Lopott idő kritika
2012. február 10. írta: thedirector

Lopott idő kritika

Lopott idő

In Time
2011



A mi lesz a jövőben? kérdés mindig is foglalkoztatta az írók fantáziáját és rengeteg remek film született már a témában. Csak pár példát említve, volt itt Terminátor (gépek által lerohant világ), Én, a Robot (robotok által átvett uralom) vagy például a Legenda vagyok (elpusztult világ), hogy a jövőben játszódó filmek alfáját és omegáját, a Vissza a jövőbe 2.részét már ne is említsem. Természetesen még sok sok film született, úgyhogy ebbe a világba kellett egy olyan bombát bedobni, ami képes robbanni. Az írók az időt és az ezzel kapcsolatos eddigi fogalmainkat próbálták meg megcsavarni egy kicsit.

Az idő pénz
A nem túl távoli jövőben a fizetőeszköz már nem papír vagy fém pénz, esetleg egyéb ingóságok, hanem idő. Minden embernek a karjában van egy számláló, 25.életév betöltése után +1évet ad, és ki, hogy sáfárkodik az idejével, annyit fog élni. Mondhatni mindenkinek a saját kezében van a sorsa. Haha. Szóval nem olyan vicces ez a dolog, mert ha lejár az idő, vége. Az emberek egymást tudják segíteni, azzal, hogy időt adnak a másiknak. Máshol, pl.boltban, buszon stb.. a saját idejükkel fizetnek és az idő a munkabér is. William Salas (Justin Timberlake) is csak egy, a sok ember közül, akik gettóba tömörülve, próbálnak túlélni. A sors egy időmilliomossal hozza össze, akit Will szabadít ki pár "percvadász" (idő tolvajok) karma közül. A férfi elmondja Willnek, hogy vannak bizonyos körök, ahol az idő csak szórakozás és bizonyos személyeknek annyi van belőle, hogy gyakorlatilag nem tudják már hová tenni, de így tartják fent a hierachiát. A fiút a becsületvágy és egy családi sérelem is arra késztet, hogy felkerekedjen és egyfajta Robin Hoodként megszerezze az időt. A kalandos út mellé jár természetesen egy kísérő is, Sylvia Weis (Amanda Seyfried), aki a már említett felsőbb körökből próbál kiszabadulni.

Az idő nem vicc vagy mégi
s
Szóval a fent vázolt sztorit az első perctől az utolsóig az idővel kapcsolatos dolgok hatják át. Az volt a bajom, hogy elképesztően sok (béna) poént lőnek el ezzel kapcsolatban. "Nincs időm szarakodásra", "Van egy szabad perced". Egyszer-egyszer elfér, még viccesnek is mondanám, de az a baj, halmozzák ezeket. A sztori amúgy jól működik, bár az elején picit ugrál. Nem igazán tudjuk a motivációkat, és a családi gondok is csak egy gyenge eszközei a későbbi történéseknek, amik emlékeztetnek ugyan, de más cél nem volt vele (pl.érzelmek kihozása a karakterből). Aztán 40 perc körül elég jó ritmust vesz fel a film (kb mikor Seyfried is a képbe kerül) és szinte végig ügyesen egyensúlyoz az akció és a rom.dráma műfaja között. Sokan mondták, hogy scifi ez a film. Én azért nem adom ezt az elméletet, mert 1-2 dolgot leszámítva észre sem vennénk, hogy a jövőben játszódik. Egy picit több fantázia elem elfért volna még, ami megkülönbözteti azt a kort mondjuk ettől. Ami még zavart, hogy a színkeverése és szűrőzése a filmnek baromi bántja a szemet snitt váltáskor. Pl a hideg kékes színvilágból hirtelen átvált egy sötétbarnás tónusú képbe. Vagy visszafelé (ami ráadásul még fájdalmas is sötétből, hirtelen világosba). Sőt direkt kifigyeltem egy jelenetet, amikor csak követte a kamerás a gyalogló Timberlaket és a világos kékes-zöld lámpa által megvilágított sikátorból átér egy sötétbarna utcára. Apróság,de zavaró na. Amúgy a színészek jók. Timberlake elég okosan és tudatosan építi a karrierjét, és egyre jobb. Amanda eddig is egy ügyes kislány volt, most sem okozott csalódást. A történetbe amúgy bele lehetne még kötni itt-ott, de annyira lekötött, hogy az olyan apróságok, hogy mi által vezérlik egymásnak az időt, és hogy hogy kapcsolódnak össze azt már had ne említsem, hogy ki fizet ki úgy hitelt, hogy végül éjjelre hagy magának 2 órát? már nem is érdekelt. Szóval vannak forgatókönyv írási gondok, valahogy mégis magával ránt az egész. Talán, mert ez várhat ránk is? Mindenesetre, ha igen, akkor egy sokkal erősebb szocietális közösséget kell kialakítani nekünk, mert ott mindenki beletörődik abba ami van, azt hittem majd nagyobb zavargások, meg lázadások lesznek, de valahogy elmaradt a katarzis. Mindenesetre tanulsággal azért szolgál a film.

Összegzés: Picit inkább felül teljesített a film, mint alul. Nem kérdés, hogy van hibája, de én alapon vevő vagyok az ilyen témájú dolgokra és egy könnyű délutáni mozinak megtette, de azért nem írta újra a műfaját.

Értékelés:
6/10

Trailer:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr924091130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása