Kritika a Torrente 4-ről
2012. augusztus 13. írta: thedirector

Kritika a Torrente 4-ről

Torrente 4 - Halálos válság


Torrente - Lethal Crisis

2011

Torrente-4..jpg
Torrente 1998 óta nem változott jelentősen. Nincs is rá szükség. Amire viszont van, hogy leszögezzem, erről  a filmről nem lehet elfogulatlanul írni. Valakinek vagy bejön vagy nem. Én az előbbihez tartozom, így engedjetek meg egy kis részrehajlást.

Alkossunk karakter
Ha bárkit megkérdeznénk arról, hogy mesélje el az eddig Torrente filmek cselekményét, történetét lehet bajban lenne az illető. Nem azért mintha nem lenne neki, csak egyszerűen nem érdekes. A háttértörténete ezeknek a filmeknek asszisztál a zseniális karakterek és párbeszédek mellé. Mint mondtam már annyiszor, ha valaki egyedi és tisztességesen kidolgozott (értsd. megírt) karaktert alkot, akkor az egy film szempontjából már félsiker. Santiago Segura (A Torrente filmek mindenese) nagyon ráérzett milyen karakterre van szükség manapság (is). Annak aki nem ismerné a film egy José Luis Torrente nevű bukott exzsaruról szól, aki nem mellesleg, alkoholista, rasszista, hímsoviniszta, exhibicionista és még egyéb hasonló jellemzők büszke birtokosa. A Torrente filmek igazi ereje (a karakteren kívül) abban rejlik, hogy ez az ember semmi nyomát nem mutatja semmilyen jellegű karakterfejlődésnek vagy változásnak. Amilyen rohadék volt 13 éve olyan rohadék ma is. Egy percig nincs elcukrozva a változás halvány jelével sem. Nem csak, hogy nem tud változni, de még a jelét sem mutatja annak, hogy ő bármilyen irányban szeretne mozdulni. Mindenkit átver, mindenkit feláldoz csak, hogy magának jót tegyen. Mégis mindenki ajnározza. Van miért, hisz képes a maga köré épített kis világot, gátlástalanul átrázni, miközben önön elmondása szerint a becsület és az elvek embere.

Változás szele
Említettem, hogy a karaktere nem változik, ám a filmek igen. Sajnos a 4. részben érezhetően elfogyott a szufla. Segura képtelen kilépni a saját - már bevált - keretei közül,  és ez a 4. részre érezhetően kevés. Akkor dolgozik jól a film, mikor igazán előjönnek a gegek. Pl a buszjeggyel való ölés stb.. ami a régi filmek hangulatát és stílusát idézi. Amikor viszont nincs akkor már ötlet, a tahóság küszöbét bőven átlépve eljutunk némi gusztustalanságig. Némelyik poén már azt az ingerküszöböt súrolja amire azt mondanánk, hogy "na erre már nem voltunk kíváncsiak Torrentéből". Máskor csak szimplán sekélyes és hullámzó a film. Nem egyenletesen poénos. Persze aki vevő rá, annak ezúttal is sok remek párbeszéd és humor lesz a jussa, de valahogy hiányzik az igazán átütő erő és ezt a film történetére és a kivitelezésének számlájára lehet írni. Eddig sem volt egy oscar jelölt történet, de valahogy szépen felépült, most meg olyan mintha kis etűdökből állna. Ugyanakkor próbálták az előző részek jól működő elemeit beletenni, de pl. Csingcsöng (a Mester új barátja) teljesen érdektelen és elhibázott karakter. Meg sem közelíti az előző részek segítőit. Aztán amikor a rendező észbe kap, hogy na valamit kell kezdeni most már a történettel, mert Torrente kifingta, dugta magát 10 percre, itt az ideje lépni valamerre, akkor sajnálatosan odalett dobálva a cselekmény.

Összegzés: A karakter továbbra is erős, és van még benne szufla bőven, de tessék majd a történetre is picit nagyobb hangsúlyt fektetni, mert hiába a jó dumák, a remek alakítás, ha nincs ami előremozdítja az egészet, így meg csak egy helyben toporgunk. Most ennyire futotta. Akinek eddig tetszett, eztán is fog, aki köpködte ezúttal is köpködni fogja. Ez van. Az élet megy tovább.

Értékelés: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr464710777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hhh. 2016.10.24. 07:01:12

Kifejezetten gyenge volt. Sajnos.
süti beállítások módosítása