Spielberg megint giccses. A Lincoln kritika
2013. január 21. írta: thedirector

Spielberg megint giccses. A Lincoln kritika

Lincoln


2012

lincoln_daniel_day_lewis.jpg
Az már mindenkinek nyilvánvalóvá vált, hogy Steven Spielbergben a filmek iránti rajongás két személyisége lakozik: Az egyik a scifi/kaland kedvelő Spielberg, a másik a történelmi filmes/háborús Spielberg. Lehet vitatkozni, hogy melyik áll neki jobban, mind két személyiségre vannak jó és rossz példák is. A Lincoln inkább a jobbak közé sorolandó, azonban ez nem az ő érdeme most.

Most nem vámpírvadász
Mint anno írtuk, Spielberg, mára eljutott arra a pontra, hogy mindegy, hogy miről akar filmet készíteni, lesz rá pénze és ha néző nem is, a saját szórakoztatására akkor is elkészíti. A tavalyi - szerintünk -  közepesre-gyengére sikerült Hadak útján után, nem sokat teketóriázott és ezúttal az amerikai történelem legfontosabb elnökéről készített egy majd 3 órás giccsparádét. A Lincoln, az amerikai történelem szemszögéből igen fontos kort és eseményt idéz meg (ami európai gyomornak kicsit lehet máshogy hat): a rabszolgaság eltörlését. Lincoln azt gondolta, ha elő terjeszi a kibővített/módosított alkotmányt, és ezt sikerül megszavaztatni többségben, az végre lezárhatja a polgárháborút és új hajnalként békét, és egyetértést hoz a világra. Mind tudjuk, hogy még a 20.szd derekán is megkülönböztetett eljárásban részesültek a négerek, úgyhogy most koncentráljunk szigorúan erre az idő intervallumra. A Lincoln film legnagyobb bajai: A közel 3 órás játékidő alatt a fő konfliktus forrásra jutunk állandóan vissza. Mindig ugyanaz cirkulál végig: A rabszolgaságot eltörölni, a háborút lezárni. Erre azért van szükség (vagy azért érzett szükséget az író), mert, hogy a film gyakorlatilag folyamatosan zárt termekben játszódik és nem enged betekintést a háború borzalmaiba és a sorsok alakulásába, így muszáj sulykolni, hogy szükség van rá. Jobb lett volna ha látjuk. Na mindegy. Kifejezetten zavaró, hogy Lincoln állandóan 30 mondatos szónoklatokban reagál a legtriviálisabb kérdésekre is. Kérdezték pl az egyik szcénában tőle, hogy "Elküldjük a levelet elnök úr?" mire Ő: "Szerintetek jó időben születtünk?" majd belekezd Euklidész axiómáinak magyarázásába. Hosszú és unalmas is a film. Ami viszont jó az nagyjából 4 szóban elmondható: Daniel Day-Lewis alakítása! Neki tényleg csak megszületni kellett.. A hanghordozásában benne van a nyugalom és a megváltás ígérete, a béke szele, ráadásul kifogástalan Lincoln. Nagyon emberi és végig öröm nézni, ahogy alakít. Ha mást nem is, a legjobb színész Oscart nem sajnáljuk a filmtől. A többi téren sem alkotott maradandót a film. A szokásos hármas (John Williams zeneszerző, Janus Kaminsky operatőr, S.Spielberg) ezúttal kicsit vérszegényen dolgozott.
Tommy Lee Jonest kell még megemlíteni, aki szintén nagyon fontos, tőle szokatlan szerepben alakít hibátlanul.

Összegzés: Lassú és valljuk be unalmas, Oscar kompatibilis, giccsbe hajló, ameriakai szájízű film. Ami végülis nem baj, hiszen az ő első emberükről szól, csak nem mindenkinek egyenletesen érdekes. Mint film sem alkotott maradandót ezúttal Spielberg. A kritikai visszhang és dícséretek inkább Daniel Day Lewis és Tommy Lee Jones parádés alakításának szól, semmint a filmnek.

Értékelés: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr755031942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ggbuffon 2013.01.21. 23:58:02

Mintha a számból vetted volna ki a szót...

A végén már agyrém kerülgetett, akárhányszor csak elhangzott a "megkell szavazni a 13.alkotmánymódosítást", tipikusan súlykolva belénk ezt az agyrémet.

Én kb 3-szor aludtam be rajta mire végigvergődtem magam rajta, totálisan más megvalósítást vártam, ehelyett egy falak közé zárt, érdektelen párbeszédekkel zsúfolt maszlagot kaptam. Ráadásul én gyakran eltévedtem a szereplők között is (igaz valszeg azért mert ha elaludtam oda tekertem vissza mindig amire még emlékeztem, így viszont lehet vmi nem állt rendesen össze) h ki-kivel van meg mégis mit akar. Életem egyik legunalmasabb és legdühítőbb filmje a Szellemkutya után

Virt02 2013.01.22. 08:32:59

A helyes írásra kicsit lehetne fi gyelni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.22. 10:33:53

Spielberg egy mesélő, így a filmjei is csak mesék lehetnek, nem?

thedirector 2013.01.22. 16:28:20

Wes Anderson vagy a A.Payne vagy akár Coen tesók is mesélők, mégis folyamatosan magas szinten alkotnak évek óta.
süti beállítások módosítása