Tom Cruise megalomániája
2023. július 14. írta: thedirector

Tom Cruise megalomániája

Mission Impossible : Leszámolás első fejezet

Mission Impossible : Dead Reckoning Part One

2023

 p0fz32lx.jpg

Megvárattak minket Ethan Hunték. Amikor eldurrant a Covid 2020-ban pont a forgatás kezdetén le kellett állniuk. Ez nyilvánvaló, hiszen egy MI film sokszor rengeteg helyszínen forog, így egyértelmű volt a csúszás. Mondjuk ekkorára nem számított senki. Eredetileg 2021-ben mutatták volna be, majd az átcsúszott 2022-re, onnan meg idén nyárra. Hogy ez mennyire tudható be annak, hogy ne ütközzön tavaly Cruise másik brutál sikerével, a Top Gun Maverickkel. Vagy, hogy pont eltalálják a megfelelő időzítést. Megjegyzem: ez utóbbi ha cél volt, jó nagy szívás lett, mert jövőhéttől Nolan Oppenheimere belootolja az IMAX mozik jelentős részét (ami miatt Cruise egyébként őrjöng, és pl. már múlthéten előrehozta a premiert vasárnapra), meg jön a Barbie. Szóval konkurens lesz. Van.

24731447lpw-24734356-mega-une-jpg_9646871_660x287.jpg

Ettől független egy MI film mára ki lehet jelenteni igazi eseményfilm mint egy Star Wars, Jurassic Park, 007 vagy Terminator. Keményvonalas akciófilm, ami ráadásul a fent írt 007-es ügynökkel szemben szuperül öregszik, nem csak a lehengerlő akciók miatt, mert abban őfelsége titkos ügynöke sem szenved hiányt, hanem, mert foglalkozik és adaptálódik a jelenben és nem néz félre akkor sem, ha a jövőről van szó. Márpedig a Leszámolás részben sci-fi és részben jelen. Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap a technológia a filmben. Konkrétan olyan szintű fenyegetést jelent, ami mellé lassan az emberi tényező sem számít. De hát nyilván hülyén mutatna, ha Cruise egy laptoppal verekedne, ezért megint mindenki az Ő, és csapata bőrére ácsingózik.

untitled-design-14.jpg

A történetre nem akarok nagyon kitérni. Nem azért mert annyira spoileres, hanem mert egy szerencsesütis papíron is elférne. Van egy szupergonosz, aki uralma alá venné a világot Hunt ügynök és csapata meg rohan utána, rohan előlük, rohan a CIA elől 2 óra és 40 percen át. Egyértelműen a gyenge pontja a filmnek a története. Ugyan eddig sem egy referencia munka volt drámaíró tanfolyamon az MI filmek története, de érzésem szerint most sikerült a leglátványosabban beleszarni az egészbe. Megvoltak az akciók, meg a váz és köré írtak egy sztorit. Nyilván kellett a McGuffin, ami hol előkerül, hol eltűnik, hol nem is az, hol az csak mégsem. Szóval kergetjük a kulcsot. Ugyan felróni neki hibának lehet nem teljesen korrekt, de azért itt egyértelműen van hiányérzetem, mert kicsit a pajkosságnak és a humornak is ártott, hogy nincs a központ konfliktus rendesen meghatározva, ami miatt a dialógusok, interakciók is olykor megbillennek.

11mission-impossible-review-qpjb-videosixteenbynine3000.jpg

Aztán persze lehet csak a kettévágásnak az eredménye, hogy nem állt minden szépen össze egésszé. Önmagában ettől még élvezhető persze a film, sikerült nem úgy elvágni, mintha egy sorozat pilotját néznénk. A bő 160 percen lehet vitatkozni, hogy indokolt-e. Van aki szerint túl van írva néha, és lehetett volna ez 2 óra környéke is. Én nem éreztem hosszúnak, sőt. Kifejezetten rohant az idő, amit nyilván kitaláljátok minek köszönhetünk. Az akciónak.

pom-klementieff-mission-impossible-dead-reckoning-6447df0ccf0c0.jpeg

Komolyan mondom, nem lehet eleget ámuldozni azon, hogy Cruise mennyire tökös és mit meg nem mer csinálni életét kockáztatva és a biztosító társaságok meglétét fenyegetve. Ezen a ponton tényleg kár már bármit írni erről. Elmondani nem lehet szavakkal. Látni kell. A film promóján főleg a motoros ugratásra tértek ki, pedig ebben a filmben azt minden akciójelenet zsebreteszi. Ez valószínű tudatos volt, hogy beszédtéma legyen később a film. A vonatos jelenet. Itt mér tényleg nehéz visszafogni a lelkesedést. Én, aki amúgy inkább élvezem, mint izgulom az ilyen jeleneteket, már tényleg torkomban dobogott a szívem. Az egyetlen baj, hogy játszottam az Uncharted 2-vel, aminek a vonatos szekvenciáját sikerült eléggé lemásolni (és akkor még finoman fogalmaztam). Ez az akció koreográfia biztosan benne van a MI filmek 5 legjobban sikerült akciójába, ami nagyon nagy szó. És talán még itt a Római üldözős jelenetet is meg lehetne említeni, amilyet még garantáltan nem láttatok. Őrületes fordulatszámon pörög amúgy is az egész film, és emiatt nem érződik hosszúnak. A csapat nyilván tök jó, mint Cruise, Rhames, Ferguson, Pegg (aki amúgy rohadt mód meg van öregedve)de az új beszállók Hayley Atwell, Pom Klementieff és Esai Morales is remekelnek. A zene olyan amilyennek lennie kell. A fényképezés és vágás a legszebb, legjobb, amit akciófilmben mostanában láttam.

Összegzés: Nekem 2011-óta ez tetszett a legkevésbé. De ez csak azért van, mert a Fantom protokoll, Titkos nemzet és főleg az Utóhatás olyan magasra tették a lécet, hogy annak már-már lehetetlen megfelelni. Ettől független ez egy roppant szórakoztató, izgalmas, érdekes és helyenként rémisztő akciófilm, ami minden sikert, pénzt megérdemel.

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr9618166644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.07.24. 09:18:15

A legfrissebb, legaktuálisabb old school akciófilm ami csak lehet. Az a bond ami vin diesel szeretne lenni, sőt amilyen craig szeretne!
Cruise az utolsó akciósztár. Simán lekörözi az összes fiatalt, sajnos nem nagyon vannak ilyenek, mint ő volt, van, lesz. 2.5 óra, de nem igazán tudom mit vágnék ki... A reptér, Róma, velence összességében hosszú, de kerek akció mind. És a második film is tuti lesz ilyen hosszú...
Rohadjon meg a mátrix2. Sőt, igazából a Birodalom visszavág... Milyen hülye dolog már ez, hogy kettévágnak egy sztorit?!
Oda jutottunk, hogy én, aki a 90 perces filmek híve követelem vissza a 2 órás filmeket, mert ez az új trend, hogy 2.5 óra egy film első fele ez szörnyű!
süti beállítások módosítása