Ezzel ne büntesd a gyereked
2014. május 30. írta: thedirector

Ezzel ne büntesd a gyereked

A mogyoró meló

The Nut Job

2013

the-nut-job-poster03.jpg

Nehéz helyzetben vannak az animációs filmeket készíteni akaró stúdiók, mivel a Disney - Pixar - Dreamworks tengelyhatalmak ma már olyan (többé-kevésbé) magas minőséget képviselnek, amit egy kis stúdió nehezen, vagy egyáltalán nem tud megközelíteni. Én jelenleg két lehetőséget látok az ilyen gyártóknak, amivel odakerülhetnek a legjobbak közé: 1. Rendkívüli animációs technika, kifogástalan tálalása. 2. Emlékezetes és élvezetes történet, karakterek, világ. Nem nehéz kitalálni, hogy előbbiben szinte lehetetlen jobbat alkotni, mivel a felsorolt cégek jelenleg magasan a legjobbak ezen a téren (is). Marad tehát, hogy kis/kevesebb pénzből kell megoldani és remek sztorit, karaktereket kanyarintani a vászonra.

the-nut-job-26346-1920x1080.jpg

Büntetés az emberiségre nézve

Jó példa a 2005-ös Pirosszka és a...bla bla hosszú című mese, aminek az animációja ugyan finoman szólva is hanyag, viszont a története izgalmas volt, a poénjai ültek és a karakterei is roppant szórakoztatók voltak. A mogyoró-meló viszont minden létező elemében rossz! Adott egy mókus, Grimbusz aki nem hajlandó sorsközösséget vállalni a park többi kisállatával a téli élelem gyűjtésében. Mivel haragszanak rá, ezért néma egér barátjával (akit nagyon elmés módon elneveztek HAVER-nak) simliskedik. Grimbuszék egy balul elsült akció után véletlen kigyújtják az erdő nagy fáját, ezért kitagadják a mókust és a nagyvárosba üldözik. Véletlenül egy bankrabló banda otthonában húzzák meg magukat, ahol dugig van a kamra mindenféle finomsággal. A gond, hogy Grimbusz és a park lakói is igényt tartanak az elemózsiára.

tnj_q160_s0270_lgt.l_684ub1vw.jpg

Hol kezdjem? Ebben a mesében elképesztő mennyiségű történet és mini mellékszál üzemel. Ott van Grimbusz és a park nőstény mókusának kapcsolata. Ott van a főszereplőnk sértődöttsége a park lakóira. Csutak mosómedve (a park főnöke) viszontagságai és félelme. Haver patkány lelki törése. A bankrablók betörési akciója a szomszédos bankba. A börtönviselt vezérük és nőjének a viharos kapcsolata. Feltűnik 3 másik gonosz patkány is, valamint Andie mopsz szomorú előélete. Kizárt, hogy ennyi mindent lehetne 80 percben mesélni. Emiatt a sok apró mozaik miatt a film olyan, mintha epizódokból állna. Csapongunk ide-oda, és semmi, de semmi íve nincs a történetnek.

The-Nut-Job-post-9.jpg

Azonban a legkomolyabb gond nem ez, hanem az, hogy nem voltak képesek épkézláb karaktereket alkotni. Grimbusz olyan szinten faszkalap - már elnézést, hogy életemben elsőnek gondolkoztam el azon, hogy kikapcsolok egy mesét. Sértődékeny, önző, nagyképű, humortalan és még gonosz fejszerkezetű is. Tulajdonképpen elmondható, hogy ez a filmben végig így van. Ne várjunk jellemfejlődést. A készítők pedig totál leszarják, hogy ami a képernyőn zajlik, az milyen szinten káros. A film egy pontján még azt is megjátsszák, hogy az egyetlen barátját - Havert - elküldi a bús pi..be, lehordja a sárgaföldig. A kis patkány azonban kifejezi nem tetszését a kommunikáció irányába és Grimbusz otthagyja. A következő képkocka, hogy pakolja a mókus a mogyorókat a zsákjába és olyan boldog zene szól a háttérbe, hogy ha nem hallom nem hiszem el. Ilyenkor jellemzően a mókus arca elkomorodna, esetleg nyel egy nagyot, és ha már végképp egyedül tart tovább, akkor nem egy hedonista világnézetet illik közvetíteni egy Blinky Bill szerű kedves dallal megtámogatva, hanem egy olyan zenéi kíséretet, amin a gyerek érzi, hogy amit az azonosulási célt szolgáló mókus elkövetett, az rossz vagyis nem példaértékű.

nut-job2.jpg

A többi karakter pedig olyan szinten aljas és sztereotip, hogy szégyellem magam a készítők helyett. A nagydarab, kopasz bankrablónak persze több füle van mint IQ-ja, mert hát kopasz. A gengszterfőnök nadrágtartóban és gengszterkalapban közlekedik, jellegzetes olasz kinézettel. A nője pedig mi más lehet, mint egy buta, bögyös-faros femme fatale. Egyébként összeloptak mindent, amit összelehetett: Haver egy az egyben a L'ecsóból van. A madárka Angry Birds, a többiek pedig hajaznak az Over The Hedge állatkáira. Kínos és zavarba ejtő volt az a jelenet, amikor az állatok Gangnam táncot adnak elő a zenére. Persze kiderült, hogy ez Dél-koreai koprodukció, tehát ugye pénz beszél...

Összegzés: Én annyira mondanék valami jót erről a meséről. Ha, szar, akkor is megszoktam védeni azzal a meséket, hogy "de legalább a kicsiket tanítja és jól szórakoznak rajta", de ez a mese rossz, gonosz és semmit nem akar, csak, hogy kiszedjen pár rongyos bankót a néző zsebéből. Szomorú, hogy ezt az önző "adni nem adok, de kapni akarok" elvet követi a főszereplő is. Direkt nem írtam főhősnek. Azok a jellemvonások hiányoznak.

Értékelés: 2,5/10

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr66236354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

filmgru (törölt) 2014.05.31. 09:47:51

Na ja itt kezdődik a fikázás tudománya na te internetzseni ha ekkor arc vagy és így tudsz rajzolni valamint felvinni a gépre CSINÁLJ JOBBAT

thedirector 2014.05.31. 12:09:32

Attól, hogy tudok vagy nem tudok, attól ez a film még rossz marad. Légy szíves ne ezzel a 10 éves vérpistike jellegű "csinálj, jobbat, ha tudsz" óvódás szintű sértődött kommenttel próbálj meg támadni.

Örülök, ha neked tetszik, nézd meg sokszor!

2014.05.31. 13:20:47

Neked amúgy van gyereked? Mert van olyan ám, hogy ami egy felnőtt(szerű)nek nem jön be, az egy gyereknek tetszik. Az én kisfiam például nagyon szereti ezt a mesét, mellesleg szerintem sem rossz. Légy szíves, és ne úgy add elő a magánvéleményedet, mint egy kinyilatkoztatást, mert nem a te ízlésed a mérvadó. Menj, és pontozz az IMDB- n, a sok hülye úgyis onnan dönti el, hogy mi jó és mi nem.
Igazából remélem, hogy nincs gyereked, mert ha örökíted a fenenagy egódat, megint zuhan az átlag IQ a világon, pedig már eddig is szar a helyzet...

thedirector 2014.05.31. 15:02:49

@mejicano: Ismételni tudom magam, olyan tényektől, hogy én rendezek-e mesét vagy van e gyerekem ez a mese egy fokkal sem lesz jobb. Nem érdekel az imdb. Közel nem arról van szó, hogy a nekem nem tetszik. Ha már mindenképpen személyeskedős hangvételbe akar átmenni a történet, a helyi mozi vezetője történetesen segített, amikor moziüzemeltetést tanultam. Ő, mondta, hogy amikor az óvodás, és ált. iskolás csoportoknak felkínálnak ilyen lehetőségeket, hogy ingyen nézzenek meg meséket (pl. emellett a Hopp című förmedvény volt ilyen), a gyerekek mindennel foglalkoztak csak azzal nem, hogy a vásznat nézzék. Pedig nekik egy mozi felér egy csodával. Nem az itt a baj, hogy mese, meg gyereknek igen, felnőttnek, nem, hanem az, hogy ez alapjaiban egy rosszul épített mese, ami nem tudott célközönséget pozícionálni. Emellett számos sebből vérzik, de ha elolvastad az "egoista, vélemény kinyilatkoztatásomat", akkor rájönnél.

...és még egy személyes: Nagy rajongója vagyok a meséknek. Gyermekkori átszellemüléssel függeszkedem ma is az Egy bogár életén, a Némó nyomábanon, vagy az Oroszlánkirályon. Úgyhogy, felesleges találgatásokkal, meg fantazmagóriákkal vádolni. Amúgy sem hat meg.

A nép fia 2014.05.31. 18:33:53

@thedirector: Én Veled vagyok.
Vannak rossz, béna, gagyi mesék, el kell fogadni, el kell ismerni, fel kell ismerni.

Lucía Pérez Romero de Rivera Pacheco 2014.05.31. 18:53:55

Szerintem is rossz volt, pedig én imádom az animációs filmeket. Még jó, hogy nem fizettem érte...

filmgru (törölt) 2014.05.31. 19:53:24

@mejicano: köszönöm a remek kommentet ahogy írtad imdb alapján ítélkezik a sok netzseni de csak az f(acebook) betűig jutott

rezorcil 2014.05.31. 21:42:41

@thedirector: Hát, ha szerinted ezek a legjobb mesék a világon, akkor mégsem lehetsz valami nagy meserajongó, vagy csak nem voltál hajlandó a születésed előtti mesékből is megnézni néhányat ...

thedirector 2014.06.01. 12:49:17

@rezorcil: Az,hogy ezeket hoztam fel, nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenceim. Azért írtam ezeket, mert ezek a széles körben ismertebbek. Másrészt meg, ha írok olyat, amit kevesebben ismernek/láttak filmsznobként vagyok megbélyegezve, szóval én akármit írok, seggbe vagyok rúgva. Ilyen ez a "szakma" hozzá vagyok szokva. :D
süti beállítások módosítása