Mielőtt meghaltam...
2014. január 19. írta: thedirector

Mielőtt meghaltam...

Mielőtt meghaltam

Dallas Buyers Club

2013

hr_Dallas_Buyers_Club_10.jpg

Néhány éve ugyan ki gondolta volna, hogy Matthew McConaughey lenyomhat olyan sztárokat, mint Tom Hanks, DiCaprio vagy C.Bale. Márpedig nagyon az a helyzet, hogy MM. az Oscar gála, férfi főszereplő díjának legfőbb esélyese. Igaz nem csak miatta lett jó film a DBC, de nagyon sokat köszönhet neki.

Mielőtt lefogytam

A film egy Ron Woodroof nevű (M.M) texasi villanyszerelő életéről szól, akiről kiderül, hogy AIDS-es. Közlik a férfival, hogy nagyjából 30 napja van hátra. Ron eleinte nem törődik vele és tipikus texasi macsóként mindenkit elküld az édes anyjába. Amikor valóban elkezd az egészségügyi állapota romlani, komolyan veszi a helyzetet és nem adja fel. Megpróbál alternatív, illegális módon gyógyszereket szerezni, gyógymódot találni. Annyira bejön a dolog, hogy igazi vezető lesz a férfi, és klubot alakít, AIDS-eknek. Ron hamar a gyógyszeripari cégek harcainak, és büntetőeljárási perek sokaságának kellős közepén találja magát, miközben hülyére keresi magát.

McConaughey.jpg

A történet nem kifejezetten nézőbaráti és kellemes, viszont a film hangulata nagyon eltalált. Nem lett egy melodráma, és nem is kellett, hogy utálatosként tüntesse fel főszereplőit Jean Marc Vallée. Amennyire bírál a rendező, pont annyira hagyatkozik a szánalomérzetünkre. Ron igazi texasi bunkó. Vedel, minden nőt megdug, mindenkit leoszt, rendszertelen és igénytelen. Csak pusztán ezért simán rá lehetne vágni, hogy "na, ezt kaptad barátom, így éltél". Ellenben Ronnak nagy szíve van, és minden tahósága ellenére szerethető fickó. Ehhez jön M.M zseniális játéka. Nem lehet nem beszélni róla, hogy ez az ember honnan küzdötte fel magát az elit ligába. Néhány éve még nem volt több, egy kockás hasú, atlétamodellnél, aki csak romkomokban vállalt, semmirevaló szerepeket. Viszont most sorozatban tolt le egy: Mud, Killer Joe, Wall Street farkasa hármast, és ezek után még rápakolt egy lapáttal a Mielőtt meghaltammal. Egyértelműen karrierje csúcspontja. Ha megkapja az Oscart, senkinek nem lehet egy rossz szava sem rá. Színvonalas, minden erőlködésmentes, vagány, és hátborzongatóan hiteles, ahogy játszik. Ahogy a nagyokhoz illő. Az meg külön minden dicséretet megér, hogy a film kedvéért ijesztően lefogyott. Több, mint 20 kilót. A másik beszédtémát Jared Leto transzfesztitává alakulása szolgáltatta, aki szintén  AIDS-est alakít, és segít beindítani a klubot Ronnak. Nem kevésbé tehetségtelen Ő sem, ugyanakkor eléggé kínzó volt a jelenléte a vásznon. Minden jel szerint márciusban ő is Oscar díjas színésznek mondhatja magát, amire valljuk be, már egy ideje rászolgált. Talán nem ezért a filmjéért, de a tavalyi mezőnyben simán vinni fogja a szobrot. A történetvezetése jó, letisztult, a mondanivalója közérthető. A karakterek fejlődése remekül nyomon követhető. Voltaképp ebben erős a film igazán. A színészvezetésben és a karakterek összetettségében. Talán egy picit ha rövidebbre vágják, és kevésbé kezdenek bele egy moralizálós gyógyszer multik kontra kisember igaza leckébe, akár kiváló is lehetett volna, így azonban csak szimplán jó és tisztes film.

Összegzés: A Mielőtt meghaltam nem rossz film. A története érdekes, a karakterei, de főleg a színészei remekelnek. A hangulata jó. Valamiért mégis hiányzik belőle egy kis fűszer. Talán a zenék fájó hiánya, talán az gyógyszeripari rész nem volt kellően megkapó, mégis azt mondom, hogy megéri megnézni, mert régen készült betegségről és élni akarásról ilyen erős atmoszférájú film.

Értékelés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr625770194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.21. 17:17:52

tényleg nem rossz film, de sajnos nem is igazán jó. :S

Ami mondjuk nem egészen volt világos, hogy egy egyszerű villanyszerelő hogy lett ilyen zseni egyik pillanatról a másikra?!

Ha előtte is volt esze akkor miért csak villanyt szerelt?!

thedirector 2014.01.21. 18:43:59

Nem lett igazán zseni, csak a mexikói doki tanácsaiból és a saját egészségi helyzetéből kombinált össze valamit. Másrészt az életvitele alapján tartott ott ahol, lehet szunnyadt benne több is.. :) (szubjektív)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.22. 10:23:33

@thedirector: nekem úgy tűnt az elején, hogy túl redneck a végére meg egyáltalán nem az.
süti beállítások módosítása