Ti kérdeztetek, én válaszolok! I.rész
2014. augusztus 04. írta: thedirector

Ti kérdeztetek, én válaszolok! I.rész

movie_questions_banner.jpg

Lassan 3 éve, hogy üzemel a blog és még keveset beszélgettünk kétoldalúan. Szemezgettem a 3 évnyi kommentből, fórumhozzászólásokból, e-mailekből, facebook üzenetekből. A kérdéseket próbáltam úgy összeválogatni, hogy körbejárjunk pár érdekes témát. Ha neked is lenne, akkor facen vagy lent a kommentekben írj!

Minek nyitottál még egy filmes oldalt?

Filmes blogot nyitottam, ami azért kissé különbözik a film oldaltól. Itt én a saját észrevételeim, gondolataimat nyilatkoztatom ki. Igaz, hogy a neten van sok másik blog is. Vannak nagyon komolyan működő, napi szinten blogoló egyén(ek). Viszont én úgy érzem, az internet elég nagy mindnyájunknak. Megférünk egymás mellett, ráadásul minket megkülönböztet a kereskedelmi közegtől, hogy nem kell eltaposnunk egymást az olvasókért. Valakinek X fogalmazásmódja tetszik, míg másnak Y-é. Választani lehet, de nem kell. Ez így van rendjén.

Miért írsz vissza kommentbe? mindenbe belekötnek

A komment egy nagyon hatásos csatorna arra, hogy véleményeket ütköztess és közben ide csábíts más olvasókat. Sokszor nem vitázok, de néha visszaírok, mert tisztelem az olvasóközönségemet. Egyébként meg egyáltalán nem zavarnak a pökhendi, gyűlölet irományok sem. Mindenkihez feltétlen tisztelettel és szeretettel állok, a gyűlölet nem bír a szeretettel.

Mi a kedvenc filmed?

Ezt már többen is kérdeztétek. Lesz hamarosan róla szó nyilvánosan is.

Te filmesként dolgozol?

Nem, sajnos nem. Volt lehetőségem két Tv-nél is elhelyezkedni, azonban akkor még nem végeztem a főiskolával. Filmszakos suliba jártam és részt vettem egy filmrendezői-írói mesterkurzuson is, úgyhogy én élvezem ezt a szegmensét a művészetnek.

Szinte látszik, hogy le akartad húzni a filmet!

Persze, igen. Azért ülök le 2 órára - az amúgy sem túl bő szabadidőmben - , hogy majd jól lefikázok egy filmet. Nem tagadom, ami rászolgál a fikára, az meg is kapja tőlem. Nem szoktam finomkodni azzal, amit nem jónak ítélek, de sosem ülök neki úgy egy filmnek, hogy direkt leszarozom. Ha viszont a film zömében rossz tulajdonságokkal rendelkezik, akkor azokra rávilágítok.

Hány éves vagy?

Ez magánéleti jellegű kérdés, aminek a bloghoz vajmi kevés köze van, de legyen elég annyi, hogy már statisztikánál a 25-30-as korosztályt kell X-elnem.

Filmeken kívül mit csinálsz? Érdekel valami más is?

Igen. A küzdősportok. Hobbi szintén csinálom én is. Nagyon szeretek zenét hallgatni, olvasni, szoktam játszani is, kirándulni. Teljesen átlagos, normális dolgokat. Nem vagyok droid. :)

Sokszor kitérsz a zenékre. A Singlesnél láttam, hogy ismered a Grunge-t. Ki a kedvenc előadód?

Ez olyan kérdés, amit lehetetlen megválaszolni. Azért, mert folyamatosan, életem minden periódusában mást szeretek. Inkább írok pár kedvenc lemezt, amiket sosem unok meg.

Alice In Chains - Dirt, Megadeth - Countdown to Extinction, Limp Bizkit - Chocolate Stafish, Foo Fighters - Echoes, Metallica - Ride The Lightning, Slayer - Season in the Abyss, Pantera - Far Beyond Driven, Iron Maiden - Seven Son, ilyesmi fémzenék.. :)

Értesz a forgatókönyvekhez? Tudsz segíteni? Könyvemből szeretnék írni, de nem tudom hogy kezdjek hozzá!

Írtam már, főleg technikai könyveket. Elsőnek javaslom, hogy nagyon légy tisztában a saját műveddel. Olvasd el könyvként, majd olvasd el úgy, mintha film lenne. Aztán lásd filmként is! Döntsd el, milyen elemét tartod fontosnak, mi az ami elhagyható. Találd meg a film gerincét. Bontsd jelenetekre, ez nagyon fontos. Írd le, hogy milyen plánozást képzelsz el az adott jelenethez, a párbeszédek hogyan zajlanának a való életben? Ha ott lennél 3. főként, akkor hogy lenne hitelesen előadva számodra? Gondolkozz a kameramozgásokon is. De mindenekelőtt, azt javaslom járd nagyon körbe a technikai részét, hiszen itt az utolsó hangig, beszédig mindent át kell már gondolni. De amit fontosnak tartok, írj és rajzolj! Mindent jegyzetelj le, mert azokhoz vissza tudsz nyúlni. Ha nem látod a jelenetet, akkor rajzold le skiccekben, hogy kb. milyen lenne. Fontos az írás, mert ha nem írsz, akkor sok lesz az esetlegesség a filmben, márpedig a filmkészítés tudatos szakma, tehát nagyon ismerned kell a könyved.

Mi lesz az év filmje (kieg:2014.03.19-ei kérdés)

Ezt így az Oscar után azonnal mondjam meg? :) Szerintem az Inherent Vice (Beépített hiba) Paul Thomas Andersontól.

Csomót beszélsz az Oscarról? Minek sz..d a f...zukat?

Ezt csak azért raktam be, mert jönnek ilyenek is. Beszélek róla, mert fontos filmes díj. Tisztában vagyok minden hibájával, elmaradottságával, politikai részrehajlásával, viszont nem érdekel. Egy évben egyszer érdemes megemlékezni a legjobb filmekről, amit a világ filmes központjában is annak tartanak. Tudom, hogy önsimogató dolog, hiszen az a közösség egymásról, magukról dönt, de akkor is van hangulata és én ezt értékelem.

Megtanítasz vágni?

Ne egy amatőr, hobbifilmestől akarj megtanulni vágni. Van egy csomó olcsó iskola, ha nem, akkor meg egy rakás oktatóvideó, ami ingyenes elérhető.

Sorozatokat nem nézel, hogy nem írsz róluk?

De nézek, elég sokat (Hannibal, Boardwalk Empire, Breaking Bad, Game of Thrones, True Detective), viszont nem látom át annyira a sorozatos színteret, mint a filmeset, így nem akarok okoskodni.

Borzasztó az oldal kinézete, miért nem kezdesz vele valamit?

Ez sajnos tényleg rákfenéje a dolgoknak, leginkább, mert nem értek hozzá és nincs időm sem rá.

Lesz új rovat?

Lesz. Méghozzá a héten indul.

Miért nem DiCaprio kapta meg a díjat? (kieg: Oscart) Szerinted sem érdemli meg?

Kicsit bulváros a kérdés, de azért essünk neki. De. Leo megérdemli. Megérdemelte volna az Aviátorért, megérdemelte volna Véres gyémántért, a Viharszigetért és a Djangoért is. A Wall Street farkasáért azonban nem. Nagyon jó alakítást nyújtott, de! Egy részt ő egy milliomos ember, aki egy milliomos embert formált meg. Tavaly Matthew McConaughey sokkalta jobban rászolgált a díjra. Leonak sok elbaltázott kampánya volt az Oscarért, nyilván lehet abban is valami, hogy irigyek rá, hogy a Titanicot nem felejtik el. De nem kell elfelejteni, még csak a 40-es éveit tapossa, és nála sokkal nagyobb színészek is csak később kapták meg a díjat. Még Matthew-ra visszatérve, egy nagyon erős karrier reformot vitt véghez az elmúlt években, és több, kisebb nevű rendező filmjében nyújtott maradandót, illetve a True Detectiveje is pont jókor jött az Oscar idejére. DiCaprionak le kell válnia Scorseseről, mert az Akadémia nem rajong az öregért. Jó példa arra, hogy egy olyan filmjéért kapott Oscart, ami remake, holott előtte egy rakás jó, önálló filmet alkotott. Pont ilyen lett volna, ha Caprio megkapja idén. Annyi jó szerep után, kissé méltatlan lett volna egy drogos playboyért kapni Oscart. Eljön az ő ideje is, csak ki kell várnia.

a kérédések első fele tehát napvilágot látott. Ha van nektek is tegyétek fel itt, vagy facebookon:

https://www.facebook.com/filmertek

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr516572201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.06. 14:49:11

az oldaltörés egy egy posztnál könnyebben olvashatóvá tenné a blogot. Csak egy jó tanács.

thedirector 2014.08.11. 12:42:29

@doggfather: köszönöm, hétvégén ráfekszek egy kedves segítővel az egész oldalra és kap egy kis ráncfelvarrást is.
süti beállítások módosítása