A 70-es évek 20 legjobb filmje II.rész TOP10
2014. augusztus 06. írta: thedirector

A 70-es évek 20 legjobb filmje II.rész TOP10

70-es évek 20 legjobb filmje I.rész Top20-19 (előzmény)
http://filmertek.blog.hu/2014/08/04/a_70-es_evek_20_legjobb_filmje_i_resz_20

 

10.

frenchconnection1.jpg

Francia kapcsolat (1971)
French Connection
Rendező: William Friedkin
Ha pusztán csak azt a bizonyos vonatos-autós üldözős jelenetet néznénk is bizton állíthatnám, hogy Friedkin etalont és örökké emlékezetes filmet alkotott, de még sikerült mellé az egyik legjobb krimi hivatkozási alapot is letennie. A film stílusa leutánozhatatlan, vagány, elegáns, zavart mégis végig szuggesztív. A hajthatatlan heroin vadász Gene Hackman sosem volt olyan jó, mint ebben a filmben. Nincs sallang, mellébeszélés, baromi éles társadalomkritika, sodró lendületű mélységeket is ábrázoló krimi. Tessék megnézni!

9.

chinatown_091pyxurz1.jpg

Kínai negyed (1974)
China Town
Rendező: Roman Polanski
Egy igazi noir utolsó bástyája, mely Polanski egyik legnagyobb alkotása. Nem hibátlan, de minden krimi elem megvan benne, amitől kötelező alkotások közé emeljük. Nicholson is bombaformában volt és ehhez a filmhez illik kötni az egyik legkeményebb önvallomás-párbeszédet. Elképesztő.

8.

qdTTCAt35taHlFeeKZwBXLuJ5z7.jpg

A nagy balhé (1973)
The Sting 1973
Rendező: George R. Hill
Minden idők egyik legjobb átverős mozija. Az a csavaros, végig kiszámíthatatlan állkoppantós alkotás, aminek a receptjéért olyan kult filmek, mint az Ocean’s Eleven, Banki meló, Közönséges bűnözők is csak könyörögnek. Emellett fantasztikus korrajz, díszlettervezésből pedig egyenesen referencia munka a 36-ban játszódó, mafia kirabolós, bosszúállós film.

7.

taxi-driver-13369-hd-wallpapers.jpg

A taxisofőr (1976)
Taxi Driver
Rendező: Martin Scorsese
Az örök vita, hogy melyik a legjobb Scorsese film…Én nem mondom, hogy a Taxisofőr az, dehogy az egyik legjobb az tuti, ráadásul karrierindító darab. A New York szennyét megvető, gondolkodó Robert DeNiro, mint taxis főszereplésével készült film egy Dosztojeszvkij adaptációnak is vehető. Baromi erős atmoszféra és borús kép az emberekről. A filmet megnézve már az sem kérdés, miért volt DeNiro az egyik legjobb színész a világon.

6.

jaws-poster1.jpg

A cápa (1975)
Jaws
Rendező: Steven Spielberg
Feltenném a kérdést, hogy van –e ember, aki nem erre a filmre gondol, amikor bemerészkedik a tengerbe. Egyszerűen hihetetlen, hogy ezt a remekművet már 40 éve készítették el. Igazi feszült, végig izgalmas horror, remek karakterekkel. Minden idők legfélelmetesebb zenéje megvan? Tödöpp-tödöpp-tödöp….fajin.

5.

alien-xenomorph.jpg

A nyolcadik utas a halál (1979)
Alien
Rendező: Ridley Scott
Egy ismerősöm, aki látta moziba, egyszerűen úgy jellemezte, hogy „összefostuk magunkat az árnyaktól”, ez több mindent is megmagyaráz, és a mai kitágított ingerű fiatalság nem fogja megérteni, miért is minden űrhideg-para scifi apukája ez a film. Vizuálisan, dramaturgiailag is brutálisan erős. Kitermelt egy igazi női harcos ikont és azt hiszem nem sokan köveznek meg érte, ha azt mondom, az egyik legzseniálisabb atmoszférájú scifi az Alien.

4.

Willard.jpg

Apokalipszis most! (1979)
Apocalypse Now!
Rendező: Francis Ford Coppola

A rendező úr igencsak ebben az időben volt ereje teljében, már ami a rendezést illeti. Hiszen pár év alatt letette az asztalra a Keresztapa trilógiát és a kor legjobb háborús drámáját. Pedig nincs a filmnek nagy titka. Van egy kijelölt cél, ami folyamatosan, megállíthatatlanul közeledik a tetőpont felé, amikor is végre megpillantjuk azt, akire vártunk 2,5 órát. Rendkívül nagy hatást képes gyakorolni az emberre. Brando meg zseni volt. Zseni volt, mert a zseniknek nem kellenek órák, hosszú jelenetek, hogy emlékezetesek maradjanak. A zseni akkor villan meg amikor kell, és úgy, ahogy kell.

3.

one-flew-over-the-cuckoos-nest.jpg

Száll a kakukk fészkére (1975)
One Flew Over The Cuckoos Nest
Rendező: Milos Forman
Annyira jó ez a film, hogy beszélni is kár róla, de azért csak tegyük meg. Adott egy, a maga nemében egyszerű történet, ami azonnal magával ragad. Szép, emberi, megható és olyan kérdéseket tesz fel, amit nem is tudtál, hogy fel lehet tenni és hol van még rá a válasz? Ez az a film, amiről egy, az a bizonyos jelenet, bármikor beugrik. Jack Nicholson egyszerűen zseniális, nincs rá jobb szó. Igazi remekmű, és az egyik  kérdés, amit fel tehetsz a film kapcsán az az, hogy „miért nincs több ilyen jó film?” Tényleg, miért nincs több ilyen jó film?

2.

vitomichael.jpg

A Keresztapa (1972)
The Godfather
Rendező: Francis F. Coppola
A film, amiben nem hangzik el egyetlen egyszer sem a mafia szó. A film, amelynek hatására szicíliai maffiózók kezdtek el utánozni szereplőket. A film, amelynek főtémáját mindenki ismeri. A film, amelyben Marlon Brando utánozhatatlan, megismételhetetlen, feledhetetlen. A film, amely nem pusztán egy alapmű, hanem egy mértanilag pontosan megkomponált, mozgóképre ültetett tabló.

1.

A Clockwork Orange.jpg

Mechanikus narancs (1971)
Clockwork Orange
Rendező: Stanley Kubrick
Kubrickot, én a legnagyobb rendezőnek tartom, mert nem pusztán egy kiváló érzékű, értelmes, és baromi bevállalós, sokrétű rendező volt, hanem, mert egy igazi látó is. Sokat tudott rendszerekről, társadalmakról és mindig egyetemes, örökérvényű tanulságokat fogalmazott kamera töltőtollával. Ez a film meg egyszerre borzaszt el, ejt rabul, mosolyogtat meg és csal könnyeket a szemedbe. Kubrick nem engedte ezt sem szinkronizálni. Soha nem is tudnák visszaadni azt a szlenget, ami ezt a filmet áthatja. Istenem, minden kockája aranyat ér! Ha csak egy vékony hajszállal is, de ezt tartom az évtized filmjének!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr786562517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.06. 14:07:15

ezzel a 10essel így ahogy van egyet is értek. :D

thedirector 2014.08.06. 14:48:41

@doggfather: Ennek örülök, de a másik résznél még adós vagy a Te sorrendeddel! :)

Kolléga 2014.08.06. 15:33:45

Jó kis lista. Tudom, hogy a Kínai negyedet sokra tartják én inkább a Hairt láttam volna szívesebbén a helyén.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2014.08.10. 21:24:59

A Mechanikus narancs nagyon erős film, de nem első, mint film. A Keresztapa filmként sokkal nagyobb alkotás. Szerintem.

thedirector 2014.08.11. 15:26:28

@Konrad: Nem volt könnyű választani, mind a kettő a maga nemében egy korszakos mestermű, de én egy nagyon nagyon vékony hajszállal jobbnak ítélem a Narancsot.

Booksi 2014.08.11. 16:48:15

Ezért sokan keresztre feszítenének, de ki kell mondjam, hogy az "Apokalipszis most", egy rendkívül hosszúra nyújtott dögunalmas borzalom.
Legalábbis számomra...

thedirector 2014.08.11. 19:38:22

@Booksi: hát ha nem épp olyan hangulatodban vagy, valóban könnyen azzá válhat, mi jókor, jó helyen találkoztunk.

Booksi 2014.08.11. 22:57:54

@thedirector: Nem szoktam könnyen feladni semmit. :)
Ennek is többször nekirugaszkodtam. Való igaz, hogy az első kettőnél kb 1 óra után mindig elaludtam, de akkor azt gondoltam, hogy fáradt vagyok.
Harmadszorra nagyon kipihentem és eltökélten álltam neki. Hát mit mondjak... lehet,hogy nekem volt más elképzelésem a filmről, de akkora csalódás volt, hogy azt nem lehet leírni.
Semmi nem jött át, a zenéje idegesített, irgalmatlanul hosszú volt. (rendezői változatot néztem)
Továbbra is ebben a témában nekem a Szakasz az etalon. Valami hasonlóra vártam, vágytam de egész mást kaptam. Több esélyt nem adok már neki.

Átlagos Nevű 2014.08.12. 14:17:28

Piszkos Harry, Mad Max, Brian élete, Pillangó, A tábornok nekem még befért volna (mondjuk inkább az első részbe, 11-20 közé). A Rockyt meg előrehoznám az első 10-be.

Booksi: az Apokalipszis mosttal részben egyetértek veled (a rendezői változatot néztem, tényleg bazi hosszú, a végére én is majdnem bealudtam), de azért van pár olyan jelenet benne (pl Kilgore ezredes jelenete), amit sosem fogok elfelejteni.

kirmoka 2014.08.15. 00:12:13

Nagyon jó kis lista, tetszik mindkettő,csupán annyi észrevételem lenne,hogy nagyon az amerikai filmekre fókuszál.Hiányolom azért Ingmar Bergman filmjeit, aztán ott van John Cassavetes,akinek a hetvenes évek maga volt a csoda az alkotásait tekintve, és azért Bunuelnek is volt a 70-es években nem kevés kiváló alkotása. Kicsit az egyensúly nagyon amerika felé billen, de ez persze nem kötözködés lenne. ;)

realman 2014.08.17. 18:39:19

És a Zabriskie Point? Kapásból az első helyen találná magát nálam ezek között.

Aszkéta 2014.08.19. 10:24:48

Ez egy jó kis szubjektív lista, 1-2 filmet még nem is láttam, de legalább tudom, miket nézek meg legközelebb. :)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.08.27. 11:40:23

"Kubrick nem engedte ezt sem szinkronizálni. Soha nem is tudnák visszaadni azt a szlenget, ami ezt a filmet áthatja."

??? Miért és a feliratban vissza tudják adni a szlenget????
süti beállítások módosítása