a listára, mert ezzel kinyilatkoztatom, hogy az amerikai "limonádé" filmgyártásban hiszek. Én a magam részéről az európai filmeket sokkal előrébb tartom, de itt most nem erről szól az összeállítás. Hol van megírva, hogy attól, hogy szeretem Zemeckis, Scott vagy Spielberg filmjeit és elismerem azoknak kvalitásait, nem lehetek oda David Lynchért, Kusturicáért, Peter Greenawayért, a Coenekért, Truffaut-ért, Kaurismäkiért, Haneke-ért stb..? Szerintem sehol.

@goodjohnwin: az utóbbira nem reagálnék, a szaprodosáról meg annyit, hogy 4. éve vagyunk itt, tehát nem éppen mi vagyunk az "újfiúk".

@dln449: javítottam, köszönöm

Magyar Filmörökség 2014.08.14. 09:51:25

@Deepblue Noir: Úgy kerül ide, hogy valaki szóbahozta a francia újhullámot. Ami csak azok szerint nem közönségbarát akik a hollywoodi stíluson nőttek fel. Ez a 80-as években indult, amikor a multiplex-ekkel együtt kialakult a filmipar. Ha valamennyire ismered a 70-es években készült amerikai filmeket, ezt pontosan tudod. A komment többi részét nem értem.

Bérgyilkos Bohóc 2014.08.14. 09:57:16

Nicholson játéka pazar de a Ragyogás tényleg nagyon rossz film. Még úgy is, hogy nem ismerem az eredeti művet.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.14. 09:59:25

@Magyar Filmörökség:

Ami csak azok szerint nem közönségbarát akik a hollywoodi stíluson nőttek fel.
Ez a 80-as években indult, amikor a multiplex-ekkel együtt kialakult a filmipar.
Ha valamennyire ismered a 70-es években készült amerikai filmeket, ezt pontosan tudod."

a fentebbi idézetben semmi sem stimmel, nem úgy van, ahogy állítod.

Magyar Filmörökség 2014.08.14. 10:07:05

@thedirector: Nem vontam kétségbe filmes ismereteidet és széleskörű tájékozottságodat, csak annyit írtam, ha én csinálnék egy ilyen listát, akkor nyilván az első helyre olyan film kerülne ami a kedvenc filmes elképzeléseimet testesíti meg. Ha írsz egy listát "Top 20 filmje a 1980-a éveknek", akkor mire gondoljak, igazából szerinted az "Arizonai ördögfióka" a legjobb, csak ideírtad a "Vissza a jövőbe"-t? Nem akarok vitatkozni, csak a véleményemet mondtam el. Nyilván én is minden filmet, amit lehet, megnézek (ha manapság néha a harmadánál, felénél abba is hagyom), de ha listát irok,odaírnám milyen preferenciák alapján teszem. Ez egy kicsit vegyes így nekem, de ez is csak egy szubjektív vélemény.

Átlagos Nevű 2014.08.14. 10:28:53

Nálam a mindenképpen benne van a top 20-ban, sorrendben:
Das Boot - A tengeralattjáró (nálam az acéllövedékkel egy szinten van)
Batman
A dolog (a bolygó neve halállal egy szinten)
Szellemirtók
Esőember

Az Acéllövedékkel maximálisan egyetértek, a Ragyogás, a Bolygó neve halál, az Indy, a Star Wars, meg a Vissza a jövőbe helye is a listán van.
Viszont a Sebhelyesarcút én kifejezetten nem szeretem, az első fél órát, meg a végső hentelést bírtam csak megnézni, a közepe (kövezzetek meg érte) nekem vállalhatatlan volt.
A Volt egyszer egy Amerika tetszett, de még egyszer nem hiszem, hogy megnézem.
A Cinema Paradisot meg a Kék bársonyt szégyenszemre nem láttam, ezeket pótolni fogom.
A második 10-hez meg továbbra is fenntartom, hogy Roger nyúl helyett Csupasz pisztoly :D

thedirector 2014.08.14. 10:38:55

@Átlagos Nevű: Én a Naked Gunban nem érzek akkora potenciált, noha imádom Nielsen filmjeit (az említettet is, csak nem annyira). A Das Boot-ot kivéve minden említett film szóba jött. Batmanen még a cikk posztolása előtt is gondolkoztam, de visszatáncoltam. Az esőembert túlzóan didaktikusnak érzem. Cinemat és a Velvetet pótold mihamarább, rendkívüli filmek. :)

@Magyar Filmörökség: Nem olyan egyszerű a képlet listák összerakásánál. Több, mindent számításba kell venni, mint írtam. És mint lista (ami nyilván, ahogy te is írtad szubjektív), ily módon sosem lesz megfelelő senkinek és mindig lesz más/jobb/odavalóbb. Ez már csak egy ilyen dolog. Nincs ezzel baj. Köszönöm, hogy írtál.

Magyar Filmörökség 2014.08.14. 10:39:44

@Átlagos Nevű: Igen, a Das Boot az mindenképpen idevaló lenne.

Magyar Filmörökség 2014.08.14. 10:51:37

@thedirector: Tényleg nem vitának szántam, ez mind jó film (talán csak a Vissza a jövő-be kakukktojás nekem és a 11-20. között elég sok, pl. a Rambo).

[zárójelben: a 70-es évekről készült listád viszont telitalálat volt, azokban a filmekben még érezhető, hogy a producerek még nem "heréltek ki" sok alkotást, mint a 80-as években (pl. a Blade Runner-t). A változás nekem legszembetűnőbb a Star Wars esetében, amíg az első rész a 70-es évek végén 100%-os, az 1983-as Jedi visszatér már egy gyerekmese lett.]

thedirector 2014.08.14. 11:00:14

@Magyar Filmörökség: Tudom, hogy nem vitáztál, én beszélgetni jobban szeretek egyébként is, főleg, ha filmekről van szó. :)

Köszönöm a 70-es évek-es dicséretet. Ott könnyebb dolgom volt valamivel, csak az első hárommal nem. A produceri dologban igazad van, SW pedig jó példa rá.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.14. 11:45:17

@Magyar Filmörökség:

mit kellene cáfolni? filmipar nem a 80-as években alakult ki, lévén az nem a multiplexeket jelenti. mind a blockbusterek régebbről valók, mind a konvencionális filmnyelv, mind a szórakoztató filmek. bizonyos változások a tömegfilmekben meg már a 90-es évekre tehetők.
a 70-es évek meg az új hollywood időszaka volt, sem korábban, sem később nem volt olyan, nem reprezentatív.
azt meg ne várd, hogy beírsz valamit, utána meg majd kisesszékben fogják cáfolgatni ingyen.

dln449 2014.08.14. 11:49:00

@thedirector: Még mindig ott van az Indiana Jones. Az első részben nincs benne a neve. De tökmindegy.

thedirector 2014.08.14. 11:50:11

@dln449: "Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark), más címén Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói, egy 1981-es amerikai kalandfilm Steven Spielberg rendezésében..."

Átlagos Nevű 2014.08.14. 11:52:54

@thedirector: A Csupasz pisztolyt alapból én sem tenném bele, mindössze a Roger nyúlra kerestem egy hasonló kaliberű alternatívát :)

Az Esőemberrel igazad van, pontosabban megkerülhetetlen film, meg kell nézni, de nem a legjobb 20 része.

Gondolkoztam a listázás alapelvein, hogy mi szerint lehet összeállítani egy ilyen filmes listát:
- Legtöbb díj, elismerés - ez bukó, attól hogy díjazzák, még nem jó;
- Legtöbben nézték meg, árbevétel, stb. - attól hogy sikerfilm, még nem szükségszerűen jó;
- Legtöbbször nézős - amit a legtöbb ember legalább 2x látott;
- Legmaradandóbb élmény - azok a filmek, amikre még évek múltán is visszagondolsz, pl, hányszor jut eszedbe egy év alatt, stb.;
- Legtöbbször idézett - mennyi filmes szállóigét köszönhetünk neki;
- Stílusteremtő - a legjobban befolyásolja a későbbi filmgyártást;
- Legjobban befolyásolja a kultúrát (pl a Star Wars, amire iparágak épültek.

Nektek mi a véleményetek, milyen elvek alapján érdemes nézni egy ilyen listát?

dln449 2014.08.14. 11:56:40

Wiki? Komolyan? IMDB vagy legfeljebb Port.hu.
Ennyi erővel a Kommandó is más néven Fantom Kommandó, bár ez a mai fiataloknak nem sokat mond.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.14. 12:00:39

@Magyar Filmörökség:

de ennek mi köze hozzád????
a filmnyelv már a tízes években kialakult.
hollywood is a század elején jött létre, a szórakoztató filmek meg a látványfilmek már a némafilmek idején megvoltak.
az első blockbuster a keresztapa vagy a cápa volt, ki így, ki úgy számítja, 70-es évek.
a filmek erőszakossága miatti hőbörgés a bárányok hallgatnak oscarja, meg persze a terminator 2 sikere után kezdődött el, ezután jöttek fokozatosan az egyre gagyisodó családi filmek bár a pg-13 mostanában újra brutális erőszakkal telítődik meg megjelenik a rengeteg műsötét műdráma vö. filmvilág blog legutóbbi posztjával.
ezek jobbára tények

Magyar Filmörökség 2014.08.14. 12:01:15

@dln449: Nem filmmel kapcsolatban linkeltem be, hanem a multiplexekkel kapcsolatban. Legalább megnézhetnéd mit kommentelsz.

dln449 2014.08.14. 12:11:17

@Magyar Filmörökség: Te meg megnézhetnéd, miről van szó. 4 hozzászólás óta próbálom elmagyarázni, hogy nincs Indiana Jones a film címében, erre direktor a wikiről kimásol 2 sort. Nem is értem, miért akarok segíteni.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.14. 12:23:15

@dln449:

magyarországon két címen is fut, mint kiderült. mondjuk eredetileg tényleg nem volt benne.

Magyar Filmörökség 2014.08.14. 12:23:39

@Deepblue Noir: Egyetlen állításom volt, hogy a multiplex mozik elterjedése alapvetően változtatta meg a filmgyártást, mert a kereskedelmi szempontok kerültek az első helyre. Az 1980-as évek volt a blockbusterek első évtizede, ez teljesen megváltoztatta a filmes és nézői kultúrát is (nem pozitív irányba). Főleg azért, mert egyre nagyobb célcsoportokat akartak elérni, mivel az eddig 1-2 helyett 5-15 termet kellett megtölteni nézővel és ezután ment a filmipar is. Itt vált nagyjából el a kereskedelmi és a művészi filmgyártás, Hollywood-ban elvétve finanszíroztak művészi törekvéseket ezután. Ez történt a 80-as években. Aláírom, hogy ennek előjelei már az 1970-es években meg voltak, és innen indul az amerikai független filmgyártás története is (a Sundance-t 1978-ban alapították). A többit amit írtál sajnos megint nem értem, hogy jön ide, úgyhogy én le is zártam itt.

Magyar Filmörökség 2014.08.14. 12:26:31

@dln449: Elnézést, ha nem jelzed kinek szánod a kommentedet, félreérthető. Én linkeltem a Wiki-ről. A film címe: Raiders of the Lost Ark, nincs benne Indiana Jones. :))

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.14. 12:28:20

@Magyar Filmörökség:

pont ez az évtized volt, ahol kettévált a filmipar és a filmművészet 80-as években vált ketté a filmipar és filművészet.
a francia újhullámot. Ami csak azok szerint nem közönségbarát akik a hollywoodi stíluson nőttek fel. Ez a 80-as években indult, amikor a multiplex-ekkel együtt kialakult a filmipar"

ezeket írtad és képtelen vagy felfogni, hogy ez nem így van, de minek néznél utána, minek is ismernél bármit, a lényeg hogy előállsz valamivel és összevissza beszélhetsz.
ilyenekkel van tele a net

980-as évek volt a blockbusterek első évtizede"

Before Jaws set box office records in the summer of 1975, successful films, such as Quo Vadis, The Ten Commandments, Gone With the Wind, and Ben-Hur, were called blockbusters based purely on the amount of money earned at the box office. Jaws is regarded as the first film of New Hollywood's "blockbuster era" with its current meaning, implying a film genre.[5] It also consolidated the "summer blockbuster" trend, through which major film studios and distributors planned their entire annual marketing strategy around a big release by July 4.[6]

ha már wikiről idézgetünk. szerencsétlen.

stand.by 2014.08.14. 12:38:45

Jók ezek a magánlisták, arra, hogy itt fröcsögjenek utána az emberek.

Ha nem közmegegyezésen alapul egy lista (pl. mozijegy lista, eladási lista, szavazatos (imdb)) akkor nem látom értelmét a sorbarendezésnek, elég lenne egy top 20-as sorrend nélkül. Persze ott is menne a "kimaradt ez meg az".

Sorrendes listát el tudok fogadni hozzáértő / elismert szakértőtől esetleg.

Persze ez egy blog ahova mindenki azt ír amit akar :)

thedirector 2014.08.14. 14:35:16

@stand.by: Az utolsó mondatod a kulcs. :)

@dln449: Felhívtam a hazai forgalmazót. Mind a két cím helyes, viszont kereskedelmi forgalomba az Indiana Jones és a... cím került. Nyugodj meg. Köszönöm az észrevételt azért.

@Átlagos Nevű: Ami ezekre jellemző, vagy többségében jellemző, azok nagy valószínűséggel igen.

aldo la classe 2014.08.14. 16:45:09

Jó kis lista, mindegyik mestermű a maga nemében

Globetrotter2014 2014.08.14. 17:22:46

Nem rossz lista de nem adja vissza hogy mennyrie jó korszak is volt igazán az az évtized...

Gábor Doffek 2014.08.14. 18:09:59

Nem kell szerintem filmekről írni, ha csak erre vagy képes. Ez az egész lista vagy egy szándékos buzzfeed szintű lájkvadász provokáció, vagy egy végtelenül alulművelt, szánalmasan gyermeteg ember műve. Én is a 70es években születtem, a vissza a jövőbe lenyűgözött, de felnőtt fejjel ha komolyan beszélünk 'jó' filmekről, akkor az amerikai szereplő / mondanivaló nélküli limonádé látványfilmek szóba sem kerülhetnek. Vagy lehet 2 listát csinálni, egyiken az összes Schwarzenegger filmmel, másikon Sergio Leone-val és az igazi jó filmekkel. Hogy ezzel a nyomorral meg címlapon lehet lenni, az meg egy külön szégyen, bár nem a tied...

thedirector 2014.08.14. 18:29:49

@Gábor Doffek: "Gábor Doffek 0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban." - megtisztelsz, hogy vetted a fáradtságot, hogy beregisztrálj, csak azért, hogy ide hányj egy ilyen nyilatkozatot.

Ezt az általános iskola wc-jében barátokkal cigizős hangnemet, tartsd meg az általános iskola wc-jében cigiző barátaidnak. :)

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.14. 23:16:38

a ragyogás egy szar film, csak manapság sokan beszopják, hogy kubrick mekkora zseni. technikai értelemben igen, amúgy meg rohadtul nem, csak sokan felháborodnak, ha ezt valaki kimondja.

Gábor Doffek 2014.08.14. 23:40:07

@thedirector:

Nem probléma, hogy egy általános iskolai wc-ben szokásos módon megsértődsz, ha valaki leszólja a cicis képedet, de sem sértőt, sem csúnyát nem írtam. Egyszerűen a véleményemet írtam le, ami roppant szimpla, és továbbra is tartom. Hm: ha blockbuster listát akartál írni, akkor nem rossz Marty McFly az élen, csak akkor vedd le a Ragyogást, mert a kettőt egy listára tenni a TE sorrendedben ritka kellemetlen bárki számára, aki valaha látott a Bogyó és Babócánál nagyobb súlyú mozit.

Ha pedig listát gyártasz, amit vitára dobsz fel, és minden harmadik filmhez odaírod, hogy nyugodtan tessék kommentekben vitatkozni, akkor ne sértődj már meg, ha valaki tényleg kommentál.

A filmekhez való alapvető hozzáállásodat pedig a Dühöngő Bikához írtak jellemzik a leginkább: rendezői, vágási, színészi játék, és néhány egyéb szempontból korszakalkotó (!!) filmet a tizensokadik helyre tettél, mert a főszereplő karaktere NEM ELÉG SZERETHETŐ! Gondolom a futballisták között is aszerint állítasz fel tudás-sorrendet, hogy kinek cuki a sérója.

Ismétlem. Nem probléma, hogy nem értesz a filmekhez, és filmes blogot írsz. Nem probléma, hogy A misszió című film nem is szerepel az első 20-ban. Almodovar, Bertolucci, Gilliam, gigantikus rendezők kimaradnak a pudingok miatt - semmi gond. (És filmek, mint a Bal lábam, Berlin felett az ég, Das Boot, Ran, Veszedelmes viszonyok, Asszonyok a teljes összeomlás szélén, te jó ég, ember...)

Neked itt nem megsértődni kell, mint amikor kicsúfoltak az általános iskolai xc-ben. Neked itt elnézést kellene kérni azoktól, akik veled ellentétben komolyan veszik a filmeket. És nem aszerint szeretik egyiket vagy másikat, hogy elég cuki-e a főszereplő.

thedirector 2014.08.15. 09:00:22

@Gábor Doffek: "egy végtelenül alulművelt, szánalmasan gyermeteg ember; ezzel a nyomorral meg címlapon lehet lenni" - milyen jogon írsz te egy idegennek ilyen hangnemben? Honnan ismersz? Mit képzelsz egyáltalán magadról, hogy le "szánalmasozol" egy embert? Egy lista miatt? Komolyan? 70-es születésű vagy és bedurciztál mert az ugyanazokat a deviáns köröket futó Almodovar filmje kimaradt? Szerinted nem ismerem Gilliam műveit? (az előző listán pl. rajta van). Szerinted egy Kék bársony vagy egy Cinema Paradiso limonádé? A Ragyogás túlértékelt? Gondold már át, hogy ki nem ért a filmekhez!

Nem mintha bármiféle magyarázattal tartoznék neked, de: A Dühöngő bika például azért került hátrébb, mert a bunyók rendezése egyszerűen béna. Aki látott élőben bokszot, vagy talán űzi (én bokszolok például), röhejesen gyermeteg és hiteltelen, ezeket egy hozzáértő szem azonnal kiszűri. Az alapállások, a mozgás, a védekező pózok. Mindnél kilóg a lóláb. A karakter szerethetősége (amit mint írtam nem én hoztam fel), pedig igenis áll. Ugyanis Jake karaktere egy eleve bukásra ítélt, egyáltalán nem komplex karakter (akivel így az azonosulás sem könnyű), aki így nem sok izgalmat tartogat, főleg ismerve Scorsese vesszőparipáját, hogy a főhős menthetetlenül elbukik, és ez az elbukás folyamata oly' messze áll pl. a Nagymenők, a Krisztus utolsó megkísértésétől vagy az Aviator főszereplőjétől, hogy csak na. Bizony technikailag és dramaturgiailag is véleményes a film.

Egyébként meg ha még igazad is lenne - bár nem tudom, elmondtam százszor, hogy ízlésen és érzésen vitázni kb annyi értelme van, mint Dunába vizet vinni - akkor is megválogathatnád a stílusod, mert szerintem sem én, sem a blogom nem ártott neked. Ha csak trollkodni jöttél ide, akkor meg jól laktál most. Az meg, hogy Tornatore és De Palma is van a listán, az csak azt mutatja, hogy vegyesen jó filmek voltak az évtizedben, legyen az művészi érték, vagy szórakoztatás vagy bármi.

mojoking77 2014.08.20. 23:53:02

@thedirector: Most olvastam csak el ezt a listat (maxima mea culpa), harom film hianyzik rola. Elso a Dolog Kurt Russellel (bar johetett volna a nagy zur kis kinaban is felolem, de mindegy, maradjunk komolyak..)
A masodik a Das Boot, rengetegen megenekeltek elottem, nem is feszegetem miert.
A harmadik pedig alapvetoen egy mese, egy anime, a Szentjanosbogarak sirja, amit kb 3 honapja neztem vegul meg, es ami olyan szinten taposott bele a padloba, hogy igazan meg azota sem sikerult teljesen magamhoz terni.. Ha mar a Roger nyul a pacbant beleraktad, akkor ennek szazszor inkabb ott lenne a helye, akarmilyen filmes top listan (a minden idok legszomorubb filje dijat meg valoszinuleg ugy vinne el, hogy senki meg csak meg sem tudna kozeliteni, az is biztos).
Szerintem...

thedirector 2014.08.21. 07:26:23

@mojoking77: A Dolgon nagyon gondolkoztam. 3-5 filmmel maradt a végén. A szentjános pusztán egyéni okok miatt (bár lényegében ez nagyjára ráhúzható) maradt ki.

Szijj Norbert 2014.11.05. 23:54:29

HOL MARAD A PROFI c FIlM!!!
süti beállítások módosítása