Megjött az év filmje? Az Argo akció kritikája
2012. november 24. írta: thedirector

Megjött az év filmje? Az Argo akció kritikája

Az Argo akció


Argo
2012

argo_iphone.jpg

Amikor Ben Affleck nagyon mélyre került halivúdban, már mindenki temette. Egy agyatlan, és reménytelen színész, egy beváltatlan ígéret, szépfiú és a többi...Nos jelentem: Ezek a fanyalgók tévedtek, a Hideg nyomon és a Tolvajok városa rendezése után, Mr. Affleck stílusosan az év egyik legjobb filmjét szállította, és bebizonyította, hogy nem csak remek színész, de nagyon kreatív gondolkodású és ügyes rendező is.

Egy argo margójára
1979-et írunk. A történet fő helyszíne Irán. A Sah Amerikába menekült, a felbőszített és kizsákmányolt tömeg pedig a fejét akarja, ezért megtámadják a teheráni USA nagykövetséget és túszul ejtik az ott dolgozó több mint 50 amerikai diplomatát. A követségről azonban a csodával határos módon 6 amerikai megszökött és sikerült elrejtőznie. Szomorúan kell azonban konstatálniuk, hogy a kimenekítésükre vajmi kevés esély van. Tony Mendez a CIA túszmentője azonban egy kockázatos tervvel áll elő. Filmesként menne ki, és mint a stáb tagjait hozná haza egy gyors teheráni forgatási helyszín vizsgálat álcájaként. A film egyébként megtörtént esetet dolgoz fel. Az Argo akció a 70-es évek végi, 80as évek elejei hosszú hajú, szarukeretes, bajszos klasszikus kém-krimi-thriller. Műfajában semmi kiugrót nem alkot, viszont olyan erős atmoszférát teremt, amit csak a legnagyobb alkotók tudnak és nincs mese: Affleck kétségkívül idetartozik. A Tolvajok városával már megmutatta, hogy ügyesen ért a hangulat teremtéshez, a szereplők irányításához. Ez itt hatványozottan igaz. A 6 túszt egyenként csak csak rövid időre tűnik fel és még csak nem is emlékezetesek mégis egy emberként szurkolunk nekik, amikor a felfegyverkezett őrök szúrós tekintetei közt lavíroznak. Ha már színészek, akkor meg kell említeni Afflecket saját magát, aki Mendezt játssza. Nagyon alázatosan alakítja az ellentmondást nem ismerő túszejtőt. Végig hideg fejjel és céltudatosan  játszik. Bryan Cranston (Breaking Bad sorozat) alakítja Tony főnökét. Furcsa volt őt is hajjal látni, de, hogy mekkora színészóriás azt már megmutatta a fent említett sorozatban. John Goodman pedig a filmes barátot alakítja, aki elrendezi, hogy a dolgok tényleg úgy nézzenek ki mintha filmesek lennének.

arkin_argo.jpg

Nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy egy igen veszélyes történelmi eseményt boncol a film - nem is beszélve az iráni helyzetről és a CIA-fehér ház közti bürokrata viszonyról - mégsem bírál vagy tolakodik. Vázlatosan és épp annyit enged megmutatni, ami ahhoz elegendő, hogy megértsük a film igazi mondanivalóját és átérezzük a helyzetet. Sőt szépen rá is vagyunk vezetve, egy kis narrációval, úgyhogy akik nem ismerik a történetet, azok sem csak úgy belecsöppennek a közepébe.  Külön plusz pont, hogy sokszor párhuzamosan látjuk, a mentés folyamatait és túszejtő csoport tevékenységét és együtt izgulhatunk, hogy vajon lebuknak-e? rájönnek-e, hogy hiányoznak az emberek és a többi. Bár kiszámítható a film és nem is hordoz magában sok újdonságot mégis tökélyre fejlesztett, sebészi pontosságú az egész. Végig izgalmas és lebilincselő. Meg kell említeni, hogy az egész képi világa tökéletesen visszaadja a 70-es évek végét. Ruhák, eszközök, filmek (Star Wars), autók és a többi. Rengetek kikacsintás a hasonló filmekre( Francia kapcsolat és a többi) .Ami kevésbé mondható el pozitívumként, hogy Alexandre Desplat most zenei téren nem alkotott annyira maradandót a szerzett zenével, sőt nekem személy szerint a licencelt zenék jobban bejöttek (Dire Straits pl). Valamint, a vége felé, lehetett volna kicsit több feszültség, de így is majdnem szétszakítja a vásznat, úgyhogy ez már tényleg csak szőrszál hasogatás.

Összegzés: Aki szerint a filmezés haszontalan élvezet és pénz hajhászat, az most nézzen magába és érezze át, hogy egy majdnem filmmel is emberi életeket lehet menteni. De mint minden filmben, itt is minden csak trükk és ámítás. Ami nem az az, hogy Ben Affleck végérvényesen a legnagyobb rendezők közé igyekszik befurakodni az intelligens filmjeivel. Ez is egy ilyen és bár nem újítja meg a műfaját, így is klasszikus darabbal van dolgunk és amit tud azt nagyon jól tudja. Valószínűleg februárban találkozunk vele még az Oscar átadón (értsd: Affleckkal és a filmmel is) és a mi összesítési listáinkon is.  Ilyen filmekre lenne szükség. Reméljük a rendező úr következő alkotásával is átugorja azt a magas lécet, amit ezzel a filmjével állított maga elé. Szép munka!

Értékelés. 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr574923397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása