50 film amit látnod KELL! 10-4
2012. július 02. írta: thedirector

50 film amit látnod KELL! 10-4

10.

A sötét lovag

the-dark-knight_4.jpg

Amiért a listán van: A 90-es évekbeli kiherélt két (utolsó) rész után, Christopher Nolan gyakorlatilag a semmiből reformálta meg a szárnyas igazságosztó kalandját. A 2005-ös Batman:Kezdődik! még nem volt tökéletes munka, bár kétségtelenül, színvonalas és szerethető alkotás, néhány hibával. Ezt a A sötét lovagra sikerült kiküszöbölni és egy minden téren maximálisat nyújtó, csavaros történetű, pazar látványú filmet kaptunk, 3 remek színész, remek alakításaival. Az intelligens képregényfilmet neki köszönhetjük, amely nem csak álom többé.

9.

Harcosok klubja

fightclub-poster011.jpg

Amiért a listán van: Jó alapanyagból könnyű dolgozni, mondhatná az egyszerű ember, de nem így van. Ott az igazán nehéz feladat méltót és maradandót alkotni. David Finchernek sikerült, egy hót laza, és iszonyat erős rendezésű filmet készíteni. A Harcosok klubjában minden megvan, ami a 21.századi filmben meg kell legyen. Remek színészek, erős történet, hibátlan párbeszédek, csavaros dramaturgia, emlékezetes zene és mindez úgy tálalva, hogy azért lehessen gondolkodni a film után. Ritkaság számba megy. Top 10-ben a helye.

8.

Nem vénnek való vidék

no-country-red-band.jpg

Amiért a listán van: Mert az egyik legnagyobb filmélményem. Hátborzongatóan nyugodt ám mégis feszült atmoszférával. A Coen tesók ezzel a filmmel jutottak el munkásságuk csúcsára. Okosan felépített film, ami gyakorlatilag ott tesz a filmkészítés alapelveire ahol csak tud. A rendezőpárostól megszokott módon a párbeszédek vágnak, a szereplők (főleg Anton Chiquarh) emlékezetesek, a zene hiányát pedig üdvözöljük, így még inkább hátborzongató az egész. Már az alapszitu is érdekes, ellopni egy leszámolásból származó pénzt, amit egy csapat hulla őriz. Zseniális. Tipikus fújjolós film, de a szemeteknek higgyetek, ne a kósza pletykáknak. Nagyon erős film.

7.

A közösségi háló

the-social-network-movie-2010-screenshot-rtued-55434223222.png

Amiért a listán van: Nem tudom az elmúlt 2-3 év filmtermését figyelembe véve volt-e még egy olyan film, amit ennyiszer láttam mint ezt. A Facebook alapításáról szóló film nem éppen a leghálásabb téma, de beszélni kell róla. Az igazságot ki kell mondani. Amiért ez a film pazar az az, hogy megmutatta a rendező (mint a Harcosok klubja esetében is), hogy mi a rendezés és a filmkészítés magasiskolája. Hihetetlenül okos vágások, párhuzamos montázsok, Trent Reznor élete filmzenéjét írta meg, a történet úgy hibátlan ahogy van, a színészek maximális fokozaton pörögnek a hangulat pedig a sötét-borostyános képnek és az őt körülvevő, mindenhol tetten érhető hightech világnak köszönhetően igazi katarzis. Mindenkinek látnia kell egyszer ezt a filmet. Klasszikus született.

6.

A tökéletes trükk

the-prestige-poster-6.jpg

Amiért a listán van: Két bűvész rivalizálásáról és bosszújáról szóló filmről még nem igazán hallhattunk eddig. Nolan rendező úr ismét megcsinálta a már olyan sokszor lehetetlennek tűnő feladatot: Közel hibátlan filmet készíteni és jobbat mint az előző munkája. Egymás sérelmére elkövetett rivalizálás nem tudom volt-e vásznon ilyen erős valaha. Bale és Jackman színész óriások, ahogy egymásnak feszülnek és jutnak át a sima versengésből az őrületbe, az tanítanivaló. Ahogyan a történet felépítése, csavarossága is. Elején még nézünk, aztán a végére összeáll minden és újfent csak gondolkodunk. Izgalmas thriller na'.

5.

Mechanikus narancs

a-clockwork-orange-anthony-burgess.jpg

Amiért a listán van: Alex életvitele a következő: Iszik, mulat, barátaival csavarog, aztán az estét idegenek elverésével és sanyargatásával tölti. Egy ilyen szép napon, elkapják és letartóztatják. Miután elítélték szépen folyamatosan agymosott mintaállampolgárrá nevelik át. A fiúból kiöltek mindent ami a karakterét valamivé tette. Eltűntek a fura szófordulatok, öltözékek és viselkedés. Hihetetlenül megdöbbentő és sokkoló mű. Durva zenei ellenpontok, emlékezetes képek, utalások (ki számolja meg hányszor jelenik meg a gömb motívum a filmben?). Talán még akkor nem érezték, hogy mennyire hiteles és örökérvényű mű ez. Mára egyre inkább az. Legfontosabb filmek egyike, amit készítettek.

4.

Vissza a jövőbe

back_to_the_future_image.jpg

Amiért a listán van: Emlékszem nagyjából tíz éves lehettem, mikor ezt a filmet láttam. Azonnal a rabjává váltam és aki ennek a filmnek a rabjává válik, azt sosem fogja elengedni. Azóta a vhs-től eljutottam a BluRay kiadásig, tehát minden létező generáció minden létező adathordozóján megvan ez a film. A kissé bogaras Doki időgépet épít, hogy a múltat és a jövőt tanulmányozza, ehhez segítségül hívja a kamasz Marty McFly-t. Aztán balul sül el az első utazás és ezzel egy 3 részes bonyodalom veszi kezdetét. A  film igazi ereje abban rejlik, hogy korokat-generációkat-szokásokat-stílust mutat be a film legalázatosabb és legviccesebb módon. Robert Zemeckis (Forrest Gump) már többször megmutatta, hogy ő érti a "mindenkinek tetszik" film receptjét. Akció,humor, romantika, dráma, barátság, összetartás, csavarok, ellentétek, hősök, antihősök. Semmi extrát nem csinál csak összeturmixolja az alapgondolatokat és a lehető legkedvezőbben tálalja. Mégis ez a film nyújt annyit bőven önállóan is, hogy ilyen előkelő pozícióba kerüljön.

A top 3 bő egy hét múlva fog érkezni, videó formájában. Addig tippelgessetek, mi lehet az a 3!

Előző listák:

http://filmertek.blog.hu/2012/06/29/50_film_amit_latnod_kell_25-21
http://filmertek.blog.hu/2012/06/30/50_film_amit_latnod_kell_20-16

http://filmertek.blog.hu/2012/07/01/50_film_amit_latnod_kell_15-11

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr324623520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása