Mielőtt tönkre megy a kapcsolat
2014. január 12. írta: thedirector

Mielőtt tönkre megy a kapcsolat

Mielőtt éjfélt üt az óra

Before Midnight

2013

before_midnight_1.jpg

Páratlan az a filmek történetében, amit Richard Linklater művelt. 1995-ben elindította egymásra találásos filmjét Ethan Hawk-kal és Julie Delpyvel. Majd eltelt 9 év és főszereplőink újra egymásba botlottak. 2013-ban ismét bekapcsolódunk az életükbe.  A filmek közt eltelt idő, a film időt is jelöli, tehát kapunk egy szeletet a 20-as éveikből, mikor még mindketten egyedülálló, bolondos ifjak. Majd megismerjük a 30-as éveiben járó, érett, dolgozó, összetört szívű és az életben boldogulni próbáló kettőst. Az utolsó, közös etapjukban pedig  már a család egyben tartása a cél.

18év. 3 film.1 kapcsolat

Gyors egymásutánjában néztem meg a trilógiát. Azon gondolkoztam közben: nekem jobb-e, akinek nem kellett 18 évet várni, hogy megtudja, mi lesz Jesse és Celine sorsa, vagy annak, aki együtt nőtt fel a karakterekkel. Aki nem szeretett bele ebbe a trilógiába, annak javaslom, hogy sürgősen keresse fel Óz-t egy szívért. A párocska között ugyanis rendkívüli, érzékeny és hiteles kémia működik és ettől csodás a Mielőtt trilógia. Az izzadság és a görcs legapróbb jele sem érződik az Ethan Hawk – Julie Delpy pároson. Az új film sem tud többet, mint a régiek. A párocska intellektuális beszélgetése párkapcsolati dolgokról, végtelenbe nyújtott jelenetekben, festői környezetben. Bécs és Párizs után ezúttal egy görög falucskában sétálgat az immár szülőként funkcionáló Jesse és Celine. Sokat nem igen szeretnék elárulni a történetről, egyrészt, mert az továbbra sem igazán van. Csak beszélgetnek, vitatkoznak, bolondoznak, és közben bennünk jelenik meg a kapcsolatuk, értjük meg a problémáikat. Ettől szép ez a film, hogy nem kell direkt kimondani semmit. A Mielőtt éjfélt üt az óra nem áltat minket, nem ígér örökké tartó szerelmet, évek múltán is odabújós-átbeszélős vattacukros kapcsolatot. Biztos vagyok benne, hogy aki valaki mellett eltöltött már néhány évet, fel fogja ismerni Linklaterék gondolatmenetét.

before-midnight.jpg

Nyilván, aki szeretne valamilyen történetvezetést, az nem ezért a filmért rajong, de nem is mindenkinek készült. Azonban mindenképp megéri tenni vele egy próbát, mert ez a film is remekül sikerült. Ahogy nőttek fel hőseink, úgy komolyodtak a témák is. Nem a „valaha látlak-e viszont?” vagy a „hogy boldogulsz az életben?” jellegű kérdések fogalmazódnak meg, hanem a „mi lesz velünk?” szintűek. Az előző részek gyors, feszes játékideje kissé megnyúlt. Felmentünk 100 perc felé, ami igazából nem lenne rossz, csak az a baj, hogy a kirándulás egy bizonyos szakaszába a rokonok is bekapcsolódnak, így egyrészt odavész az az intim közeg, amit szerettünk volna végig kapni (a vacsorás jelenetre gondolok), másrészt érezhetően döcögnek itt a dialógusok.

Összegzés: Ami az eddigi részekben jó volt, az most is nagyon jó.  Jesse és Celine továbbra is A pár a vásznon. A beszélgetés témája aktuális és hiteles. Itt-ott becsúszik egy kis baki, illetve az első felvonás egyértelműen túlhúzott és kevésbé intim, de méltó darabja a trilógiának és ennél szebb és nagyvonalúbb lezárást azt gondolom nem kaphattunk volna. Hiányozni fogtok.

Értékelés: 8/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr635754104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JanDítě 2014.01.13. 18:24:50

én is nemrég néztem meg egymás után a három filmet.ismertem, tudtam az első két részről de mintha tudat alatt vártam volna a harmadikra.furcsa, magával ragadó, megindító végig le tudott kötni ami valamiért mostanában ritka ha egy filmet nézek.én azért bízom benne hogy lesz még folytatása.van még téma a kapcsolatok terén:)

mtomi · http://utolsoejjel.blog.hu 2014.01.14. 07:20:32

Nekem ez a harmadik jóval kevésbé tetszett, de azért teszek majd még vele egy próbát. Az első két részt évekkel ezelőtt láttam, és ami ott valóban hitelesen működött, számomra itt erőltetetté vált. A legegyszerűbb példa: míg a második részben is hihető volt, hogy másfél órában tudnak meg mindent egymásról (hiszen az eltelt időben nem találkoztak), itt teljesen hiteltelen, ami a kocsiban történik: sok év együttélés után csodálkoznak rá egymás szerelmi előéletére, stb. Mivel a nőnek beszédkényszere van, nem hihető, hogy ez a téma sok év alatt egyszer sem merült fel köztük. És innentől már nem igazán tudtam elhinni a következményeket sem. Ettől még a "mondanivaló" és a befejezés rendben van.

thedirector 2014.01.14. 08:25:07

Valóban szerethető és nekem is hasonlók jöttek elő, mint az utolsó kommentelőnél. De ugyanakkor annyiban megvédeném, hogy Celine karaktere szeret többször rápörögni ugyanazokra a dolgokra, így lehet most megint újra előjött. Ill. ha egy gond nem oldódik meg 100%-osan egy kapcsolatban az újra elő fog jönni. Engem az első társaságban töltött közeg jobban zavart.
süti beállítások módosítása