A világ egyik legöntörvényűbb filmje... Csajok szabadon
2013. június 28. írta: thedirector

A világ egyik legöntörvényűbb filmje... Csajok szabadon

Spring Breakers - Csajok szabadon


Spring Breakers
2013

bestspring-3_4_r536_c534.jpg
Project-X-es, Másnaposok sok részes, Képszakadásos fene tudja, menő partyzós tinifilm megtekintésére vállalkoztam, végül oda jutottam, hogy az év egyik legerősebb mozgóképes élményét élhettem át, egy olyan alkotótól, aki magasról...köp a filmkészítés szabályaira.

Szabadosan
Harmony Korine rendezőről ezen film alapján annyit már bizonyosan kiderítettem, hogy nagyon ért mesterségéhez, nevezetesen őrületesen jól tud rendezni. A Spring Breakers filmje olyan, mintha, egy közepesen eltalált tini-drámát, filmesítene meg Goddard egy kis Tarantinoval fűszerezve. Bár az elején a filmnek nagyon abba az irányba indultunk, hogy az álművészieskedés és "indie" filmek manírjai mögé bújó project-xet fogok látni, alul öltözött lányokkal a főszerepben, aztán nagyon hamar rá döbbentem, hogy még akkor sincs igazam, ha a film jelentős részében ciciket és elektronikus zenei taktusokra segget rázó lányokat látok, akiknek a tavaszi szüneti babazsúrok kokaintól és töménytelen szesztől, hedonista élvezetektől fűtött hangulatának átélése a leghőbb vágya. 4 fősulis lányka, a fent leírt "élvezetek"-be szeretne belekóstolni. Gyorsan kirabolnak egy boltot, megvan a pénz, család átverve és máris a party kellős közepén találják magukat. Ahogy kezdünk alámerülni az amerikai tinik félelmetes világ "nem" képében, kezdünk rájönni, hogy a film tanulsága nehezen átvehető és egyben egyértelmű is.

spring-breakers-555x358.jpg

Amikor a lányok - gyors névsor olvasás: Selen Gomez, Vaness Hudgens, Rachel Korine, Ashley Benson - bajba kerülnek és megmenti őket a kétes életű, raszta-gangszta figura - Alien - , jövünk rá igazán, hogy mit akar a rendező: Ezeknek a fiatal tizen x éves lányoknak semmi életcéljuk, jövőképük nincs nincs előttük perspektíva, a lelki világuk sekélyes, hazudnak rezzenéstelen arccal ("igen anya jól vagyok" , miközben kokaint szív a hasáról egy csapat fiú). Amit kínál nekik Alien (James Franco), az onnantól a biztos támpont, próbálnak megfelelni maguknak, egymásnak, a másikért, és voltaképpen senkiért és ettől lesz félelmetes a film. Ez a nevezzük idegi labilitás tesz annyit a filmhez, hogy soha ne tudjuk kiszámítani mi legyen. Korine rettentően ért a képalkotáshoz. Elképesztően kidolgozott a film képi világa, de még egy átlagos kép alkotására is igen nagy gondot fordít. Mint említettem Korine felrúgja a szabályokat. Igazi anarchista a film nyelvezete. Sokszor párhuzamosan látjuk a jövőbeni képeket, miközben gondolatokkal meséli azt el, úgy, hogy még nem történt meg. Sok helyen abszurd lesz a film, de a legnagyobb komolysággal előadva azt, ami szintén elbizonytalanít, elidegenít bennünket. Ezek a filmes sablonok felrúgása egyébként is imponálja a magam fajta filmes kockát, de aki ilyen ügyesen tekeri a dolgokat, az mindenképpen megérdemli az elismerést. James Franco nagyon jól teljesít a belül félénk, kívül kemény fémfogú raszta maffiózóként, és a lányok is ügyesek. Nagy bátorság kellett egy ilyen filmben szerepelni azt kell mondjam. A zenék dörögnek, party számok, és rap zenék keverednek Cliff Martinez szerzett zenéivel. Hibát persze találni. Néha túlszaladt az öntörvényűségben Korine, és túl van ragozva néhány jelenet. Igazából rövid a film, de könnyen elfárad az ember a sok apróság bogozásában és úgy voltam vele, hogy elég is volt a  játékidő meg nem is. Talán inkább néztem volna még Korine elképesztő képeit.

Összegzés: Pokolian erős atmoszférával rendelkező, igazi anarchista film, egy öntörvényű rendezőtől, aki egy X-edik bulifilm helyett csinált, egy olyat, ami bulifilm is de ez senkit nem fog érdekelni, hiszen csak asszisztál egy társadalom kritikával nyakon öntött drámához. Az aki Project X 2-t várna, max az  alul öltözött lányokban találja meg a számítását. Kőkemény film, annyi szent.

Értékelés: 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr565382646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása