Best of 2012! Az év legjobb mindene....
2013. január 26. írta: thedirector

Best of 2012! Az év legjobb mindene....

Évértékelő beszéd a lap alján :)
Csak a legjobb filmeknél van helyezés felállítva!
question-mark.jpg

A legemlékezetesebb jelenetek:

Az argo akció - Repülőgép jelenet
A sötét lovag felemelkedés - Bane vs Batman
Skyfall - Silva lőni tanítja Bondot
Kényszerleszállás - Landolás
Pi élete - Kitör a vihar

Legjobb filmzene:

dark knigt album.jpg
Hans Zimmer - The Dark Knight Rises

django album.jpg
Django Unchaind OST

moonrise album.jpg
Alexandre Desplat - Moonrise Kingdom

lesmis album.jpg
Les Misérables - OST

pi album.jpg
Mychael Danna - Life of Pi

Tobábbi remek filmzenék:
Howard Shore - The Hobit
Rock of Ages OST
Tom Tykwer - Cloud Atlas

Legjobb "rossz" karakterek:

bane.jpg
Tom Hardy - Bane (A sötét lovag: Felemelkedés)

raolo.jpg
Javier Bardem - Raoul Silva (Skyfall)

guy.jpg
Guy Pearce - Charlie Rakes (Lawless - A fékezhetetlen)

Legjobb akció jelenetek:

Bosszúállók - Csata a városban
Az erő krónikája - Harc és repkedés a belvárosban
A Hobbit - Kobold barlang
Csatahajó - Az idegenek megjelenése
Prometheus - Menekülés

Legjobb stúdió: 2012-ben nem volt egyértelmű a helyzet. A Disney (Buena Vista) a A Bosszúállókkal emberfeletti és mindent leköröző bevételre tett szert, de a John Carterrel például ugyanilyen páratlan zakót hajtottak végre. A Sony filmjei is jól teljesítettek, de minőségileg van mit kifogásolni (Kopasz Osztag, Men in Black 3). A Warner sikerfilmje a Batman volt, míg a Lionsgate is megmutatta, hogy számolni kell vele a közeljövőben (Hunger Games). A Universal legjobb filmje is a 9.helyre volt csak elég (Ted), míg a Paramount a 10.re, a Madagaszkár hárommal. A Fox ennél is rosszabb. Csak a 14. a Jégkorszak 4-gyel. Summázva a legjobb bevételt és legminőségibb filmeket főleg a két nagyágyú miatt (Batman, Hobbit) a Warner Bros-nak adjuk oda a címet.

Legjobb történetek:

Az argo akció
A messzi dél vadjai
Felhőatlasz
Holdfény királyság
Pi élete


Legjobb operatőri munka:

007 Skyfall
Holdfény királyság
Hobbit
Pi élete
Nyomorultak

Legjobb férfi színészek:

tomh.jpg
Tom Hardy (Dark Knight Rises, Lawless)

hugh.jpg
Hugh Jackman (Les Misérables)

sam rock.jpg
Sam Rockwell (Seven Psychopats)

ddlewis.jpg
Daniel Day-Lewis (Lincoln)

chrisw.jpg
Christoph Waltz (Django)

+ egyszerűen ennyi remek férfi alakítás nagyon rég volt, sajnos azonban néhányan nem jutottak fel a top 5-be, de azért egy megosztott hatodik helyet odaadunk Joseph Gordon Levittnek a Looperért, Leo Di Caprionak a Djangoért és Martin Freemannek a Hobbitért..


Legjobb női színészek:

jennifer-lawrence-hunger-games.jpg
Jennifer Lawrence (Hunger Games)

emmawats.jpg
Emma Watson (The Perks of Being Wallflower)

jessica.jpg
Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)

anneha.jpg
Anne Hathaway (Les Misérables)

emanuel.jpg
Emmanuelle Riva (Amour)

Legjobb rendezők
(1 mondatban, hogy miért)

bena.jpg
Ben Affleck - Argo
Feszült és izgalmas politikai krimit készített Affleck, amiben bebizonyítja, hogy jobb rendező, mint színész.

wes anderson.jpg
Wes Anderson - Moonrise Kingdom
Wes Anderson elméje kifogyhatatlan és megmutatta, hogy létezik a tökéletes mozi.

ang lee.jpg
Ang Lee - Life Of Pi
Mert Ang Lee tökéletesen prezentálja, hogy ízlésesen is lehet használni a giccset, komoly mondanivalóval egybekötve!

quentin.jpg
Quentin Tarantino - Django Unchained
Tarantino ismét egy kult filmet készített és ragaszkodik ahhoz, hogy karaktereket még mindig ő ír és irányt a legjobban a szakmában!

josswhe.jpg
Joss Whedon - The Avengers
Whedon érdeme, hogy Batman után egy másik képregényes film is felkerül a listánkra!

Legjobb animációs filmek:

Jégkorszak 4
Merida, a bátor
Paranorman

Legnagyobb csalódások:

Prometheus
Éjsötét árnyak
John Carter

Legkellemesebb csalódások:

Bosszúállók
Az utolsó műszak
Az erő krónikája

Top 3 legegyedibb film:

Felhőatlasz
Ház az erdő mélyén
A messzi dél vadjai

Legrosszabb filmek:

A szellemlovas 2
Kémes hármas
Alkonyat: Hajnalhasadás második rész
Kaptár: Megtorlás
Apa ég!


2012 legjobb filmjei:

Kicsit megijedtünk már, amikor november végén még olyan filmek voltak a 10-es listán, mint a Pókember, vagy a Jégkorszak 4. Aztán jött a szokásos december-januári hajtás és nagyjából 20-30 új filmet néztünk meg. Ezek közül már természetesen jöttek a magasabb pontok (pl november végéig bezáróan összesen két filmnek sikerült elérnie a bűvös 9-es pontot [Avengers és Argo], de szerencsére kaptuk sorra a magas pontszámú filmeket és január elejére már 8 vagy magasabb ponttal lehetett csak bejutni. Így olyan filmek szorultak le a listáról, mint a nagyon jó Perks of Being Wallflower, Robert Zemeckis új  - 12 év utáni első élőszereplős - filmje a Flight, Haneke Amourja vagy a Nyomorultak, hogy a Messzi dél vadjai hangulatbombáját ne is említsük. Szóval volt itt durvulás. Sajnálatos módon két 2012-es filmet nem tudtunk megtekinteni, így a The Master és a Silver Linings Playbook esetén kénytelenek leszünk a hazai forgalmazási dátumot figyelembe venni, így ők a best of 2013-as listára kerülhetnek fel majd. Összegezve, egy egészen kíváló évet zártunk. Nagy meglepetésekkel és bukásokkal. Pozitív és negatív megelepetésekkel, egészen elképesztő alakításokkal. Itt ki kell emelnünk és meg kell tapsolnunk Hugh Jackman énekesi oldalát (Les Misérables), a 85-éves Emanuelle Riva tehetségét (Amour), Bruce Willis alázatosságát (Moonrise Kingdom), és mindenkit aki a listán van. Soha rosszabb évet, de reméljük idén nem csak 4 filmnek adhatunk 9-es (azaz kíváló) pontot, hanem a top 10-be jutás alsó határa lesz. Gratulálunk mindenkinek aki a listára került!

10. A Hobbit: Váratlan utazás (The Hobbit: An Unexcpected Journey)

the-hobbit-poster.jpg
Nem olyan lebilincselő, nem olyan monumentális mint a fő trilógia. Számos hibával bír, azonban Peter Jacksonék még ebből a gyenge lábakon álló rövid történetből is kihozták azt a bámulatos teljesítményt, hogy jobb a film, mint a regény. A látvány továbbra is pazar, a zenék hibátlanok, a színészi gárda profi. Megtekintése kötelező minden Gyűrűk ura rajongónak és annak is ajánlom, akit az említett frencsájz komor hangulata taszított. Ez sokkal lazább film, mint a többi.

9. Skyfall

skyfall_poster_a_by_sahinduezguen-d4ezg8p.jpg
Bond új újra gondolása közel hibátlanra sikeredett. Érzelmi és adrenalin bomba lett a Skyfall. Minden színész és karakter kifogástalan. A zene, az operatőri munka rendben van. Vannak apró hiányosságai, de ezt a filmet mindenkinek ajánlom, akár szereti Bondot akár nem.

8. Az utolsó műszak (End of Watch)

end_of_watch_ver4_xxlg-494x500.jpg
Döbbenetesen hiteles, életszerű film a rendőri munkáról és tényleg arról, nem a szervezetről. Megmutatja mit kell két átlagos rendőrnek nap, mint nap átélni. Vannak apróbb hibái és a naturalista (talán túlságosan is) ábrázolás, kézi kamerás stílusban sokakat elriaszthat, de ettől független az év meglepetése a film.

7. Django elszabadul (Django Unchained)

django album.jpg
 Parádés színészi játékokkal, elképesztő dumákkal és hangulattal, kiszámítható történettel, remek zenei aláfestéssel tarkított, ultraerőszakos, tipikus Tarantino film. A Ponyvaregény trónja nem került veszélybe, viszont még így is, bőven remek film.

6.A sötét lovag : Felemelkedés (The Dark Knight Rises)

batman_1.jpg
Kevésbé jól sikerült darab, mint az előző, azonban nem is csoda, hiszen az közel tökéletes volt, és ebben a műfajban kétszer megcsinálni ezt lehetetlen, Nolan mégis közel került hozzá. Vannak hiányosságai, és helyenként hullámzó,azonban így is egy parádés film, amit mindenkinek látnia kell!

5. Felhőatlasz (Cloud Atlas)

cloud.jpg
Ha szeretnél egyszerre scifit, drámát, romantikát, akciót és egy kis angol humor látni, pazar látvánnyal, híres színészek, remek alakításával és gondolkodni is, akkor ez a Te filmed. Nehezen követhető szerkezete és cselekménye miatt. Hosszú is és azonnal büntet a film, ha elbambulsz. De ha figyelsz és észleled a felszín alatti jelek és utalások sokaságát, az év egyik legnagyobb filmes élménye lehet a Tiéd. Pár év múlva ugyanúgy klasszikus lesz, mint az alkotók többi filmje (Mátrix, V mint Vendetta). Követhetnék még páran azt a fajta kreatív és belevaló hozzáállást a könyvek megfilmesítésének. Ők megmutatták semmi sem lehetetlen. A filmiparban biztosan nem...

4. A bosszúállók (The Avengers)

avengers.jpg
Nagyon szkeptikus voltam a filmmel kapcsolatban anno. Sokan (nagyobb nevű rendezők) besültek már, mikor ennyi karaktert kellett a vásznon irányítani, de nem Joss Whedon. A szórakoztató látványfilmek új királya született meg. Érdemes megjegyezni ennek a 48 éves úriembernek a nevét. Fogunk még róla hallani, ha más nem a 2015-ös Avengers 2 kapcsán.

3. Az argó akció (Argo)

argo_iphone.jpg
Aki szerint a filmezés haszontalan élvezet és pénz hajhászat, az most nézzen magába és érezze át, hogy egy majdnem filmmel is emberi életeket lehet menteni. De mint minden filmben, itt is minden csak trükk és ámítás. Ami nem az az, hogy Ben Affleck végérvényesen a legnagyobb rendezők közé igyekszik befurakodni az intelligens filmjeivel. Ez is egy ilyen és bár nem újítja meg a műfaját, így is klasszikus darabbal van dolgunk és amit tud azt nagyon jól tudja. Ilyen filmekre lenne szükség. Reméljük a rendező úr következő alkotásával is átugorja azt a magas lécet, amit ezzel a filmjével állított maga elé. Szép munka!

2. Pi élete (Life of Pi)

CampE_LOP_B1_ONLINE.jpg
Hihetetlen bravúr Ang Lee-től, hogy így vászonra álmodta Yann Martel megfilmesíthetetlennek hitt könyvét. A látvány csillagos ötös (3D-t Scorsese és Cameron után Ő alkalmazza a legjobban), az elbeszélés és a történet csillagos ötös. A szereplők rendben vannak. A mondanivalót nem mindenki fogadja be talán vagy nem érti meg. Ettől függetlenül 2012 legnagyobb filmélménye. Reméljük a vének tanácsa is Oscarral jutalmazza!

1. Holdfény királyság (Moonrise Kingdom)

Moonrise-Kingdom.jpg
A film, aminek a kedvéért Bruce Willis öcsisapkát, E.Norton pedig térdzoknit húzott. Egy igazi mese, felnőttes gyerekekről, gyerekes felnőttekről. A film egészét nézve is hibátlan, sehol nem ad támadási felületet. Wes Anderson elméje kifogyhatatlan, aminek mi csak örülhetünk. Ez a 21.szd mozija. Ezért érdemes még bekapcsolni a lejátszón a Power gombot! Tanítani való!

 

Összegezve  a díjakat (az egyszerűség kedvéért csak a min. 2 díjat szerzőktől nézve)

2 díjas:
Az erő krónikája
Messzi dél vadjai
Utolsó műszak
Lawless - A fékezhetetlen

3 díjas:
Skyfall
Argo

4 díjas:
A sötét lovag: felemelkedés
Django elszabadul
Nyomorultak
Hobbit
A bosszúállók

5 díjas:
Holdfény királyság
Pi élete


Itt pedig egy ajándék: Ahogy tavaly is egy saját összeállítás a legjobb filmekről 3percben. Fogadjátok sok szeretettel:



A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr485045394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása