[Klasszikus Film] Az őrület határán
2014. április 14. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Az őrület határán

Az őrület határán

The Thin Red Line

1998

1302550.jpg

Terrence Malick az egyik legjobb képköltő mágus a filmiparban. Igaz, hogy nem a legtermékenyebb (bár mostanság már dolgozik rendesen, csak épp a filmek nem sikerülnek olyan jóra), de megéri várni az alkotásait. Az őrület határán az egyik legjobb filmje, és a 90-es évek legjobb háborús mozija.

A háború elvette az eszüket

Igaz, nagy szavak. A film egy évben a Ryan közlegény megmentése-vel együtt jött ki, de ez a mű, ami a háborús filmeket kiemeli, a már ezerszer bejáratott sablonok közül. Sajnálatos dolog, hogy Spielberg túlértékelt háborús drámája elhomályosította Malick filmjét, a kevésbé amerikai melldöngetése miatt. A történet egyszerű: az amerikai hadi erő megérkezik a II.vh idején a Guadalcanalra, hogy legyőzzék a japánokat, és a kulcsfontosságú szigetet elfoglalják. A rengeteg ideig harcoló, nyomás alatt teljesítő katonák pedig szépen lassan elkezdenek bekattanni. Kubrick Acéllövedéke mellett, talán ez a film mutatja be legjobban, milyen, mikor az ember lelkét felőrli a gyilkolás, és a háború. Malick a háború témáját is csak háttérként használja, hogy elmélkedjen. Hans Zimmer bivalyerős zenéje és John Toll álomszerűen gyönyörű képei tökéletesen illeszkednek ebbe a földöntúli gondolkodásba. A szép tájképek és a harcok (amik bravúrosan és sok egyedi kameraállásból lettek felvéve), illetve az ölés és a szerelem tökéletes ellentét alkot, bemutatván az egésznek az értelmetlenségét.

thin-red-2.jpeg

Amiért szerethető és számomra rokonszenves film, az az, hogy itt nincs rossz és jó, nem fényezi Amerikát és nem mocskolja be a japánokat. Ebben a filmben hiába keresed a csillagos lobogót, a hősi zenét, a mártír katonákat. Nincsenek meg a háborús filmek kötelező kliséi. Malick filmjében nincs egyik vagy másik oldal, csak az ember van, a maga pusztító, hús-vér valójában. A színész válogatottban is igazi csemegéket és természetesen (mivel kiváltság a mester filmjében szerepelni) sztárok tömkelegét láthatjuk. Itt van a főbb szerepekben: Nick Nolte (aki egyébként zseniális), John Cusack, Jim Caviezel, de apróbb szerepekben feltűnik Jared Leto, Woody Harrelson, George Clooney, John Travolta és Sean Penn is. Kiemelni egyedül Nolte-t lehet, mivel ő kapta a kapásból legőrültebb, félelmet és veszteséget nem ismerő parancsnokot. Nem a legjobb, csak a legharsányabb, ezért marad emlékezetes. A többiek egyenletesen, szép, ízléses alakítást nyújtanak. Igaz, eredetileg hat óra hosszú alkotást, sikerült három órára lerövidíteni, de aki nem jó hangulatban ugrik neki, az nagyon fogja unni, noha, én egy percig nem éreztem vontatottnak.

Összegzés: Kissé nyomasztó, nagyon hangulatfüggő, de csodaszép film arról, hogy törik meg az ember. Zseniális képek, zene, színészgárda, egy profi rendező és már kész is a celluloidra ültetett líra, a képes költészet.

Értékelés: 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr775888861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rio.pete 2014.04.14. 15:28:42

A kedvenc háborús regényemből készüt kedvenc háborús filmem. A regény és a film tökéletesen kiegészíti egymást, iszonyat mélységet ad a karaktereknek. A film sajnos pl. nem tudja átadni Welsh (Sean Penn) iszonyatosan cinikus hozzáállását, számomra ő volt a regény igazi főszereplője.

Thoras 2014.04.14. 15:39:28

Zseniális, nagyon alulértékelt, és sajnos alig ismert film.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.04.14. 15:44:41

jobb mint a jöjj és lásd?

csak költői kérdés volt

thedirector 2014.04.14. 15:45:14

Nem olvastam még a regényt, de nagyon régóta szeretném. Tényleg zseniális. Aki teheti, nézze meg!

Papp Sanyi 2014.04.14. 16:11:50

Hibátlan alkotás. Gyönyörű helyeken játszódik.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2014.04.14. 16:37:09

Örülök, hogy valaki végre elővette a filmet, tényleg nagyon alulértékelt, pedig van benne kraft rendesen. A magyar szinkronja is nagyon jól sikerült, imádom a kontrasztot az álmatag hangú monológok és a harci jelenetek között, ad egy sajátos ritmust a filmnek. Hiába 3 óra, érdemes végigülni, én már legalább háromszor láttam, és még mindig nem unom.

thedirector 2014.04.14. 16:38:42

Én pedig örülök, mert egyöntetűen tetszik ezek szerint sokaknak a film, ez is mutatja, hogy érdemes tenni vele egy próbát!

Kelly és a szexi dög 2014.04.14. 17:06:28

John Travolta kimaradt a felsorolásból, ő is kapott egy cameo-t.

egyenes labirintus 2014.04.14. 17:09:37

Kitűnő film mély mondanivalóval, kiváló színészekkel és kiemelném a zseniális operatőri munkát. John Toll minimum oszkárt érdemelt volna, de csak jelölésig jutott, mint a film is.
A színészi felsorolásból kimaradt John Travolta, őt még azért megemlíteném az admirális szerepében, rövid de emlékezetes alakítás.
Remekül összefoglaltad!

thedirector 2014.04.14. 17:24:27

Beírtam Travoltát is. Köszönöm, hogy felhívtátok rá a figyelmem. A pozitív hozzászólásokat szintúgy!

iSten 2014.04.14. 17:42:45

még moziban láttam, hej de rég volt.
meg kéne néznem még egyszer, bár akkor ha jól emlékszem tetszett. a társaságból nem mindenkinek, de ez természetes. a zenéjét viszont nagyon sokszor hallgattam azóta is, nagyon szeretem.

TetraB 2014.04.14. 18:12:29

nekem is nagyon bejött. tisztára pszichedelikus alkotás.
nagyon jól dolgozik a kontrasztokkal, a természet és a pusztítás között.
Cavaziel hangján halljuk az ezeket erősítő kommentárokat.
és John Savege-t se felejtsük el a megőrült őrmester szerepében (Hair, szarvasvadász).
süti beállítások módosítása